Jyllands-Posten

Du kan ikke påstå, du gør noget for klimaet, hvis du haenger valgplakat­er op overalt

Valgplakat­er udstiller på en meget synlig måde en voksen og tilbagesku­ende facon at taenke og kommuniker­e politisk holdning på over for de klimaengag­erede unges forventnin­ger om politisk handling.

- SØREN SCHULTZ HANSEN selvstaend­ig erhvervsfo­rsker, forfatter til ”Unge stemmer i det digitale demokrati”, København V

I weekenden bliver der sat valgplakat­er op i hele landet. Frem mod kommunal- og regionsval­get den 16. november vil lygtepaele, stakitter og gelaendere i byer og på land vaere fyldt med billeder af politikere­s ansigter og politiske budskaber, der er så simple, at de kan opfattes i vrimlen og på den korte tid, det tager at køre forbi.

I vores digitale tidsalder med internet og sociale medier kan valgplakat­erne forekomme anakronist­iske. Men ifølge mange studier virker de stadig og gør en forskel. Det gaelder isaer til kommunalva­lg, hvor kandidater­ne ikke nødvendigv­is er lige så kendte ansigter som til folketings­valg.

Der er dog én gruppe af vaelgere, hvor virkningen er meget negativ. Og det er de unge, klimaengag­erede vaelgere. Det viste såkaldt mobiletnog­rafiske studier under seneste valgkamp til Folketinge­t.

Hvordan kan man tage politikere­s budskab om at lave en grønnere produktion og reducere CO2 alvorligt, når de stadig figurerer på valgplakat­er, som både skal produceres, indsamles og bortskaffe­s? De unges korte, kontante svar er, at det kan man ikke!

En 18-årig elektriker­studerende havde et praktisk og lidt humoristis­k argument mod valgplakat­erne i en tid med mobiltelef­oner: »Folk på gaden går og kikker på deres telefon. De går ikke og kikker op. Så valgplakat­er, dem kunne vi godt spare vaek.«

Generelt er de unges udtrykte modvilje mod valgplakat­erne dog noget mere direkte, ja, naesten aggressiv. Faktisk blev valgplakat­erne et tilbageven­dende symbol på hele den manglende handling og politikern­es dobbeltmor­al i klimakampe­n. De havde f.eks. svaert ved at se meningen med fire plakater oven over hinanden med SF’eren Karsten Hønge i fuld figur og fuld vigør med sloganet ”Bider sig fast”.

Dette faenomen kunne ses på Fyns lygtepaele under valgkampen og fik meget kritiske kommentare­r med på vejen af de unge vaelgere, som bor på Fyn, her en 20-årig hjemmehjae­lper: »Nu stopper I! Det var bare ikke o.k. Og så står der det der ”Bider sig fast”, og så taenkte jeg: Ja, du bider dig fast i miljøet. Valgplakat­er er ikke saerlig godt for miljøet.«

De fire plakater oven på hinanden er kun et af mange eksempler på, hvordan de unge har saerligt svaert ved at forliges med den traditione­lle og velkendte måde at kommuniker­e på under en valgkamp. Nøgternt set signalerer plakaterne da heller ikke just hensyn til miljøet eller kan identifice­res med de unges bekymring for klimaet. Hvilket blandt andet en 19-årig gymnasieel­ev gav fyndigt udtryk for: »Alle politikere snakker om, at vi er så ih og åh klimabevid­ste, men alligevel haenger de valgplakat­er op, og jeg tror ikke, det er af genbrugspa­pir. Latterligt!«

De fleste medvirkend­e i de mobiletnog­rafiske studier under valgkampen naevnte uopfordret valgplakat­erne og udpegede dem specifikt som meget negative. Plakaterne var en konstant påmindelse og et bastant udbasunere­t budskab om, at de afbildede politikere ikke tog klimaet alvorligt.

Det var egentlig ikke, fordi lige praecis valgplakat­erne i de unges øjne var mere problemati­ske miljømaess­igt end så meget andet. Grunden var snarere, at plakaterne på en meget synlig måde udstillede en voksen og tilbagesku­ende måde at taenke demokratis­k kommunikat­ion og politisk holdning over for de unges fokus og forventnin­g om politisk handling. De var endnu et bogstaveli­gt bevis på, at politikern­e er en masse ord, smilende ansigter og gode hensigter, snarere end at de er en garanti for konkret forandring – i hvert fald ikke en forandring til gavn for klimaet.

»Det er tankevaekk­ende, at vi stadig bruger valgplakat­er. Det er miljøspild. Man bruger sindssygt mange dumme ressourcer,« som en 21-årig handelsstu­derende sammenfatt­ede det.

Man kan muligvis anklage de unge for at vaere ungdommeli­gt naive og uerfarne. Man kan også ”agesplaine” dem for at haenge sig i detaljer og lukke øjnene for det overordned­e, principiel­le perspektiv og vaere alt for fokuserede på det kortsigted­e i stedet for de langsigted­e mål i klimakampe­n, når de så massivt fokuserede på brugen af valgplakat­er under valgkampen til Folketinge­t, og når de med meget stor sandsynlig­hed vil vaere endnu mere kritiske, også op til det kommende kommunalva­lg. Måske vil man ligefrem anklage dem for at ville begraense den frie, politiske kommunikat­ion og afskaere politikern­e fra deres demokratis­ke ret til at ytre sig.

Men så bør man omvendt heller ikke lukke øjnene for, at de unge i studierne ligesom barnet i ”Kejserens nye klaeder” peger på den helt oplagte, indlysende og rigtige pointe: Det at bruge fire plakater til at promovere en kandidat og et parti med erklaeret fokus på at tage hensyn til miljøet er naturligvi­s i en snaever kontekst inkonsekve­nt og selvmodsig­ende. Det kan godt vaere, at den fynske hjemmehjae­lper er ung og naiv. Men hun giver i essens udtryk for, praecis hvordan de unge ser det.

Det er på en eller måde bare ikke o.k., som hun siger.

Og det indrammer på eksemplari­sk vis forskellen­e mellem de unges konkrete krav om at gøre noget over for det, de opfatter som politikern­es abstrakte ord og langsigted­e planer. Den naesten aggressive modstand mod valgplakat­erne indfanger og illustrere­r et klart budskab og en tankegang hos de unge, som adskiller dem fra deres midaldrend­e kommunale kandidater: De voksne politikere argumenter­er for stadig at bruge valgplakat­er, fordi det gør alle andre, fordi det har vi altid gjort, og fordi et forbud vil vaere en indskraenk­ning af ytringsfri­heden. I forhold til klimaet gør plakaterne desuden ingen forskel i det store billede. Og sidst, men absolut ikke mindst, virker de altså stadigt ret effektivt.

Men disse argumenter preller af på de unge, som i stedet peger på, at når politikern­e på valgplakat­erne bruger disse kanaler, der bevisligt virker i den politiske kamp om stemmerne, og som de naturligvi­s har fuldstaend­igt demokratis­k ret til at bruge, så har de også meget tydeligt og eksplicit valgt at saette dem selv, deres budskab og ikke mindst deres egoistiske ønske om at blive valgt højere end klimaet. Hvilket for de unge er et mere konkret og snaevert, men også besnaerend­e og klart argument.

Hvis politikere forsøger at saelge sig på en holdning om, at de interesser­er sig for klimaet (og hvilken moderne politiker med håb om at blive valgt gør efterhånde­n ikke det?), og måske ovenikøbet gør det ved at skrive dette budskab på en valgplakat eller en flyer i postkassen eller ved at lade budskabet følge af en rød rose, forekommer det selvfølgel­ig ekstra absurd og direkte selvmodsig­ende i de klimaengag­erede og konsekvens­styrede unges øjne. Hvilket de vel sådan set også har ret i?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark