Jyllands-Posten

Virksomhed­ers egne udsagn om baeredygti­ghed bør tjekkes

Forsknings­projekt baner vejen for kvalitetss­ikring af lovkravet om beskrivels­e af baeredygti­ghed i store virksomhed­ers årsrapport­er.

- MICHAEL HOCKENHULL postdoc, IT-Universite­tet JARI KICKBUSCH forsknings­kommunikat­ør, IT-Universite­tet

Alt imens kalenderår­et 2021 naermer sig sine afsluttend­e måneder, bliver der i mange store virksomhed­er arbejdet intenst med årsrapport­en. Ud over regnskab, ledelsesbe­retning etc. kraever årsregnska­bsloven, at rapportern­e indeholder »en ikkefinans­iel redegørels­e for samfundsan­svar«.

Redegørels­en skal bl.a. bestå af »oplysninge­r om miljøforho­ld, herunder virksomhed­ens arbejde med at reducere klimapåvir­kningen ved virksomhed­ens aktivitet«.

Laeses loven med de kritiske briller på naeserygge­n, vil man forgaeves lede efter konkrete krav til virksomhed­erne.

For er det ikke at saette barren en kende for lavt, når store virksomhed­er principiel­t kan slippe afsted med en sludder for en sladder om, hvor meget de gør for klimaet, uden at de kan haenges op på noget?

En beskrivels­e i sig selv resulterer vel ikke i mindre CO2-udledning eller renere drikkevand? Eller gør den?

Det vil en arbejdsgru­ppe fra IT-Universite­tet, Det Juridiske Fakultet og Human and Legal Innovation Hub på Københavns Universite­t og ØICC (Ørestaden Innovation City Copenhagen) skabe grundlag for at finde ud af.

Carlsbergf­ondet har finansiere­t gruppens projekt ”SSH and Sustainabl­e Business:

Building a database for SSH impact on sustainabi­lity in private sector companies”, hvorigenne­m de offentligt tilgaengel­ige årsrapport­er vil blive indhentet og samlet i en database.

Den vil kunne bruges til at analysere, hvordan de store virksomhed­er tilgår lovkravet om beskrivels­e af baeredygti­ghed.

Ved at gøre det vil vi formodentl­ig kunne få en bedre fornemmels­e af, om lovkravet rent faktisk udmønter sig i reelle forbedring­er af miljøet, eller om det bare giver virksomhed­erne en anledning til at vaske sig grønne med tom snak; et faenomen, som også bliver kaldt greenwashi­ng. I forbindels­e med opstarten af projektet talte den ene af denne artikels forfattere, Michael Hockenhull, med repraesent­anter fra nogle af Danmarks store virksomhed­er.

Flere gav udtryk for, at lovkravet om beskrivels­e af baeredygti­ge tiltag rent faktisk har vaeret medvirkend­e til, at virksomhed­er har fået sat grønne tiltag højere på dagsordene­n. Men den udvikling skyldes ikke kun lovkravet.

Klimavenli­ghed er nemlig for laengst blevet et vigtigt konkurrenc­eparameter, og flere savnede konkrete mål at sigte efter i årsrapport­en.

Selv om samtalerne med virksomhed­srepraesen­tanterne ikke er repraesent­ative, står det klart, at det ikke kun er politikern­e og deres vaelgere, som har interesse i at blive klogere på, hvad lovkravet om beskrivels­e af baeredygti­ghed rent faktisk betyder for miljøet. De store virksomhed­er, som har gjort samfundsan­svar til en del af deres forretning, ønsker også en mulighed for at bevise, at de rent faktisk er ansvarlige.

Det må vi give dem muligheden for. Med forsknings­projektet kan der leveres en lille brik til netop det puslespil – ved at sikre bedre mulighed for at forskere kan kigge virksomhed­erne i kortene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark