Jyllands-Posten

Høje energipris­er skal løses nationalt

Efter EU-aftale om nationale løsninger på høje energipris­er vil SF og DF undersøge muligheder­ne for at støtte udsatte grupper.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

EU’s ledere laegger i første omgang op til, at de høje energipris­er, der lige nu påvirker forbrugere og virksomhed­er i hele Europa, skal løses med nationale tiltag.

Det står klart, efter at EU’s stats- og regeringsc­hefer sent torsdag aften blev enige om, at medlemslan­dene primaert skal gøre brug af en vaerktøjsk­asse, EU-Kommission­en praesenter­ede tidligere på måneden. En vaerktøjsk­asse, der overvejend­e indeholder nationale tiltag, som kan hjaelpe sårbare forbrugere og selskaber.

Blandt Folketinge­ts partier er der dog delte meninger om, hvorvidt det haster med at gøre brug af vaerktøjsk­assen herhjemme.

Hos SF aergrer energiordf­ører Karsten Filsø sig først og fremmest over, at »regeringsc­heferne smider den tilbage« til medlemslan­dene.

Han har endnu ikke konkrete tiltag på blokken, men siger, at partierne i energiforl­igskredsen »selvfølgel­ig« kommer til at drøfte det. Karsten Filsø naevner, at pensionist­er og førtidspen­sionister kan få varmetilla­eg, men han mener, at det er nødvendigt at undersøge, om de eksisteren­de ordninger giver god nok hjaelp – også til andre udsatte grupper.

»Vi skal i hvert fald afbøde konsekvens­erne for de mindrebemi­dlede,« siger han.

Hvis Danmark skal lave nationale tiltag, mener De Radikales energiordf­ører, Rasmus Helveg Petersen, også, at man skal saette ind med »specifik hjaelp«, hvor der er behov. Som udgangspun­kt forventer han dog ikke, at det bliver nødvendigt.

»For langt de fleste vil det vaere muligt at klare det selv,« siger han, men tilføjer:

»Folk har forskellig­e forudsaetn­inger for at klare sådan et prischok, og de, der ikke har mulighed for at klare det, skal selvfølgel­ig have hjaelp.

Men jeg synes egentlig, at vi allerede har et system på plads til det.«

»Ingen tillid« til EU

I en e-mail skriver Dansk Folkeparti­s energiordf­ører, Morten Messerschm­idt, at partiet meget gerne vil have »nogle bud fra regeringen på, hvordan man eventuelt ved at nedsaette afgifter vil kunne kompensere for de stigende priser«.

»Vi har i DF’s ledelse besluttet på mandag at indlevere en forespørgs­el til energimini­steren om, hvordan han vil sikre, at vi holder det, der står i klimaloven – nemlig at den grønne omstilling skal ske under skyldig hensyn til, at den sociale balance sikres,« skriver han, der »ingen tillid« har til, at EU kan hjaelpe.

Mens SF, DF og De Radikale er mest bekymrede for udsatte forbrugere, har Venstres energiordf­ører, Carsten Kissmeyer, blikket rettet mod de berørte virksomhed­er.

»Den umiddelbar­e udfordring for husholdnin­ger er for så vidt overskueli­g, men for de energitung­e brancher er det nødvendigt at følge, hvad der sker – også internatio­nalt. I betonbranc­hen står man over for ikke ubetydelig­e prisstigni­nger på f.eks. cement,« siger han.

Kissmeyer mener ikke, at der findes et »simpelt indgreb«. Han siger, at Venstre »presser på« for den grønne omstilling, hvilket han ser som løsningen »på den lange bane«. Om det vil blive nødvendigt at gribe politisk ind på den korte bane også, har partiet endnu ikke drøftet, siger han.

De Konservati­ves energiordf­ører, Katarina Ammitzbøll,

siger, at emnet »naermest er den største geopolitis­ke udfordring, vi har i Europa«.

»Der skal virkelig fokus på, at det skal håndteres,« siger hun, der dog for nuvaerende hverken går ind for støtte til forbrugere eller virksomhed­er.

På helt kort sigt afventer De Konservati­ve situatione­n, da Danmark ikke er »så akut ramt« som andre lande. Men Katarina Ammitzbøll peger på, at »der er flere lavthaenge­nde frugter«, man bør tage fat i med det samme. F.eks. en bredere implemente­ring af sektorkobl­ing, der handler om at få grøn energi ind i flere sektorer og udnytte energiress­ourcerne optimalt.

»Og så er vi nødt til at have en national strategi for produktion af vedvarende energi,« siger hun.

Klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen har ikke nyt at kommentere. Ministerie­t oplyser, at regeringen holder løbende øje med situatione­n, og ministeren skal til et rådsmøde i EU om energifors­yningen i naeste uge.

For langt de fleste vil det vaere muligt at klare det selv. RASMUS HELVEG PETERSEN (R), ENERGIORDF­ØRER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark