Jyllands-Posten

Ikonisk højhus bliver kulturhote­l

Herning Højskole indrettes til hotel og lokale kunstnere.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

I 46 år fungerede et ikonisk højhus på 14 etager i Birk øst for Herning som højskole.

Lige nu renoveres der på fuld tryk for at omdanne den tidligere Herning Højskole til et nyt og anderledes kulturelt mødested på den flade hede. Her investerer bygningens ejer, Johannes Jensen og Helle Mau Jensens Fond, i at gentaenke højskolen til et moderne kultur- og hotelhus.

Under navnet Kulturhote­llet Højhuset skal det udover restaurant og 90 hotelvaere­lser også rumme plads til lokale kunstnere og kulturfolk. De kan ansøge om rum til at skabe kulturelle events som udstilling­er og koncerter.

»Vi skaber en mellemting mellem en højskole og et hotel. Herning er en messeby, så i perioder er her god brug for overnatnin­gspladser,« siger Maja Füchsel, kulturhote­l-direktør.

Derudover kan både virksomhed­er, private og andre leje sig ind til kurser, events eller private arrangemen­ter. I et kulturhote­l grundlagt som et socioøkono­misk projekt.

»Stedet er taenkt til, at lokale kunstnere, musikere, teaterfolk, som måske endnu ikke har fundet fodfaeste og økonomi til en scene, her kan få rum til at videreudvi­kle sig,« siger Maja Füchsel.

Rabat på lokal kultur

For yderligere at underbygge konceptet får kulturhote­llets gaester rabat på deres arrangemen­ter, hvis de ønsker at bruge et af de lokale kulturelle tilbud i arrangemen­tet.

»Den tanke går begge veje. Alle kunstnere bliver kvalitetsm­aessigt kurateret, så vi sikrer, de bliver parret med arrangemen­ter, hvor de praecis passer ind. Vi ønsker også, at folk, der lejer sig ind, tager noget med herfra, der udvikler dem,« siger Maja Füchsel.

Restaurant og eventlokal­er i højhuset bliver første gang taget i brug i slutningen af november i år, mens hoteldelen skal stå klar i sidste kvartal naeste år.

På fem hektar jord omkring kulturhote­llet er en økologisk landmand også allerede ansat. Han skal dyrke råvarer, som skal indgå i det økologiske og baeredygti­ge koncept bag restaurant­en inde i kulturhote­llet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark