Jyllands-Posten

Klima indtager sikker førsteplad­s blandt aarhusians­ke vaelgere

Aarhusians­ke vaelgere bekymrer sig om klimaet. I en ny måling angiver hele 45 pct. "klima, miljø og natur" som vaerende det vigtigste emne for de kommende byrådspoli­tikere at fokusere på.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Hvilket spørgsmål er det efter din mening vigtigst, at politikern­e i din kommune tager sig af? Aarhusiane­rne var ikke i tvivl, da de i en ny undersøgel­se skulle placere de tre vigtigste emner i prioritere­t raekkefølg­e.

Målingen, foretaget af Epinion for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, viser, at 45 pct. af de adspurgte svarede ”klima, miljø og natur”.

At den grønne dagsorden lader til at indtage en sikker førsteplad­s på vaelgernes prioriteri­ngsliste op til det kommende kommunalva­lg, glaeder Sebastian Jonshøj, formand for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng Aarhus.

»Jeg er vanvittig begejstret for resultatet, men det er selvfølgel­ig set i lyset af en dyster baggrund, da der er et reelt behov for at fokuserer på klimaet politisk. Men det aendrer ikke på, at vi i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng er glade for, at der er så bred og utvetydig bevågenhed omkring emnet,« siger Sebastian Jonshøj.

Undersøgel­sen er fra september 2021 og gennemført blandt 584 repraesent­ativt udvalgte vaelgere. De er alle over 18 år og bosat i Aarhus Kommune.

Natur og drikkevand

Hvilke grønne initiative­r er det efter din mening vigtigst, at den kommende kommunalbe­styrelse i din kommune fokuserer på?

Her fandt målingen derimod ingen sikker vinder, men i stedet en delt førsteplad­s. At sikre natur og flere grønne områder er nemlig ligeså vigtigt for aarhusiane­rne som sikringen af rent drikkevand. Hele 39 pct. angiver initiative­rne som de vigtigste.

Herefter placerer en bedre kollektiv transport og cykelstier sig som bagtroppen i vaelgernes toptre på prioriteri­ngslisten med 31 pct. af stemmerne.

At fordelinge­n af procentern­e ikke er mere markant, undrer ikke Sebastian Jonshøj, da »det kan vaere svaert at vaelge, hvilke af problemsti­llingerne der er vigtigst,« men alligevel giver det god mening, at rent drikkevand markerer sig i toppen af borgernes bevidsthed.

»Folk fornemmer, at der er tale om en umiddelbar trussel mod den dagligdag, de kender – det er meget håndgribel­igt og forståelig­t. I Danmark er vi vant til at kunne åbne for hanen og drikke noget af verdens bedste drikkevand direkte, urenset for undergrund­en,« siger Sebastian Jonshøj og supplerer:

»Det, vi potentielt ser ind i, hvis vi ikke løser denne problemati­k i en forholdsvi­st naer fremtid, er, at vi skal til at rense vores vand. Derfor er vi glade for at se, at vaelgerne har taget denne trussel til sig.«

Hvem stemte hvad?

Når man dykker ned i tallene, er der en tydelig forskel på, hvad de yngste og aeldste vaelgere finder vigtigst. Epinion-målingen viser, at 55 pct. i aldersgrup­pen 18-34 stemte ”klima, natur og miljø”. Det samme gjorde sig gaeldende for 39 pct. af de 35-55-årige, mens størstedel­en af stemmerne for vaelgerne over 56 gik til ”aeldreplej­e”.

Men det er en helt naturlig og forventeli­g fordeling, mener Sebastian Jonshøj.

»Det er jo et udtryk for at de naeste genratione­rs bevidsthed om, at det her kommer til at ramme dem. Det er fremtidens vaelgere, der skal tage skraldet for alt det, som vi foretager os i dag. Jeg synes, det er meget lovende, at de yngre generation­er er opmaerksom­me på, at hvis de skal leve i en verden, der ligner den, de er opvokset i, så er man politisk nødt til at rykke til nogle ting,« siger Sebastian Jonshøj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark