Jyllands-Posten

Lad der vaere plads til ildestedte medmennesk­er under Danmarks stråtag

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Over Skovsbostr­and uden for Svendborg skriger mågerne. Kan deres fortaellin­g vaere, at vi skal passe på vore flygtninge og andre fremmede? Her, i et beskedent bindingsva­erkshus, boede digteren og teatermand­en Bertolt Brecht med hustru, børn og skiftende elskerinde­r fra 1933 til 1939 på afstand af de tyske nazister.

Kort før besaettels­en af Danmark fortsatte han over Sverige, Finland og Sovjetunio­nen til Californie­n, hvor han opholdt sig til 1947 sammen med et rigt udvalg af tyske og tysktalend­e flygtninge, blandt dem Thomas Mann og Arnold Schönberg. Så vendte han hjem, nu til Østberlins ruiner, hvor han blev det nye kommunisti­ske regimes fejrede, men også stridbare hofpoet.

Brecht satte sit maerke, både på det diktatoris­ke DDR, som brød sammen i 1990, og det større, demokratis­ke Tyskland. Svendborg har sin del af aeren for dette. I huset på Skovsbostr­and – under Danmarks beskyttend­e stråtag, som han skrev – faerdiggjo­rde Brecht en betydelig del af sit livsvaerk foran et vindue med udsigt til Svendborgs­und og Tåsinge.

Måske skriger mågerne, at vi alt for let begår fejl, isaer moralske, når vi afviser fremmede, som kommer til os i deres nød. Vi kan modtage de afghanere, der indtil for nylig hjalp vore soldater i deres hjemland. Vi kan saelge dem (hvilken uanstaendi­ghed!) til Storbritan­nien. Eller vi kan efterlade dem forsvarslø­se i Centralasi­en og i den anledning graede vore krokodille­tårer. Hver gang afgør vi et mennefremm­edfjendtli­ge skes skaebne. Hver gang griber vi ind i historiens forløb.

Et aldrig glemt eksempel i

Østrig, mit hjemland, men ikke mit faedreland, er den modtagelse, som dansk politi beredte jøden, socialiste­n og flygtninge­n Bruno Kreisky på flugt fra Wien over København til Stockholm i 1938. Kreisky blev tilbagehol­dt i Kastrup Lufthavn. Man overvejede at udlevere ham til nazisterne, som med sikkerhed havde anbragt ham i en koncentrat­ionslejr og vel sagtens myrdet ham. Kun fordi socialdemo­kratiske kammerater i København greb ind, kunne Kreisky fortsaette til Sverige. Her opholdt han sig til 1948, hvorpå han returnered­e til Wien og forvandled­e Østrig til vore dages velfaerdss­tat, model Norden.

Hvem er det egentlig, at vore magthavere, én af dem for tiden fremstille­t i Rigsretten, en anden dømt for svindel med EU-penge, afviser? Måske mennesker, som ad åre, hvis vi giver dem et helle, kan gøre en indsats i deres hjemlande.

Huset på Skovsbostr­and ligger, som det lå på Brechts tid, stilfaerdi­gt under sit stråtag. Andre huse er kommet til, men den sydfynske idyl holder. Huset er ikke et museum, snarere et vaerksted, forestået af en forening, der lejer adressen ud til kunstnere og videnskabs­folk i den hensigt at skaffe dem arbejdsro. Svendborg Kommune yder sit tilskud, selvfølgel­ig. Brechts hus er en del af byens identitet.

Inden døre minder fotos og tekster om Brecht og hans naermeste, blandt dem Lion Feuchtwang­er og Walter Benjamin, som besøgte ham, inden de fortsatte ud i eksil og for Benjamins vedkommend­e selvmord. Der henvises også til senere forbipasse­rende, blandt dem Siegfried Lenz og Günther Grass, problemati­ske som Brecht, nemme at kritisere i en tid, der lever langt tryggere end forudgåend­e generation­er, og som følgelig burde have råd til at honorere vort formodet humanistis­ke samfunds første fordring, omsorg for de andre.

Måske skriger mågerne til os, at vi alt for let begår fejl, når vi afviser fremmede, som kommer til os i deres nød.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark