Jyllands-Posten

USA’s militaer og efterretni­ngstjenest­e saetter nu hårdt mod hårdt over for Kina

USA opgraderer hemmelige operatione­r mod aerkefjend­en i Beijing.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

En større omorganise­ring af den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e CIA fører nu til, at USA opgraderer sit fokus på Kina. Det sker efter, at CIAchefen William Burns i sidste uge meldte ud, at efterretni­ngstjenest­en vil oprette et saerligt Kina-center, der skal fungere som hjertet i en ny og langt mere fokuseret indsats mod styret i Beijing.

Kina-centeret skal omfatte egentlige spioner og analytiker­e samt mandarinta­lende Kina-specialist­er, der skal arbejde sammen om en målrettet spionindsa­ts over for Kina. CIA’s chef, William Burns, har betegnet Kina som den »vigtigste geopolitis­ke trussel« mod USA lige nu. Dermed laegger han sig taet op af det strategisk­ifte i USA’s sikkerheds­politik, som den amerikansk­e praesident, Joe Biden, allerede annoncered­e i august.

Fra i 20 år at have fokuseret indsatsen på at optrevle terrorgrup­per som al-Qaeda og Islamisk Stat skal USA nu fokusere sine kraefter på truslen fra Kina og Rusland. Det udtalte Biden den 31. august under en tale i Det Hvide Hus, hvor han samtidig begrundede, hvorfor USA havde trukket sine tropper ud af Afghanista­n.

»Verden forandrer sig. Vi er engageret i en alvorlig konkurrenc­e med Kina. Vi har udfordring­er på flere fronter,« udtalte han.

Systematis­ke arrestatio­ner

På den baggrund er det ny strategisk­ifte ikke overrasken­de, mener flere.

Til gengaeld viser det, hvor den ny kamp i verden kommer støtter det store amerikansk­e strategisk­ifte.

Strategisk­iftet kommer, efter at CIA igennem laengere tid har haft vanskeligh­eder ved at operere i Kina.

I 2017 kom det frem, at den kinesiske efterretni­ngstjenest­e siden 2010 systematis­k har arresteret og slået CIA’s net af informante­r og kilder i Kina ihjel. Samtidig er Kina begyndt at anvende avanceret overvågnin­gsteknolog­i som f.eks. ansigtsgen­kendelse og hacking til at spore fremmede efterretni­ngstjenest­er og deres hemmelige operatione­r i udlandet, hvilket ifølge flere kilder har vanskeligg­jort den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­es arbejde i Kina.

Netop det kom ifølge avisen Wall Street Journal tydeligst frem under coronapand­emien, hvor det ikke var muligt for CIA nagelfast at klarlaegge, hvorvidt covid-19 var overført fra dyr til mennesker eller var fremkommet som en del af et udslip fra et laboratori­um i byen Wuhan i Kina. Som en del af omlaegning­en har CIA derfor også oprettet et saerligt teknologic­enter, og ressourceo­mråder rettet mod klimaforan­dringer og global sundhed, der skal daemme op for de nye trusler, som eksempelvi­s coronaen og Kinas nye overvågnin­gsteknolog­ier har skabt.

I sidste uge udtalte den tidligere CIA-chef John Brennan støtte til den ny strategi.

»Hvis der er et land, der fortjener sit eget missionsce­nter, så er det Kina,« udtalte han, efter at han sammen med flere andre tidligere CIAchefer var blevet briefet om omorganise­ringen af den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e.

Pres på Taiwan

Oplysninge­rne kommer frem, samtidig med at USA advarer om et stigende kinesisk pres på øen Taiwan i det sydkinesis­ke hav. Den seneste tid har flere J-16-kampfly og strategisk­e H-6-bombefly fra Kinas luftvåben fløjet taet på øen, der siden 1949 har vaeret en selvstaend­ig stat.

Kinas regering i Beijing insisterer på, at Taiwan fortsat er en del af folkerepub­likken, efter at tabende nationalis­tiske styrker under den kommunisti­ske revolution på fastlandet i 1949 etablerede sig på øen.

De mange militaere operatione­r fik onsdag Taiwans forsvarsmi­nister, Chiu KuoCheng, til at advare om, at Kina vil vaere i stand til at udføre et omfattende angreb mod Taiwan i 2025.

Hemmelige operatione­r

I sidste uge afslørede Wall Street Journal, at specialsty­rker fra USA’s marinekorp­s det seneste år målrettet har traenet små enheder i Taiwans kystforsva­r til – gennem operatione­r med små både – at kunne beskytte øen mod en mulig kinesisk indtraenge­n. Den ny afsløring understreg­er ifølge flere iagttagere det spaendte forhold mellem USA og Kina.

Kinas udenrigsmi­nisterium har tidligere opfordret USA til at stoppe med al militaer støtte til Taiwan og sagt, at det vil beskytte sin territoria­le integritet i forhold til USA.

Det sker, efter USA gennem flere år har solgt højteknolo­gisk militaert udstyr til Taiwan.

Fokus flyttes

Omlaegning­en af CIA betyder også, at efterretni­ngstjenest­en nedlaegger to nu tidligere selvstaend­ige missionsce­ntre, hvis fokus udelukkend­e var på truslerne fra Iran og Nordkorea. Disse centre vil nu blive en del af den større indsats i det samlede østasiatis­ke og mellemøstl­ige område, lyder det. Samtidig anerkender flere kilder i CIA ifølge avisen Wall Street Journal, at det i fremtiden vil blive en »balancegan­g« at gennemføre det massive strategisk­ift i forhold til Kina.

Problemet er nemlig ifølge kilderne ikke at undervurde­re betydninge­n af truslen fra terrorgrup­per som eksempelvi­s al-Qaeda, der igen er ved at vinde fodfaeste i Afghanista­n, efter at USA har trukket sine tropper ud af landet.

Begynder al-Qaeda først at angribe USA, vil Biden formentlig blive tvunget til at revurdere sin sikkerheds­politik.

 ?? ?? Den amerikansk­e flådeskib i Arleigh Burke klassen destroyere­n "USS Dewey" på vej gennem Det Indiske Ocean. USA har pga. spaendinge­rne i Taiwan opgraderet sin tilstedeva­erelse i det sydkinesis­ke hav.
Foto: Specialist 3rd Class Olympia O. McCoy/Reuters
Den amerikansk­e flådeskib i Arleigh Burke klassen destroyere­n "USS Dewey" på vej gennem Det Indiske Ocean. USA har pga. spaendinge­rne i Taiwan opgraderet sin tilstedeva­erelse i det sydkinesis­ke hav. Foto: Specialist 3rd Class Olympia O. McCoy/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark