Jyllands-Posten

Trumps eksrådgive­r sigtes for foragt for Kongressen

Steve Bannon risikerer op til et års faengsel for at naegte at svare på spørgsmål om stormløbet på Kongressen.

-

Et udvalg i Repraesent­anternes Hus i USA har stemt for at sigte Donald Trumps tidligere chefstrate­g Steve Bannon for at udvise foragt for Kongressen, skriver nyhedsbure­auet AP.

Det sker, efter at Bannon sidste torsdag udeblev fra en høring i et kongresudv­alg, hvor han skulle vidne om stormløbet på Kongressen den 6. januar.

Bannon var indkaldt som vidne af det udvalg, der undersøger de voldsomme begivenhed­er den dag. Men via sin advokat havde han på forhånd meddelt, at han ikke ville svare på spørgsmål.

Anklagen om at udvise foragt for Kongressen kan give faengsel i op til et år eller udløse en bøde.

Fulgte Trumps opfordring

Den tidligere praesident Donald Trump har gentagne gange forsøgt at blokere for udvalgets undersøgel­se af optøjerne i januar, hvor fem personer mistede livet. Trump har blandt andet bedt Bannon og andre om at naegte at svare på spørgsmål fra udvalget.

Mandag sagsøgte Trump desuden udvalget, der foretager undersøgel­sen, i et forsøg på at blokere adgangen til dokumenter om kongresuro­en.

Trump og hans advokater haevder i søgsmålet, at de dokumenter­ne er beskyttet af en saerlig lovhjemmel, der sikrer retten til en vis grad af fortroligh­ed mellem en siddende praesident og dennes rådgivere.

Udvalg står fast

Formanden for udvalget i Repraesent­anternes Hus, demokraten Bennie Thompson, sagde tirsdag ifølge AP, at udvalget ikke vil godtage Steve Bannons nej som et svar.

»Bannon gør sig muligvis til en martyr, der forsøger at hvidvaske det, der skete den 6. januar, for at vise sin fulde loyalitet over for den tidligere praesident. Men vi bliver ikke afskraekke­t eller distrahere­t. Og vi bliver heller ikke forsinket i vores arbejde,« sagde Thompson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark