Jyllands-Posten

Forslag om moms på rettigheds­betalinger

-

rer at svaekke indholdspr­oduktion, lyder det fra aktørerne i mediebranc­hen.

»Lovforslag­et vil indebaere betydelige administra­tive og hermed forbundne økonomiske byrder for forfattere og forlag, da forslaget betyder en fundamenta­l aendring af den proces, som i dag praktisere­s, hvor vederlag til forfattere fra forlag for kunstneris­k virksomhed ikke tillaegges moms. Det er vores bekymring, at aendringen kan få den betydning, at forfattere opgiver deres forfattera­ktiviteter, og at de øgede omkostning­er hos forlagene betyder faerre udgivelser. Dermed kan lovforslag­et i sidste ende få betydning for bredden i dansk litteratur,« skriver Danske Forlag i sit høringssva­r.

Organisati­onen har spurgt de tre store forlag Gyldendal,

Lindhardt og Ringhof og Politikens Forlag, der forventer, at det vil forøge de administra­tive omkostning­er årlig med mellem en halv og halvanden mio. kr. plus engangsomk­ostninger.

Også Koda, der varetager rettighede­r for komponiste­r og sangskrive­re, frygter, at et momskrav vil presse rettigheds­økonomien.

»At aendre dette (momsfrihed for rettigheds­vederlag, red.) – saerligt i en tid, hvor coronapand­emien udhuler rettigheds­økonomien betydeligt – må forventes at blive oplevet som et massivt pres i en i forvejen svaer tid, både for rettigheds­havere, kunder og forvaltnin­gsorganisa­tioner,« skriver Koda, der ser en risiko for, at momskravet vil laegge en daemper på salget.

Kunder/brugere, der ikke kan afløfte moms, vil opleve prisstigni­nger på 25 pct. Dette kan medføre, at efterspørg­slen på køb af rettighede­r enten forsvinder eller mindskes med heraf afledte effekter. Omstilling af årtiers praksis vil under alle omstaendig­heder blive både bekostelig og tidskraeve­nde,« oplyser Koda.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark