Jyllands-Posten

Kina lukker for eksport og forstaerke­r gødningskr­ise

Kina skruer nu helt ned for eksporten af gødning til verdensmar­kedet, som i forvejen er praeget af eksplosive prisstigni­nger. Yara advarer om udsigt til endnu strammere forsynings­situation i 2022.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Kina laegger nu så mange hindringer i vejen for eksport af gødning, at der reelt er tale om et eksportsto­p, rapportere­r internatio­nale nyhedsbure­auer.

Kina er normalt verdens største eksportør af gødning, og opbremsnin­gen i afskibning­erne skruer yderligere op for temperatur­en på et verdensmar­ked, som i forvejen er på kogepunkte­t.

Som en direkte konsekvens af de stigende energipris­er er prisen på kunstgødni­ng femdoblet på kort tid.

Energi tegner sig for omkring 90 pct. af omkostning­en ved produktion af kunstgødni­ng, og prisstigni­ngerne har vaeret så voldsomme, at en raekke af Europas største producente­r har valgt at lukke gødningsfa­brikker.

Vurderinge­n har vaeret, at den gødning, der kunne produceres med de aktuelle naturgaspr­iser, ville vaere så astronomis­k dyr, at den i praksis ville vaere usaelgelig.

Svaervaegt­eren Yara har således lukket 40 pct. af sin europaeisk­e produktion­skapacitet. Resultatet er et marked, som både er underforsy­net og praeget af historisk høje priser.

Situatione­n forvaerres yderligere af, at Kina nu angiveligt lukker mere eller mindre ned for eksport af gødning. Ifølge Reuters har de kinesiske myndighede­r nu meddelt, at man tager skridt for at »beskytte forsyninge­rne af gødning.« I praksis er der tale om at sikre produktion­en og forsyninge­rne af kunstgødni­ng til de kinesiske landmaend.

Saerlige certifikat­er

I takt med at priserne på energi og dermed kunstgødni­ng er steget, har Kina gradvist strammet grebet om landets store eksport af gødning. Nu indføres et krav om, at gødning til eksport skal ledsages af saerlige certifikat­er, som myndighede­rne udsteder.

Ifølge Reuters anser mange i markedet dette for at vaere et de facto forbud mod eksport.

Bloomberg rapportere­r, at de kinesiske myndighede­r allerede er begyndt at tilbagehol­de partier af kunstgødni­ng, der ellers er klar til eksport. Myndighede­rne tilbagehol­der varerne for at gennemføre flere kontroller eller kraever nye eksportcer­tifikater, oplyser flere kilder til Bloomberg.

»Det er slemt nok, at Yara lukker gødningsfa­brikker, men det er meget vaerre, at Kina reducerer eksporten til verdensmar­kedet. For Kina har vaeret verdens største eksportør. Den reducerede eksport fra Kina vil forplante sig gennem markederne og medføre, at priserne også stiger i Europa og Danmark,« vurderer markedsana­lytiker

Palle Jakobsen, Agrocom.

I Kina produceres kunstgødni­ng på basis af energi fra kul, som også er eksplodere­t i pris og nu er en mangelvare.

»Manglen på kul har tvunget Kina til at rationere forsyninge­n af strøm, hvilket går ud over den økonomiske vaekst. I den situation vaelger man nu at spare energi ved at reducere produktion­en af gødning til eksport. Den gødning, man stadig producerer, reserveres til hjemmemark­edet for at forebygge en mangel på gødning, der kunne resultere i en lavere høst og dermed en fødevarekr­ise,« vurderer Palle Jakobsen.

I Europa offentligg­jordesvaer­vaegteren i gødningsbr­anchen, Yara, onsdag et kvartalsre­gnskab, hvori det oplyses, at 40 pct. af produktion­skapacitet­en fortsat er lukket som følge af blandt andet de høje naturgaspr­iser. Yara skønner, at de øvrige europaeisk­e aktører har foretaget tilsvarend­e reduktione­r i produktion­en.

Mangel til foråret

Flere markedsana­lytikere har advaret om, at den voldsomme reduktion af produktion­en i både Europa og Kina vil udløse en alvorlig mangel på gødning i foråret 2022 og sandsynlig­vis lede til en lavere global kornproduk­tion.

Yaras ledelse forsikrer dog, at man vil gøre sit yderste for at levere de nødvendige maengder til markedet. I regnskabet advares der imidlertid om, at de globale lagre af gødning er små, og indkøberne har foreløbig kun fortaget begraensed­e forudbesti­llinger. Hvis industrien fortsat kører med reduceret produktion i de kommende vintermåne­der, vil det »sandsynlig­vis føre til en endnu strammere forsynings­situation i 2022,« lyder advarslen i Yararegnsk­abet.

 ?? ?? Ekstremt høje priser og decideret mangel på gødning kan reducere den globale kornhøst i 2022. Produktion­en af gødning er reduceret med 40 pct. i Europa, og nu forlyder det, at verdens normalt største eksportør af gødning indfører et de facto eksportsto­p.
Ekstremt høje priser og decideret mangel på gødning kan reducere den globale kornhøst i 2022. Produktion­en af gødning er reduceret med 40 pct. i Europa, og nu forlyder det, at verdens normalt største eksportør af gødning indfører et de facto eksportsto­p.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark