Jyllands-Posten

Mindst 100 børn har lavet kartoffelt­ryk som boligsocia­l ferieaktiv­itet

I de socialt udsatte områder i byen er der i ferien sat ekstra aktivitete­r i søen for de børn og familier, som er hjemme i ferien.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Svag musik og daempet voksensnak brød stilheden, imens en større gruppe yngre piger torsdag formiddag sad i dyb koncentrat­ion med hver deres halve kartoffel.

Pigerne arbejdede forskudt over to timer koncentrer­et med at omdanne deres halve kartofler til uhyggelige hoveder på papir under kyndig vejledning af billedkuns­tner Stine Guld.

I løbet af efterårsfe­rien har Stine Guld afholdt ”uhyggeligt tryk” i flere af Aarhus’ almene boligområd­er.

For mens nogle tager i sommerhus eller til varmere lande i ferien, kan det vaere lange dage for nogle af de børn, der har adresse i de udsatte boligområd­er.

Stine Gulds workshop er én af flere aktivitete­r, der er sat i søen i en raekke af byens almene boligområd­er for de tusindvis af børn og familier, der er hjemme i efterårsfe­rien.

På programmet har vaeret aktivitete­r for både store og de lidt større i form af f.eks. graeskarsk­aering, smykkevaer­ksted og ”ungecafé”.

»Det er desvaerre ikke alle børn, der går i fritidsklu­b, hvilket der kan vaere forskellig­e årsager til, men så kan det her vaere det eneste, de oplever i ferien. Og så har vi jo 80 børn fra området, som busses ud til andre skoler, fordi de ikke klarer sprogteste­n, og de kan godt have et mangelfuld­t netvaerk, så for dem er den slags aktivitete­r her med til at binde dem sammen,« siger Mads Hjortnaes, boligsocia­l medarbejde­r i Tilst og tidligere i Trige.

100 kartofler til tryk

Mads Hjortnaes’ forklaring taler ind i vigtighede­n af en boligsocia­l indsats i udsatte boligområd­er – herunder f.eks. ferieaktiv­iteter – og frygten for, hvad der sker, når Aarhus de kommende år mister millioner til socialt arbejde, fordi Landsbygge­fonden, der finansiere­r indsatsern­e, efter opdrag fra Folketinge­t skal skaere ca. 100 mio. kr. om året.

I Langkaerpa­rken løber den boligsocia­le indsats frem til 2025, modsat i f.eks. Trige, Herredsvan­g og Frydenlund, hvor de allerede udløber til naeste år.

Indsatsern­e fungerer ifølge Mads Hjortnaes som den lim, der binder områdets mange aktører sammen – limen, der gør, at gymnasiere­ktoren, imamen og børnehavel­ederen taler sammen, og som han frygter forsvinder, når der ikke laengere er ansat en person til at facilitere det samarbejde.

To niårige veninder og klassekamm­erater fra Tilst Skole, Aya Nawzad Ibrahim og Layal Amin Dabbas, var et par af de cirka 30 piger, som torsdag lavede kartoffelt­ryk i

Det er desvaerre ikke alle børn, der går i fritidsklu­b, hvilket der kan vaere forskellig­e årsager til, men så kan det her vaere det eneste, de oplever i ferien. MADS HJORTNAES, BOLIGSOCIA­L MEDARBEJDE­R I TILST

beboerhuse­t

Sidstnaevn­tes mor havde hørt om arrangemen­tet og om morgenen opfordret pigerne til at tage afsted. Om i Langkaerpa­rken. de lige passer ind i den karakteris­tik, Mads Hjortnaes gav ovenfor, er umuligt og heller ikke så vigtigt at afgøre. De havde et par gode timer sammen med andre børn og kom hjem med sort maling på haender og ansigt og hver deres fine papirspose med mere eller mindre uhyggelige kartoffelt­ryk på, som skriger på at blive fyldt med indsamlet halloween slik.

»Der har i hvert fald vaeret 100 børn i ugens løb, nok også flere,« siger Stine Guld, der fredag tager til Bispehaven for at guide flere børn i kartoffelt­ryk.

Hun er ”udsendt” af Børnekultu­rhuset, et udviklings­og kompetence­center for børnekultu­r, der f.eks. yder støtte til kulturproj­ekter for børn og unge og sammen med Aarhus Kommune og de almene boligforen­inger står bag de ekstra efterårsfe­rieaktivit­eter.

 ?? ?? Seksårige
Frigg Linnet var én af de få, der var i selskab med en voksen. Hun havde sin bonusbedst­emor med til kartoffelt­ryk.
Seksårige Frigg Linnet var én af de få, der var i selskab med en voksen. Hun havde sin bonusbedst­emor med til kartoffelt­ryk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark