Jyllands-Posten

Putins faldne heltinde fra 2014 er sendt i eksil ved verdens ende

Statsadvok­at Natalja Poklonskaj­a blev symbolet på anneksione­n af Krim og siden uregerligt parlaments­medlem i Moskva. Nu er hun på vej til fjerne Kap Verde som ambassadør.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Engang blev medlemmer af det russiske hof, der var faldet i unåde, sendt i eksil i kolde og ugaestfri hjørner af det store land.

I noget, der kunne ligne en moderne version af denne århundredg­amle praksis, har det tidligere parlaments­medlem Natalja Poklonskaj­a fået en trods alt blidere skaebne som ambassadør på en eksotisk øgruppe under lune himmelstrø­g.

Den i dag 41-årige jurist, født i Luhansk-regionen i det østlige Ukraine og opvokset på Krim, gjorde gennem en årraekke karriere i sit lands statsadvok­atur, inden hun i 2014 på få uger blev et internatio­nalt mediefaeno­men.

I marts 2014 efter den russiske magtoverta­gelse på halvøen vendte Poklonskaj­a Ukraine ryggen og blev af Moskva udnaevnt til halvøens chefanklag­er. På kort tid blev den blonde statsadvok­at med det faste blik en slags symbol for områdets nye ledelse installere­t af Kreml og tiljublet af russiske statsmedie­r.

Også uden for Ruslands graenser bed man maerke i Poklonskaj­a, der bestemt ikke lignede den gennemsnit­lige apparatjik i dårligt siddende habit – i Japan og Kina fik hun således store fangrupper på internette­t og inspirered­e asiatiske tegneserie-entusiaste­r, der brugte hende som figur i mangastrib­er.

Poklonskaj­a steg hurtigt i graderne, fik en rang i justitsvae­senet, der svarer til en generalmaj­or i haeren, og ingen var overrasked­e, da hun i 2016 gjorde sit indtog som parlaments­medlem i Dumaen i Moskva som repraesent­ant for den Kremltro fraktion Det Forenede Rusland.

Her var forventnin­gerne høje til den fotogene statsadvok­at, men det hele udviklede sig ikke helt, som man havde regnet med.

Nej til pensionsre­form

For Poklonskaj­a gik igen sine egne veje. Hun sprang ud som overbevist monarkist, talte gerne og laenge om Ruslands sidste zar, Nikolaj II, og var ikke glad for at underlaegg­e sig partidisci­plinen i parlamente­t.

Modsaetnin­gerne kulminered­e i juli 2018, da Poklonskaj­a var det eneste medlem af Det Forenede Rusland, der stemte mod Kremls staerkt upopulaere forhøjelse af pensionsal­deren.

Den slags har konsekvens­er i magtens korridorer i Moskva, hvor der forventes absolut loyalitet over for partilinje­n, men Poklonskaj­a naegtede trods pres at nedlaegge sit mandat.

»Det er vaelgerne, som har valgt mig. Partiet har givet mig det arbejde, som jeg udfører i dag efter min samvittigh­ed, så nej,« sagde Poklonskaj­a ifølge det russisk-sprogede eksilmedie Meduza.

Men hendes politiske karriere var i praksis slut, og hun fik ikke saede i den nye Duma, der blev sammensat sidste måned efter en valghandli­ng strengt kontroller­et af Kreml.

I stedet blev hun udnaevnt til Ruslands ambassadør på øgruppen Kap Verde, der bekvemt nok ligger naesten 7.000 km sydvest for Moska ud for den afrikanske kyst – en sinecurepo­st uden umiddelbar­e politiske risici.

»Poklonskaj­a ville formentlig gerne rejse til verdens ende, og Kap Verde er netop verdens ende,« skrev Sergej Markov, en politisk analytiker med gode forbindels­er til Kreml, på Facebook.

Udover at skille magthavern­e i Moskva af med en ubekvem figur, så håber man også, at Poklonskaj­a kan øge Ruslands profil på øerne ud for Vestafrika.

»Turismen fra Rusland og Europa og Japan til Kap Verde kommer nu til at stige med hundreder af procent. Så den russiske ambassadør vil bringe fremgang til Kap Verde,« mener Sergej Markov.

Krav om udlevering

Men evnen til at skabe kontrovers synes at følge den nyslåede ambassadør, hvor hun end faerdes.

Så snart praesident Vladimir Putin havde udnaevnt hende til posten på øgruppen, hvor hun ventes at tiltraede naeste måned, kraevede Ukraine hende udleveret til retsforføl­gelse på mistanke om forraederi.

»Vi må undersøge, om hun fortsat er ukrainsk statsborge­r. Hvis hun stadig er det, så har vi mulighed for at ødelaegge livet for hende,« sagde Ukraines udenrigsmi­nister, Dmytro Kuleba, til tv-kanalen Ukraine 24.

Talskvinde­n for det russiske udenrigsmi­nisterium, Maria Zakharova, afviste dog blankt, at Ukraine har mulighed for at forstyrre Poklonskaj­a i hendes nye embede.

»Som leder af en diplomatis­k repraesent­ation har Natalja Poklonskaj­a ifølge Wien-konvention­en om diplomatis­ke forbindels­er absolut immunitet,« sagde Zakharova på en briefing.

Poklonskaj­a ville formentlig gerne rejse til verdens ende, og Kap Verde er netop verdens ende. SERGEJ MARKOV, POLITISK ANALYTIKER

Natalja Poklonskaj­a, kommende ambassadør, Kap Verde

 ?? ?? Anklageren Natalja Poklonskaj­a blev et mediefaeno­men efter Ruslands anneksion af Krim i 2014. Her ses hun ved en pressekonf­erence på det tidspunkt. Foto: Reuters
Anklageren Natalja Poklonskaj­a blev et mediefaeno­men efter Ruslands anneksion af Krim i 2014. Her ses hun ved en pressekonf­erence på det tidspunkt. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark