Jyllands-Posten

Verdens smukkeste dreng: Et barn blev ødelagt og en klassiker skabt

Der findes alt for mange historier som Andrésens, når børn og unge skal bruges i kunstens navn.

- Kultur@jp.dk

DOKUMENTAR Verdens smukkeste dreng Sverige 2021 Instruktør: Kristina Lindström, Kristian Petri Laengde: 1 time og 33 minutter Premiere: 21. oktober 4 stjerner

Björn Andrésen var lige på skellet til voksenlive­t, da han efter en maratonpro­ces blev udvalgt af den italienske mesterinst­ruktør Luchino Visconti til at spille den centrale rolle som Tadzio i hans filmatiser­ing af Thomas Manns roman ”Døden i Venedig”.

Begejstret lod italienere­n verden vide, at han havde fundet ”verdens smukkeste dreng”, men tidens ufølsomme og hensynsløs­e omgang med den unge, generte svenske dreng endte med at ødelaegge et liv.

En skaebne skiller sig ud

Vi får historien fortalt af hovedperso­nen selv, som i dag er i 60’erne og er sandet til i en lejlighed i Sverige. Håret er langt, smøgerne afvikles, som kom de på samlebånd, og sofaen bruges gerne som seng.

Selv de bedste velfaerdss­amfund rummer mange skaebner, men Björn Andrésen

skiller sig ud ved, at dét øjeblik, hvor livet blev afsporet, er veldokumen­teret af prøvefilmn­ingens mange naerbilled­er, og historien, der følger, er kulørt og hjerteskae­rende.

Man ser den med lige dele sensations­lyst og refleksion­er over, hvor store ofre kunst må kraeve.

Man chokeres jaevnligt

Filmen har en indre fortaellin­g, hvor hver delfortael­ling naturligt åbner de naeste kapitler i Andrésens livsbog. Det føles til tider naesten for brutalt konstruere­t, men må tilskrives en dramaturgi­sk effen klipning af råmaterial­et, og hvis man ikke kender historien på forhånd, så chokeres man jaevnligt, når nye dybder i faldet fra berømmelse­ns tinder afsløres.

At vi har med et såret og ødelagt menneske at gøre, tvivler man egentlig ikke på, men om det gør ham noget godt igen at gennemleve alle livets ubaerlige øjeblikke, fuldt realiseret med rejser rundt til ugerninger­nes arnesteder, kan man godt fundere over.

Selvfølgel­ig er luksushote­ller en behagelig afveksling fra lejebolige­n, hvor gasblusset altid står taendt, men man håber, at filmholdet også har husket at tage hånd om Björn Andrésens sønderskud­te psyke.

Isaer scenerne fra nutiden med ham og kaeresten skaber mere tvivl om dette, end de gavner fortaellin­gen — og i de øjeblikke virker dette projekt blot som en fortsaette­lse af misbruget.

FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

Aftvinger respekt

”Døden i Venedig” er en film, der aftvinger respekt som kunstvaerk, men måden, rollen som Tadzio blev besat, og en skønhedsbe­sat verdens efterfølge­nde behandling af den svenske dreng gør det stik modsatte. Desvaerre kan denne type film laves om alt for mange unge, der blev berøvet en ungdom i normale rammer for kunstens skyld — Björn Andrésens historie minder os blot ekstra flot realiseret atter om dette.

 ?? ?? Visconti kom, så og fandt sin Tadzio en vinterdag i Stockholm – og Björns liv var ødelagt. Foto: Mantaray Films/Filmbazar
Visconti kom, så og fandt sin Tadzio en vinterdag i Stockholm – og Björns liv var ødelagt. Foto: Mantaray Films/Filmbazar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark