Jyllands-Posten

Debatten om en mulig biotekbobl­e er begyndt

Biotekbran­chen nyder stor succes på globalt plan, men de mange penge får nu alligevel flere aktører til at komme med de første små advarsler.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

En langt raekke af branchekil­der og eksperter er ikke i tvivl; den danske biotekbran­che er i forrygende form. Alligevel er landets mange pensionska­sser fortsat meget tilbagehol­dne med investerin­gskronerne, når de hører ordet biotek. Dertil skraemmer sporene fra finanskris­en fortsat for meget, selv om al data viser, at man over tid er blevet endog meget velhavende ved at have investeret bredt i biotek.

Biotek er lig med høj risiko, mange fejler, men når det går godt, går det som regel rigtig godt. For praecis 10 år siden kostede en aktie i det danske bioteksels­kab Genmab 70,7 kr. I dag koster den 2.922 kr. Det er et afkast på mere end 4.000 pct.

Finans giver dig her overblikke­t over perspektiv­erne, muligheder­ne og de potentiell­e risici i sektoren.

Forhistori­en

Hvis man er i tvivl om, hvad den danske laegemidde­lindustri bidrager med til Danmark, kan man begynde med at se lidt på tallene.

I 2020 eksportere­de den danske laegemidde­lindustri for svimlende 136 mia. kr. – staerkt drevet af medicinalf­lagskibet Novo Nordisk svarende til omkring 20 pct. af Danmarks samlede eksport.

Det er en tredobling på bare 10 år, viser tal fra Laegemidde­lindustrif­oreningen (Lif), og tendensen er kun fortsat i indevaeren­de år.

Kan branchen holde de samme vaekstrate­r, som den har kunnet siden 2008, vil det ifølge erhvervsor­ganisation­en DI kunne føre til endnu en tredobling til enorme 373 mia. kr. i 2030.

De tal viser med al ønskelig tydelighed, at der er enorme summer på spil, hvis Danmark formår at skabe flere succesfuld­e laegemidde­lvirksomhe­der.

Virksomhed­er, der alle kommer fra på et tidspunkt at have vaeret et purungt bioteksels­kab med en god idé.

Skal Danmark skabe fremtidens naeste store vindere, er et spirende biotekmilj­ø altafgøren­de, da konkurrenc­en er benhård, og hvor verdens førende steder for den slags stadig er i USA, ikke mindst i Boston.

Udviklinge­n

Endnu har Danmark ikke knaekket koden for, hvordan bioteksels­kaber ender med at vokse sig store i Danmark. De succesfuld­e af slagsen er i nyere tid stort set altid endt med enten at blive helt eller delvist solgt eller børsnotere­t uden for Danmark.

Siden 2010 har der kun vaeret to større biotekbørs­noteringer i Danmark, Zealand Pharma og Orphazyme.

»Så laenge vi ikke har et velfungere­nde børsmarked i

Danmark for biotek, er der ikke noget, som sikrer, at virksomhed­erne forbliver danske, simpelthen fordi de bliver solgt eller ender på børsen i USA,« siger Sten Verland, partner i venturefon­den Sunstone.

Til gengaeld er muligheder­ne der nu for at aendre på den udvikling, for de danske investorer har fået succes med investerin­gerne, og de både kan og vil gerne vaere med i vaesentlig­t laengere tid.

»Vi er vokset med markedet, så når der gennemføre­s indledende finansieri­ngsrunder på 20, 30 eller 50 mio. dollars, så er de lokale investorer finansielt staerke og har bevist, at de kan finansiere selskabet hele vejen,« siger Søren Møller, ledende partner i Novo Seeds.

Man kan godt diskutere, om der er en boble, og f.eks. på internatio­nale konference­r bliver det også diskuteret, om man simpelthen overfinans­ierer selskabern­e. SØREN MØLLER, LEDENDE PARTNER, NOVO SEEDS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark