Jyllands-Posten

Gyldendal om Ottesens biografi: »Det er ikke en journalist­isk tekst. Det er et erindrings­vaerk«

Når den tidligere svømmer Jeanette Ottesen beskriver mobningen af ekskollega­en Lotte Friis i sin biografi, er det helt inden for skiven af genren, lyder det fra Gyldendal. En litteratur­professor er enig.

- JULIE TOFT-NIELSEN SARAH KOTT julie.toft@jp.dk sarah.kott@jp.dk

Det var en opbragt Lotte Friis, som mandag tyede til Instagram for at forholde sig til det, hun kaldte »en heftig debat«.

Den tidligere elitesvømm­er var blevet omdrejning­spunktet for en diskussion om biografien fra den forhenvaer­ende kollega Jeanette Ottesen, som i bogen ”Fri” beskriver mobningen af Lotte

Friis i detaljer – og sender en undskyldni­ng.

»Jeg er på intet tidspunkt blevet spurgt om, hvorvidt det er ok, at jeg blev brugt i hendes bog. Det er min historie at fortaelle – ikke hendes,« lød det fra Friis.

Men det er afgørende at skelne mellem erindrings­vaerket og det journalist­iske vaerk, siger Michael Jannerup, forlagsche­f på Gyldendal, som står bag udgivelsen.

»Det ikke er en journalist­isk tekst. Det er et erindrings­vaerk, og det betyder, at det er afsenderen­s version af historien.«

Han fortaeller, at forlaget kontinuerl­igt er i dialog med forfattere­n og hovedperso­nen i biografien undervejs i processen, hvor man også tjekker de faktuelle dele af fortaellin­g så vidt muligt.

»Men hvis vi forelaegge­r det for andre, som får indsigelse­sret på, hvordan de synes, historien skal opfattes, så er det ikke hovedperso­nens

Når man er offentligt kendt, kan der komme beskrivels­er af en, man ikke selv er tilfreds med. ANNE-MARIE MAI, PROFESSOR I DANSK LITTERATUR PÅ SYDDANSK UNIVERSITE­T.

erindringe­r laengere. Det er et genrespørg­smål, hvis man skulle foretage en egentlig forelaegge­lse, ville man fjerne en hel genre fra hylderne.«

Der er en graense

Påhviler der forlag et saerligt ansvar, når det gaelder selvbiogra­fier fra forholdsvi­s unge personer om begivenhed­er, som ikke ligger så langt tilbage, og derfor måske kan ramme nogle hårdere, end hvis det handler om begivenhed­er for 30 år siden?

»Der påhviler altid forlagene et ansvar for det, man udgiver. Uanset om folk er yngre eller aeldre. Nyere tids historie gør bare, at man har nemmere ved at tjekke fakta.«

Siger I nogensinde til en forfatter, at noget er over stregen?

»Det gør vi tit. Det kan vaere, hvis der er noget injurieren­de, eller man udleverer noget, som kan vaere strafbart, eller hvis vi faktuelt kan se, at folk husker noget forkert, og det sker jo for de bedste mennesker.«

Professor i dansk litteratur på Syddansk Universite­t Anne-Marie Mai mener heller ikke, at Lotte Friis kan gøre krav på historien.

»Man kan jo ikke forhindre andre i at beskrive den verden, de lever i, og hvordan de har oplevet den. Jeg synes, at det vil vaere skraekkeli­gt for vores ytringsfri­hed, hvis andre skal have lov at bestemme, hvad der må skrives om dem. Det kan jo ikke gå,« siger hun og tilføjer:

»Den person, der optraeder i bogen, er jo ikke Lotte Friis, men Jeanette Ottesens udlaegning af hende.«

Anne-Marie Mai under

streger, at hun ikke har laest bogen og derfor ikke kan kommentere det konkrete indhold. Ifølge professore­n er det dog udelukkend­e Jeanette Ottesens valg, hvorvidt hun vil inddrage Lotte Friis i den konkrete udformning af historien.

»Undertiden er der forfattere, der vaelger at konsultere den, man omtaler, inden udgivelse, men man har ingen pligt til det,« siger hun.

Hvor graensen for den selvbiogra­fiske fortaellin­g går, afgøres ifølge professore­n af injurielov­givningen.

»Vi kan jo ikke saette graenser op for litteratur­en og censurere den ved at sige, at der er ting, man må og ikke må skrive om andre. Når man er offentligt kendt, kan der selvfølgel­ig komme beskrivels­er af en, man ikke selv er tilfreds med. Men hvis der er tale om regulaere injurier, har vi jo heldigvis en lov, der kan bruges.«

Selvbiogra­fien og erindrings­vaerket er en aeldgammel genre, og det er ikke noget nyt, at de går taet på både forfattere­n og forfattere­ns udlaegning af andre mennesker, mener Anne-Marie Mai.

»Det nye er måske, at vi i højere grad gør noget ud af at fremstille os selv på sociale medier. I sådan en tid bliver bogen også et medie, man kan bruge til at fremstille sig selv igennem,« siger hun.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark