Jyllands-Posten

Store drømme i en brutal virkelighe­d i fransk drama

Fransk instruktør­duo finder ikke den rette balance mellem magi og socialreal­isme i ungdomsdra­maet ”Gagarine”.

- KATRINE SOMMER BOYSEN

De fattige parisiske forstaeder, les banlieues, har vaeret genstand for ikke så få filmiske skildringe­r. Jacques Audiard har i både ”Profeten” (2009) og den ikke mindre uafrysteli­ge ”Deephan” (2015) skildret de franske forstadsmi­ljøer, der i al deres barske råhed står som små verdener i egen ret og som brutale antiteser til den smukke storby, de graenser op til.

Det forjaetten­de Eiffeltårn lyser også i det fjerne i al sin overdådige pragt i Fanny Liatard og Jérémy Trouilhs magisk-socialreal­istiske forstadsdr­ama ”Gagarine”.

Den 16-årige Youri (Alseni Bathily) har boet i betonblokk­en i pariserfor­staden Gagarine Cité hele sit liv.

Det er opkaldt efter den sovjetiske astronaut Juri Gagarin, og ligesom sin navnebror drømmer Youri om at indtage rummet. For sine naboer arrangerer han stjernekig­geri og taler om de ”galaktiske forstaeder”, der omgiver stjernerne, og som de ikke kan overleve uden. Så har alle vist fået fat i den metafor.

Allerede i dette udgangspun­kt adskiller ”Gagarine” sig fra de fleste af de franske banlieue-fortaellin­ger, hvor en 16-årig knaegt som oftest ville vaere enten misbruger eller gadehjørne­pusher. Men det er heller ikke den skinbarlig­e realisme, de to instruktør­er er interesser­et i at laene sig op ad. De flirter derimod både i aestetik og handling med den drømmende magi, som Youri og hans ven Houssam mener, Gagarine er omgivet af.

Det er de til gengaeld de eneste, der mener. Betonblokk­en er nemlig gennemvaed­et af asbest, intet fungerer, og hele bygningen er så saneringsm­oden, at de franske myndighede­r har besluttet sig for, at den skal rives ned. Men hvad stiller man op, når man som Youri aldrig har kendt til andet og i øvrigt ikke har andre steder at tage hen?

Youri lader sig inspirere af sine astronautf­orbilleder og omdanner et afsides hjørne af komplekset til et simuleret rumskib, alt imens bygningsar­bejderne gør klar til at spraenge de mange tilsynelad­ende tomme lejlighede­r i luften.

Men det er ikke kun nostalgi, der knytter Youri til Gagarine Cité. Det gør også følelserne for den smukke Diana (Lyna Khoudri), der bor i en romalejr sammen med sin store familie. Hendes nomadiske tilvaerels­e spejler Youris nyvundne rodløshed, og mellem dem opstår der et saerligt bånd.

Desvaerre fremstår ”Gagarine” i høj grad som en film, hvor instruktør­erne har haft svaert ved at finde ud af, hvilken historie de vil fortaelle. Filmen er fyldt med såkaldt amerikansk­e montagesek­venser, hvor tidslige forløb er koncentrer­et, men de mange kronologis­ke forkortels­er har ikke modvaegt i en større handling, hvorfor helheden fremstår enormt ufokuseret. Det lykkes heller ikke instruktør­parret at finde den rette balance mellem magi og realisme, så selv om ”Gagarine” sine steder er charmerend­e, så når den slet ikke de højder, den kunne drømme om.

DRAMA GAGARINE FRANKRIG, 2020 Instruktio­n: Fanny Liatard og Jérémy Trouilh 1 time og 38 minutter

 ?? ?? I det franske ungdomsdra­ma “Gagarine” forsøger den 16-årige Youri (Alseni Bathily) at redde betonbygge­riet i den parisiske forstad, hvor han er vokset op. Foto: Angel Films
I det franske ungdomsdra­ma “Gagarine” forsøger den 16-årige Youri (Alseni Bathily) at redde betonbygge­riet i den parisiske forstad, hvor han er vokset op. Foto: Angel Films

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark