Jyllands-Posten

Flere vaelger lån med renterisik­o

De 30-årige renter er steget 1 pct.-point siden nytår. Det kan have konsekvens­er for mange boligejere­s lånevalg.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Lån med renterisik­o er på vej ind i varmen igen – isaer i de dyre områder.

Hver tredje boligejer i og omkring de store byer valgte lån med variabel rente i 3. kvartal. I Hørsholm og Gentofte er tallet endnu større. I to af landets absolut dyreste kommuner er 43 pct. af boligejern­e klar til at løbe en renterisik­o, viser nye tal fra Finans Danmark.

I de senere år er trafikken kun gået én vej, og det er mod lån med fast rente. Men siden nytår er de lange renter steget 1 pct.-point, så det toneangive­nde lån har en rente på 1,5 pct. Et lån med 30 års afdragsfri­hed har endda en rente på 2 pct.

De stigende renter er en af hovedårsag­erne til, at flekslån er på vej tilbage, mener Peter Jayaswal, der er direktør for Realkredit- og Ejendomsfi­nansiering

i Finans Danmark.

»Højere renter kan vaere en grund til, at boligkøber­ne i højere grad vaelger variabelt forrentede lån,« siger Peter Jayaswal.

De fast forrentede lån er dog stadig dominerend­e. I 3. kvartal udgjorde de 73 pct. af alle lån, men det er et fald på 9 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Det er langtfra sikkert, at valget af fast rente er frivilligt. Boligejere med høj gaeld kan ikke få et flekslån med afdragsfri­hed, hvis de vil købe i et af de populaere vaekstområ­der. De kan kun vaelge de såkaldte sikre lån. Vil de slippe for afdrag, er de tvunget til et lån med fast rente.

Det kombineret med, at de lange renter fortsat er lave, er forklaring­en, mener Totalkredi­ts chefanalyt­iker, Sune Malthe-Thagaard.

At så mange boligejere i de store og dyre kommuner tør løbe en renterisik­o, haenger sammen med, at de har en enorm frivaerdi. Dermed kan deres økonomi let baere uventede rentestign­inger.

Mange har formentlig også årelang erfaring med rentetilpa­sningslån, og den erfaring har vaeret positiv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark