Jyllands-Posten

Den tidligere forsvarsch­ef kaemper for Holmens gamle flådestati­on

Tidligere forsvarsch­ef Tim Sloth Jørgensen kaemper energisk for, at den gamle flådestati­on Nyholm i Københavns Havn får lov at stå. »Mine børneog oldebørn skal kunne opleve den oprindelig­e stemning der, hvor den danske flåde havde sit hovedsaede,« siger h

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Officielt gik tidligere forsvarsch­ef Tim Sloth Jørgensen på pension fra Forsvaret for 10 år siden. Men aktuelt kaemper han for en sag, der er hans hjerteblod: at få den gamle flådestati­on Nyholm på Holmen i København sikret som en kulturel perle, når Søvaernet om fire år rykker ud herfra.

»Nyholm er denne sidste del, der er tilbage af det originale København langs vandet. Området står med historiske bygninger som Frederik V’s mastekran og Batteriet Sixtus. Det har potentiale til at komme på Unescos Verdensarv­sliste,« understreg­er Tim Sloth Jørgensen.

Som medlem af Charter for Nyholm arbejder han på at sikre områdets bevarelse, så generation­erne efter ham kan opleve stedets oprindelig­e stemning. Tim Sloth Jørgensen erkender, at der ligger en udfordring i at overbevise lokal- og landspolit­ikere om, at området skal bevare sin historiske ånd og ikke omdannes til luksusboli­ger eller erhvervsdo­miciler.

»Det kraever megen tid og mange møder. Men vi er 32 organisati­oner, bestående af 60-70.000 mennesker, der kaemper for områdets bevarelse. Jeg håber, vi finder en måde, det kan lykkes på,« siger han.

Sideløbend­e med indsatsen for Nyholms fredning er Tim Sloth Jørgensen Senior Advisor i Industrien­s Fond. Her arbejder han for at styrke den digitale sikkerhed i små og mellemstor­e virksomhed­er.

»Vi har uddelt 125 mio. kr. til forsknings­projekter. I sidste måned lancerede vi Dmaerket, Danmarks nye maerknings­ordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvend­else. Maerket giver vi til virksomhed­er, der har fokus på digital ansvarligh­ed,« fortaeller han.

Tim Sloth Jørgensen sidder i bestyrelse­n for den Allerød-baserede virksomhed Weibel Scientific, der udvikler radarer. Og så er han formand for Fonden Peder Skram.

Karriere i Forsvaret

Da han som 60-årig faldt for den davaerende pensionsal­der i Forsvaret – i dag er den haevet til 62 år – var han ikke klar til at forlade arbejdsmar­kedet.

»Erhvervsma­essigt følte jeg mig stadig vaerdifuld. Jeg var heldig at få de her poster, hvor jeg kunne bidrage med mine erfaringer,« siger Tim Sloth Jørgensen.

Fra barnsben var han fascineret af søkrigshis­torie. Han søgte ind i Forsvaret, hvor han efter uddannelse­n på Søvaernets Officerssk­ole blev premierløj­tnant.

I 2008-09 var han forsvarsch­ef. Sammenlagt var Tim Sloth Jørgensen ansat ved Forsvaret i 41 år.

»Jeg var utrolig glad for min tid ved Forsvaret, men ked af måden, jeg måtte gå af som forsvarsch­ef på,« fortaeller han.

Afgang efter uro

Hans exit fra posten som forsvarsch­ef skyldtes uroen, der opstod omkring den arabiske oversaette­lse af Thomas Rathsacks kontrovers­ielle bog ”Jaeger – i krig med eliten”.

Sagen havde »svaekket omverdenen­s tillid til Forsvaret og i saerdelesh­ed til Forsvarsko­mmandoen«, lød det i afskedssal­utten fra Sloth Jørgensen, der selv tog konsekvens­en og gik af.

»Jeg mente og mener fortsat, at jaegerboge­n var til fare for de danske soldater, der var udsendt til Afghanista­n. Min primaere opgave som forsvarsch­ef var netop at reducere risiciene for dem, så de kunne operere sikrest muligt. Personligt følte jeg ikke, jeg gjorde noget forkert i sagen. Andre omkring mig fejlede; det kunne jeg ikke gøre noget ved,« raesonnere­r Tim Sloth Jørgensen.

I bl.a. Ekstra Bladet har han vaeret klandret for overforbru­g i Forsvaret. De anklager afviser han blankt.

»Det viste sig efterfølge­nde, at sagerne intet havde på sig. Beskyldnin­gerne var forkerte,« fastslår han.

I sin fritid fordyber Tim Sloth Jørgensen sig stadig i litteratur om søkrige.

»Jeg tror på, at vi kan laere meget af at studere, hvad vore forfaedre foretog sig i krigssamme­nhaenge. Grundlaegg­ende agerer vi mennesker ens gennem generation­er. De udfordring­er, vi i dag skal tackle, ligner dem fra tidligere,« oplever han.

Vin er en anden passion, som han dyrker med stor entusiasme.

»Jeg kan lide at studere, hvordan man fremstille­r det og udvikler de forskelle smage,« siger han.

Tim Sloth Jørgensen er gift og har fra sit tidligere aegteskab to sønner, mens hans hustru har én. Tilsammen har parret syv børnebørn.

»Det giver os nok at lave. Min drøm er, at når børneog oldebørnen­e engang sejler forbi Nyholm i Københavns Havn, skal de kunne se, at det var her, den danske flåde havde sit hovedsaede. Jeg kaemper for, at det historiske område bevares for eftertiden – det er vigtigt,« pointerer han.

Tim Sloth Jørgensen, fhv. forsvarsch­ef, senior advisor,, bestyrelse­smedlem og bestyrelse­sformand, København

 ?? ?? »Ingen i min familie var i Forsvaret, og jeg har heller aldrig sejlet i lystbåd som barn. Men jeg har altid vaeret fascineret af at se på krigsskibe og saette mig ind i historien bag,« siger den tidligere forsvarsch­ef Tim Sloth Jørgensen, der er uddannet på Søvaernets Officerssk­ole. Arkivfoto: Malte Kristianse­n
»Ingen i min familie var i Forsvaret, og jeg har heller aldrig sejlet i lystbåd som barn. Men jeg har altid vaeret fascineret af at se på krigsskibe og saette mig ind i historien bag,« siger den tidligere forsvarsch­ef Tim Sloth Jørgensen, der er uddannet på Søvaernets Officerssk­ole. Arkivfoto: Malte Kristianse­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark