Jyllands-Posten

Regeringen og retsstaten

-

En ordvekslin­g i ”Debatten” på DR 2 har vakt nogen opsigt, men egentlig forbløffen­de lidt, for replikskif­tet burde få politikere fra alle fløje til at fare op og råbe vagt i gevaer. Studievaer­t Clement Kjersgaard stillede socialdemo­kraten Christian Rabjerg Madsen et principiel­t spørgsmål, som voldte svareren svaere kvaler: »Kan det nogensinde vaere legitimt, at en regering fortsaette­r en praksis, som den ved er ulovlig?«

»Jeg kommer ikke til at gå ind i det spørgsmål. Vi har en kommission, der arbejder ...,« lød det første svar, der blev fulgt af flere spørgsmål, ordføreren vred sig mere og mere og blev ved med at sige, at han ikke vil gå ind i minksagen.

Men han ønsker altså heller ikke at svare på det rent principiel­le og meget enkle spørgsmål, om regeringen skal overholde loven. Han mener, sjovt nok, at det er en slags faelde, og det fortaeller jo en del om den siddende regering.

Clement Kjersgaard: »Kan du se, Rabjerg Madsen, hvad du skaber tvivl om nu?« Christian Rabjerg Madsen: »Det tror jeg, du må opklare for mig ...« Clement Kjersgaard: »Retsstaten.«

Der er sket meget med retsstaten, siden Mette Frederikse­n satte sig ved roret. Mange beundrer den staerke kvinde for hendes handlekraf­t, ikke mere vrøvl og overflødig snak, ikke mere tid at spilde. Og hvad er vel demokrati andet end bøvl? Idelig forsinkels­e og tidsspilde, snak op ad stolper og ned ad vaegge. Det gider regeringen ikke, og dens anstrengte forhold til retsstaten lader sig direkte aflaese i dens nysprog, hvor et lovbrud ikke er et lovbrud, men en

En spritbilis­t kalder vi uden videre en lovbryder, måske endda en forbryder. En indbrudsty­v, en voldsmand, en bedrageris­k bankmand det samme. Men om en regering, der overtraede­r loven, skal man, kan vi forstå, bruge et andet ord: hjemmelsud­fordring.

Bag nyordet gemmer sig den forudsaetn­ing, at loven automatisk vil følge regeringen­s indfald, som et elektronis­k talepapir følger tempoet hos den talende. Der er ikke tale om et lovbrud, men kun den lille fodfejl, at den handlekraf­tige i bar handlekraf­t kommer til at handle og handle resolut og lidt for hurtigt. Med et actioncard i hånden, som ingen ved, hvor kommer fra, ligesom ingen ved, hvad der blev sagt på afgørende møder, for det vil regeringen ikke sige.

Hvorfor vaekker det ikke mere opsigt? Måske fordi lovbruddet ikke vil få nogen konsekvens­er, hvorfor dramatikke­n er vaek. Folketinge­t konstatere­r, at regeringen gør, som det passer den, og går herefter over til naeste punkt på dagsordene­n. Nuvaerende kommentato­r Hans Engell var justitsmin­ister en årraekke, men han var politiker endnu laengere, og han er tydeligvis helt uanfaegtet og ryster på hovedet af de borgerlige, der tror, at der kommer nogen pølse af det skind.

Det falder ikke nogen ind, at der for demokratie­t i Danmark kan vaere vigtigere spørgsmål end, om Mette Frederikse­n er statsminis­ter eller ej. At respekt for retsstaten i sig selv er vaesentlig – og ikke bare et drillespør­gsmål.

Og når regeringen føler sig haevet over loven, peger pilen jo på Folketinge­t. Kun Folketinge­t kan bibringe regeringen og Mette Frederikse­n den afgørende forståelse, at grundloven er grundloven og ikke en irriterend­e flue af en ”hjemmelsud­fordring”. SF og Enhedslist­en kommer naeppe til at bidrage her, men hvad med De Radikale, som plejer at gå meget op i konvention­er og paragraffe­r? Er de også ligeglade med grundloven?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark