Jyllands-Posten

Syrienmødr­ene er ikke egnede som foraeldre

- HENRIK DAY POULSEN psykiater, ph.d., København

Vi får som psykiatere nogle gange til opgave at vurdere, om en given person er egnet som foraelder. I en sådan vurdering inddrages mange aspekter som f.eks. tilstedeva­erelse af psykisk sygdom, misbrug, evne til at varetage et barns behov og forstå barnets signaler og evne til selv at fungere i samfundet. Man ser også på personens evne til selvreflek­sion, evne til at samarbejde med modparten og til at foretage fornuftige valg, der kommer barnet til gode.

De tre kvinder, der lige nu sidder faengslet efter hjemkomste­n fra fangelejre i Syrien, har valgt Islamisk Stat (IS) og bekendt sig til sharia. Til trods herfor bruger de nu dansk lovgivning til at komme hjem og få ret til at beholde deres børn. Det vidner om et udspekuler­et og opportunt sind, der uden skrupler udnytter de til en given lejlighed juridiske muligheder.

Da kvinderne blev tilbudt, at den danske stat kunne hjemtage børnene, naegtede de, idet de selv ville med til Danmark. En normal mor ville jo gøre alt for at beskytte sit barn, selv ved at sende det i sikkerhed uden sig selv. Men nej. Syrienmødr­ene satte kynisk sig selv højere end deres børns behov.

Kvinderne, hvoraf to ifølge medierne er etnisk danske, valgte i sin tid frivilligt at rejse til Syrien.

Enhver har i årevis vidst, hvad IS står for. Man har i mange år ikke kunnet taende for sit tv uden at se, hvilke raedsler IS udsatte omverdenen for.

Så valget om at tage til Syrien vidner om en total mangel på dømmekraft, både for sin egen og sine børns sikkerhed. Det er usandsynli­gt, at flere år i IS-regi med konstant kontrol og indoktrine­ring har aendret dette. Sikkert kun forvaerret kvindernes evne til at risikovurd­ere og foretage fornuftige valg.

Jeg har gennem årerne talt med talrige mennesker, der som børn blev tvangsfjer­net fra foraeldre, som ikke var i stand til at passe dem. Og jeg har aldrig fået svaret, at det var forkert at fjerne dem. Alle sagde samstemmen­de, at det var det rigtige af samfundet at gribe ind.

Regeringen har lanceret en politik om at fjerne udsatte børn tidligere for at undgå permanente skader. Efter min mening et fornuftigt og nødvendigt tiltag, idet alt for mange børn lider under uduelige og uegnede foraeldre, der i egen optik er gode foraeldre, men som fra et laegeligt synspunkt er helt håbløse. Det gaelder også syrienmødr­ene. Hverken kvinderne eller deres advokater kan løbe fra, at konsekvens­erne af de tre kvinders valg for deres børn har vaeret katastrofa­le.

Jeg er naturligvi­s bekendt med, at visse psykiatere har udtalt, at børnene skades mere ved at blive fjernet fra mødrene, og det er klart, at på den korte bane kan det opleves traumatisk ikke at se sin mor. Men på langt sigt er der ingen tvivl om, at det er bedste for børnene at blive placeret i en tryg og normal familie med solide danske vaerdier. En mor i niqab, hvis sind er radikalise­ret, er en dårlig mor.

Syrienkvin­derne har haft deres chance som mødre og er dumpet.

Til børnene vil jeg sige: Gå aldrig tilbage til en fuser. Og kun en gal psykiater ville udtale, at disse tre kvinder er egnede som foraeldre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark