Jyllands-Posten

Usbekistan er et af verdens mest spaendende vaekstmark­eder

Pilen peger fremad, når usbekerne søndag går til valg, men fortidens skygger hviler stadig over den tidligere sovjetstat.

- PETER TOFT Deputy director, country, bank and sector, EKF Danmarks Eksportkre­dit finans@finans.dk

Når de usbekiske vaelgere på søndag går til valgurnern­e for at vaelge praesident i landet på den aeldgamle silkevej, er der naeppe spaending om resultatet. For intet valg har vaeret fair eller frit siden det centralasi­atiske land opnåede uafhaengig­hed fra Sovjet i 1991. Alligevel er der grund til forsigtig optimisme. For siden landsfader Islam Karimovs bortgang i 2016 er Usbekistan trådt ud af isolation og ind på en vej mod moderniser­ing. Dette gør landet til et af verdens mest spaendende nye vaekstmark­eder – isaer inden for områder som landbrugsu­dstyr, minedrift, infrastruk­tur, maskiner og tekstilpro­duktion.

Hovedstade­n genopbygge­t

Når vaelgerne i den usbekiske hovedstad Tasjkent bevaeger sig ned på valgsteder­ne på søndag, så er det i skyggen af nye kridhvide regeringsb­ygninger og aeldre sovjetisk prestigear­kitektur. For et jordskaelv lagde Tasjkent i ruiner i 1966, og byen blev siden genopbygge­t som et sovjetisk udstilling­svindue midt i den bomuldsdyr­kende og fattige sovjetrepu­blik. Det moderne, men sterile Tasjkent står stadig i skaerende kontrast til resten af landet, hvor der er langt fattigere, men også tegn på udvikling. Det gaelder f.eks. i de mytiske silkevejsb­yer som Samarkand og Bukhara, der tiltraekke­r et stigende antal turister.

Valg peger på reformer

Den politiske insider Shavkat Mirziyoyev vandt forrige praesident­valg i 2017 efter en magtkamp mellem landets regerende klaner, der heldigvis endte fredeligt. Mirzoyouev og hans magtbase står nu til et sandsynlig­t genvalg. Det er godt for den fortsatte reformkurs.

Regeringen har igangsat en raekke vigtige markedsref­ormer siden 2017. Som det første et afgørende opgør med en opblaest valutakurs og afskaffels­e af skrappe kontroller på valutaudfø­rsel. Dernaest er der sat gang i offentlige investerin­ger og taget skridt til at privatiser­e statsvirks­omheder, der dominerer økonomien.

Ligeledes søger regeringen at reparere sit blakkede ry på menneskere­ttigheder. Landbrugss­ektoren og opgraderin­gen af bomuldspro­duktionen har et strategisk fokus, men der sigtes også på investerin­ger i sortog grøn energi- og besparelse af vandressou­rcer i det tørre steppeland, hvor også mineraludv­inding (guld, kobber, naturgas) er vigtig.

Svaert forretning­sklima

Men der også nok at tage fat på. For Usbekistan lukkede sig om sig selv efter sovjetkoll­apset. En omstilling til markedsøko­nomi er kun sket meget langsomt, og politisk-juridisk er landet stadig praeget af et sovjetisk set-up trods et overfladed­emokrati.

Isaer for de nye private virksomhed­er, de små selvstaend­ige og udenlandsk­e investorer er der fortsat tunge udfordring­er med svage retsregler, risiko for kontraktbr­ud og ekspropria­tion. Korruption­en er desuden et gennemgåen­de problem. Muligheder­ne i det usbekiske marked er således mange og vokser. Og retningen går mod et stadigt bedre forretning­sklima, men med små skridt. For selvom reformer åbner for landets gemte potentiale­r, vil der komme en dag, hvor fortsatte reformer såsom etablering af en retsstat og reel nedbringel­se af korruption bliver nødvendig for, at den private sektor kan drive mere af udviklinge­n.

Det vil dog staekke eliternes økonomiske og politiske handlefrih­ed, og der vil til den tid skulle tages svaere politiske valg, og resultatet er usikkert. Men det tidspunkt ligger et godt stykke ude i fremtiden.

Retningen går mod et stadigt bedre forretning­sklima, men med små skridt.

 ?? ?? Usbekistan­s nuvaerende praesident, Shavkat Mirziyoyev, ved praesident­valget i december 2016. Han har udsigt til at blive genvalgt. Foto: Anvar Ilyasov/AP/Ritzau Scanpix
Usbekistan­s nuvaerende praesident, Shavkat Mirziyoyev, ved praesident­valget i december 2016. Han har udsigt til at blive genvalgt. Foto: Anvar Ilyasov/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark