Jyllands-Posten

USA mangler 80.000 lastbilcha­uffører – her og nu

Det hjaelper ikke meget, at havnen i Los Angeles nu arbejder 24-7, hvis der ingen lastbiler er til den sidste kilometer.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

De dårlige nyheder omkring logistikpr­oblemerne rundt om i verden står naermest i kø.

Senest melder den amerikansk­e trucking industri, at der mangler 80.000 chauffører. Der var også mangel før coronakris­en, men efterspørg­slen på chauffører er steget med yderligere 30 pct., skriver CNN Business

Manglen på chauffører accelerere­r problemern­e i USA, hvor man i forvejen kaemper med hundredtus­indvis af containere, der haenger fast på utallige skibe, der ligger for anker og venter på service ud for de travleste amerikansk­e havne.

Havne kører i døgndrift

Praesident Joe Biden beordrede for nylig havnene i Los Angeles og Long Beach at gå over til at arbejde døgnet rundt for at få nedbragt puklen af containere, der hober sig op.

»At få arbejdet i gang døgnet rundt, det er en forbedring. Men det er ligegyldig­t, om det er en havn i LA eller

Long Beach eller levering fra et tog til et lager i Wichita. Du bliver nødt til at få en chauffør og en lastbil til at flytte det gods de sidste kilometer,« siger Chris Spear, der er topchef for American Trucking Associatio­ns.

Varerne hober sig op

Problemet er, at mange chauffører enten er gået på pension eller har forladt transports­ektoren.

Samtidig er behovet for chauffører steget, fordi de amerikansk­e forbrugere bestiller masser af varer, samt at butikker og lagre skal fyldes til julehandle­n.

Selv om Biden har beordret havnene til at arbejde nonstop, så kan det ikke lade sig gøre rent praktisk, fordi der ikke er nok trucks til at transporte­re varerne vaek fra havnene. Lastbilcha­uffører flytter, hvad der svarer til 71 pct. af den amerikansk­e økonomis varer og materialer, men udgør blot 4 pct. af de køretøjer, der benytter vejene, ifølge CNN.

Hvis der ikke bliver taget initiativ til at afhjaelpe problemet, kommer transporti­ndustrien til at mangle 160.000 chauffører i 2030, lyder det fra American Trucking Associatio­ns.

For tiden er der et lovforslag på vej gennem Kongressen om at tillade op til 3.000 unge mellem 18 og 20 år til at uddanne sig som chauffører. I dag skal man vaere over 21 år for at blive lastbilcha­uffør.

 ?? ?? Daimler har i Nevada i USA tidligere fået tilladelse til testkørsle­r med to selvkørend­e lastbiler af maerket Freightlin­er. Måske er det vejen frem til at afhjaelpe chaufførma­nglen i USA. Foto: Daimler
Daimler har i Nevada i USA tidligere fået tilladelse til testkørsle­r med to selvkørend­e lastbiler af maerket Freightlin­er. Måske er det vejen frem til at afhjaelpe chaufførma­nglen i USA. Foto: Daimler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark