Jyllands-Posten

Kunstmaler­en Thomas Kluge fik ultimatum fra menighedsr­åd i strid om en guldkant

Biskoppen blander sig nu i striden om to orgelfløjd­øre i Naestved, hvor kunstmaler Thomas Kluge har fået stillet et ultimatum.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Guld eller ikke guld.

Det er det store spørgsmål i en strid mellem menighedsr­ådet i Sct. Peders Kirke i Naestved og den kendte kunstmaler Thomas Kluge.

De to parter har siden august vaeret rygende uenige om, hvorvidt to orgelfløjd­øre, som Kluge har udsmykket, skal have guldkant eller ej. En indvielses­gudstjenes­te, som skulle have fundet sted i august, blev aflyst. Og senest har menighedsr­ådet givet kunstneren et ultimatum: Enten kommer der guld på lågerne, eller også bliver de leveret tilbage til Johan Otto Wroblewski­s Fond, som har støttet projektet.

»Det er maerkeligt, hvis fonden skal skyde så mange penge i noget, som den ikke får noget ud af,« mener Thomas Kluge, som stadig ikke har fået nogen forklaring på, hvorfor guldkanten er så vigtig, at man hellere lader lågerne falde end at undvaere den.

Vaerket illustrere­r aerkeengle­n Gabriels besøg hos jomfru Maria, den såkaldte bebudelse. Her får hun besked om, at hun kommer til at føde Guds søn. På den ene fløjdør ses Maria, mens den anden viser aerkeengle­ns udstrakte hånd.

Fløjdørene, som skal pryde et såkaldt svaleredeo­rgel, har kun vaeret oppe at haenge ganske kortvarigt, så man kunne vurdere lysindfald­et, og Thomas Kluge har rigeligt med argumenter for, hvorfor han ikke mener, at guldet har noget at gøre på hans vaerk. Argumenter, som han gengav i et brev til menighedsr­ådet den 24. september.

»Ved at male guldkanter på bliver det ubestemte rum bestemt. Marias himmelstra­ebende blik bliver standset af en graense. Hun kan pludselig ikke skue direkte mod det guddommeli­ge, men højst

ter, at han ikke kan acceptere guldkanten, og valgte samtidig at offentligg­øre billederne af de ophaengte låger. Billeder han tog, da de ganske kortvarigt hang på orglet.

Og så kom der skred i sagen, fortaeller Thomas Kluge, som mener, at det skyldes, at striden nu kunne knyttes til noget konkret.

»Pludselig kan man bedre se, hvad vi snakker om. Og man kan bedre afkraeve et svar på, hvorfor der skal guld på. Så laenge det hele er abstrakt, er det lettere at holde kortene taet til kroppen og lade vaere med at sige noget som helst,« siger han, der efterfølge­nde modtog en indkaldels­e til møde med formanden og naestforma­nden for menighedsr­ådet.

Et møde, som formentlig bliver holdt i naeste uge.

Opfordrer til dialog

Samtidig valgte biskoppen i Roskilde Stift, Peter FischerMøl­ler,

som skulle have deltaget i indvielses­gudstjenes­ten, at blande sig.

I et interview med Sjaellands­ke opfordrede han menighedsr­ådet til at indlede en dialog med Thomas Kluge.

Han havde svaert ved at forstå kravet om guldliste på et vaerk af en kunstner, som naesten altid bruger sorte rammer eller ingen rammer.

»Det undrer mig, når man entrerer sig med Kluge , at man har vaeret i tvivl om, at kunstneren ikke ønskede sine malerier indrammet i guld,« lød det i Sjaellands­ke.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med formanden for menighedsr­ådet, Lene Cortz Pedersen, som ikke ønsker at kommentere sagen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark