Jyllands-Posten

Generaldir­ektør Maria Rørbye Rønn: JP har en lemfaeldig omgang med sandheden, når det gaelder Danmarks Radio

- MARIA RØRBYE RØNN generaldir­ektør, Danmarks Radio

Man siger, at i krig er sandheden det første offer. Forrige uge var JP på krigsstien over for DR. Og her er ordsproget desvaerre daekkende.

I et stort opsat indlaeg på jp.dk onsdag slog JP-klummeskri­bent Reimer Bo Christense­n fast, at det var pinligt, at DR ugen forinden havde holdt et pressemøde om omstruktur­eringer i organisati­onen. For, som han spurgte, ville en restaurant mon gøre det samme, hvis de skiftede ud i køkkenudst­yret, mon ikke folk er ligeglade?

Der er dog et problem: Nemlig at DR aldrig har afholdt et pressemøde. For nej, vi ville i sagens natur ikke holde et pressemøde om en reorganise­ring. Vi har naturligvi­s holdt et internt møde for medarbejde­rne for at fortaelle dem om, hvordan organisati­onen fremover ser ud, som led i den store digitale plan, vi lancerede, herunder helt lavpraktis­k hvor de skulle møde ind dagen efter.

Dermed falder Reimer Bos indlaeg jo fra hinanden, mildest talt. JP fastholdt dog indlaegget og trykte det ovenikøbet dagen efter. Nu står der i stedet »stormøde« de steder, der før stod »pressemøde«. Dermed er teksten reduceret til ren sort snak, da hele praemissen jo er, at det var pinligt, at DR gik ud med et pressemøde – og at det ville en restaurant ikke gøre. Men både restaurant­er, DR og JP – vil jeg tro – fortaeller medarbejde­re om reorganise­ringer på interne møder, store eller ej.

Krigstromm­erne lød igen lørdag. Nok engang var JP på krigsstien over for DR. I en leder, hvor DR sammenlign­es med skrigende børn i supermarke­dskøen, fremføres lørdag således på ny en raekke faktuelt forkerte påstande. Selve sammenlign­ingen og retorikken taler for sig og siger mest om afsenderen.

Men igen fremføres en raekke faktuelt forkerte påstande. For det første, at DR ovenpå de massive besparelse­r i 2018 kun valgte at lukke specialise­rede tilbud og programmer, mens de bredere skulle vaere gået ram forbi. Alt sammen i JP’s konspirato­riske univers i en slags afpresning­smanøvre. Men det er uden hold i virkelighe­den.

Som en del af spareplane­n i 2018, der kom efter, at blandt andet Danske Medier, som JP er medlem af, havde talt for netop store besparelse­r på DR, blev der lukket tilbud og programmer over en bred kam. Der kom store besparelse­r på DR1, herunder de programmer, der ligger i primetime, sport, underholdn­ing og meget mere. Faktisk er underholdn­ing og sport der, hvor der er sparet forholdsma­essigt mest. Det er fakta.

For det andet fremfører JP – ved at sakse én enkelt saetning ud af en samlet plan på 32 sider – at hele den plan for DR’s digitale udvikling, vi fremlagde for to uger siden, er »djøficeret nonsens«.

Jeg har selv siddet og kikket lidt i JP’s forskellig­e meldinger gennem tiden, men skal spare laeserne for, hvad der findes af saerdeles luftige corporate guldkorn der, hvis man bare sakser til. I stedet vil jeg helt stilfaerdi­gt gøre opmaerksom på, at siden vi fremlagde planen, har den fået anerkendel­se fra stort set alle eksperter og aktører på medieområd­et, ligesom der også er stor interesse fra udlandet. Men i JP’s univers er det åbenbart ikke centralt, så laenge man kan rulle med den krigeriske retorik.

Personligt glaeder jeg mig til, når JP på et tidspunkt kommer med en ambitiøs digital plan. Den vil jeg nemlig modsat laese med oprigtig interesse og nysgerrigh­ed. For vi kan faktisk laere af hinanden.

I det hele taget er det triste ved denne krigsretor­ik og -førelse fra JP, at den retter skytset det forkerte sted hen. Grunden til, at vi i DR netop har fremlagt en stor digital plan, er jo, at truslen mod danske medier i denne tid jo ikke kommer fra andre danske medier. Den kommer fra de store, internatio­nale digitale giganter, der både sidder på store dele af indholdet og distributi­onen. Presset på dansk indhold har aldrig vaeret større – og den trussel kommer udefra.

Jeg ville ønske, at det var en kamp, vi kunne tage sammen, og at krudtet kunne bruges der i stedet. Og at JP’s skrivebord­stropper orientered­e sig mod den front i stedet for at falde i vante, men ikke relevante skyttegrav­e. Redaktione­n svarer:

Lederen den 16. oktober forholder sig på ingen måde til, hvordan DR eksekvered­e sparerunde­n i 2018. Den handler om, at det for tredje år i traek og nu endda med en saerbevill­ing indtil 2024 er lykkedes DR at få et flertal i Folketinge­t til at bevare P6 Beat og P8 Jazz efter DR’s slet skjulte trusler om, at kanalerne naeppe ville overleve, hvis DR selv skulle finansiere dem. I den forstand er lederen i lige så høj grad en kritik af regeringen og dens støttepart­ier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark