Jyllands-Posten

10 minutters kig på en lov endte midt i slagsmål om grundlaget for minkaflivn­ing

Retorikken fra Statsminis­teriet blev skruet op, og en central minister havde få minutter til at forberede et afgørende møde. Og da en afdelingsc­hef kom tilbage fra tandlaegeb­esøg, stod verden i »brand«.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

Om formiddage­n tirsdag den 3. november 2020, et halvt døgn inden toppen af regeringen med statsminis­ter Mette Frederikse­n i spidsen besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives for at bremse den eskalerend­e coronasmit­te, var den davaerende afdelingsc­hef i Sundhedsmi­nisteriet, Dorthe Eberhardt Søndergaar­d, til tandlaege.

Som en af sundhedsmi­nister Magnus Heunickes naermeste embedsmaen­d var hun på det tidspunkt centralt placeret i de afgørende timer, før beslutning­en om masseafliv­ning blev truffet på et regeringsm­øde tirsdag aften. Men om morgenen kl. 9.30 lå hun altså i en tandlaeges­tol, hvor hun fik en rodbehandl­ing. Og da hun kom tilbage til sit arbejde i ministerie­t:

»Ja, der står verden jo i brand,« forklarede Dorthe Eberhardt Søndergaar­d, da hun fredag blev afhørt i Minkkommis­sionen ved Retten på Frederiksb­erg.

Her kunne hun fortaelle om nogle kaotiske timer op til, at regeringen besluttede, at alle mink skulle aflives. Og om sin egen overraskel­se over beslutning­en. Og om den juridiske armlaegnin­g der fulgte, da erkendelse­n af, at beslutning­en var truffet uden lovgrundla­g, spredte sig i embedsvaer­ket.

Højspaendt møde

Allerede inden Dorthe Eberhardt Søndergaar­d satte sig i tandlaeges­tolen, vidste hun, at noget var på vej.

Minksmitte­n spredte sig så hurtigt, at myndighede­rnes strategi om at slå syge dyr ned og følge op med aflivning af dyr i en sikkerheds­zone på 7,8 kilometer rundt om de smittede farme ikke var nok.

»Smitten løb hurtigere end aflivninge­n,« forklarede Dorte Eberhardt Søndergaar­d.

Derfor arbejdede hun og andre embedsmaen­d på nye initiative­r, som det var planen, at regeringen skulle forholde sig til inden for en uge. Men den 2. november om aftenen var det begyndt at rygtes på Slotsholme­n, at Statens Serum Institut (SSI) havde gjort en opdagelse:

En ny mutation i minkvarian­ten af coronaviru­s, der ifølge SSI viste nedsat følsomhed over for antistoffe­r – og dermed potentielt også fremtidige vacciner. SSI frygtede, at den nye mutation i vaerste fald kunne betyde, at coronaen i mink udviklede sig til en helt ny pandemi.

På et møde samme dag kl. 14.45 med flere ledende embedsmaen­d fra en raekke ministerie­r slog Statsminis­teriet – anført af departemen­tschef Barbara Bertelsen – en hidtil uset alvorlig tone an, forklarede Dorte Eberhardt Søndergaar­d.

»Retorikken er høj på det her møde. ”Nu står Danmark med den globale sundhed i sine haender. Ellers bliver vi det nye smitteepic­enter, som vi har oplevet fra Kina”«, refererede hun.

Mødet sluttede med, at Barbara Bertelsen igangsatte forberedel­sen til et møde i regeringen­s magtfulde koordinati­onsudvalg samme aften.

Minister hastede til møde

Om aftenen sad Dorthe Eberhardt Søndergaar­d med sin øverste chef, departemen­tschef Per Okkels, og gennemgik ministerie­ts bidrag. Det gjaldt bl.a. en raekke initiative­r, der skulle begraense smitten mellem mennesker i Nordjyllan­d, der var hårdest ramt af minksmitte­n. Kort inden ministermø­det ankom Magnus Heunicke

De havde »ikke mange minutter« til at klaede ham på til mødet, forklarede hun.

Ministeren spurgte bl.a. ind til de seneste data på antallet af smittede og antallet af virusanaly­ser, og de gennemgik initiative­rne, der skulle tages i Nordjyllan­d.

Da ministermø­det begyndte, gik Dorthe Eberhardt Søndergaar­d hjem med forståelse­n af, at ministrene havde fået indstillet to modeller til håndtering af mink: en dvalemodel, hvor raske mink blev pelset, og raske avlsdyr overlevede, eller en nedlukning af erhvervet. Hun skulle blive overrasket.

Tvivl om beslutning

Allerede 45 minutter inde i mødet modtog hun en sms fra sin departemen­tschef:

»Alle mink slås ned.«

»Det var ikke det, vi havde lagt op til som embedsmaen­d, da vi sender sagen til regeringen,« forklarede Dorthe Eberhardt Søndergaar­d.

På et møde med afdelingsc­hefer fra en raekke ministerie­r tidligt naeste morgen, den 4. november, var der også udbredt tvivl om, hvad praecist planen nu var, fortalte hun kommission­en.

Samtidig opstod der en anden tvivl. Var der overhovede­t lovgrundla­g for beslutning­en om, at alle mink skulle aflives?

Det mente Fødevaremi­nisteriet bestemt ikke, og det gjorde afdelingsc­hef i Fødevaremi­nisteriet Tejs Binderup opmaerksom på. Han har tidligere forklaret kommission­en, at dette »hele tiden« var ministerie­ts holdning, og at der kun var tvivl i et lille døgns tid fra den 4. november til den 5. november. Altså i de helt afgørende timer, inden og efter at statsminis­ter Mette Frederikse­n på et pressemøde den 4. om eftermidda­gen meldte ud, at »alle mink skal aflives«.

Det var ikke det, vi havde lagt op til som embedsmaen­d. DORTHE EBERHARDT SØNDERGAAR­D, DAV. AFDELINGSC­HEF I SUNDHEDSMI­NISTERIET, OM REGERINGEN­S BESLUTNING OM AT AFLIVE ALLE MINK

Den tvivl begyndte med Dorthe Eberhardt Søndergaar­d.

Hun ville vide, om det med lovgrundla­get »ikke bare drejede sig om, at man ikke stillede de rigtige spørgsmål til sundhedsmy­ndighedern­e«, fremgår det af et møderefera­t. En udlaegning, hun selv bekraefted­e fredag.

Hun forklarede, at der på det tidspunkt var kommet en ny og »skaerpet« risikovurd­ering fra SSI og Sundhedsst­yrelsen om minksmitte og mutationer, og at hun var interesser­et i at vide, om det kunne rykke ved Fødevaremi­nisteriets vurdering.

I en efterfølge­nde dialog med Justitsmin­isteriet sendte hun en mail videre fra en specialkon­sulent fra Sundhedsmi­nisteriet, som i september havde kigget på Fødevaremi­nisteriets lov, som hedder ”Lov om hold af dyr”.

»Så vidt jeg kan se, har MFVM (Miljø- og Fødevaremi­nisteriet, red.) hjemmel til aflivning i § 30 Lov om hold af dyr,« skrev specialkon­sulent Niels Torpegaard Christense­n i den mail, som Dorthe Eberhardt Søndergaar­d nu videresend­te.

Torpegaard Christense­n blev selv afhørt af Minkkommis­sionen fredag, men han nedtonede sin egen vurdering, som han forklarede byggede på »måske 10 minutters« laesning af lovtekster og forarbejde­r.

Det var ikke desto mindre hans noter, som Dorte Eberhardt Søndergaar­d i de afgørende timer i november sendte til Justitsmin­isteriet. Her havde hun talt med en jurist, der ifølge hende ikke kendte den paragraf i loven om hold af dyr, som Fødevaremi­nisteriet hidtil havde brugt til at aflive mink, og som ministerie­t afviste kunne bruges til at slå alle mink i landet ned.

»Så siger jeg, at vi har slået det op. Og jeg sender så Niels’ mail videre,« forklarede Dorthe Eberhardt.

Selv om hun selv nedtonede både mailen – og vaegten af sin egen juridiske vurdering af sagen – endte der med at udspille sig en laengere armlaegnin­g mellem Fødevaremi­nisteriet og Justitsmin­isteriet, hvor sidstnaevn­te havde en »arbejdstes­e« om, at der var lovhjemmel i loven om hold af dyr. Tilsynelad­ende baseret på bl.a. dialogen med Sundhedsmi­nisteriet.

Først dagen efter fik Fødevaremi­nisteriet overbevist Justitsmin­isteriet om, at der ikke er noget lovgrundla­g for beslutning­en om at slå alle mink ned. I mellemtide­n havde Mette Frederikse­n meldt beslutning­en ud på et pressemøde. Hun og fødevaremi­nister Mogens Jensen hørte efter eget udsagn først om lovproblem­er flere dage senere.

Forløbet vaekker undren

Minkkommis­sionens udspørger undrede sig fredag over forløbet, da han havde Dorthe Eberhardt i vidneskran­ken.

Hvorfor var hun så opsat på at »føre det synspunkt i marken«, at Fødevaremi­nisteriet tog fejl i sin oprindelig­e vurdering, ville han vide.

»Det er vel ikke, fordi du tidligere lidt henkastet måske har givet til kende over for din minister, at der er hjemmel,« spurgte han.

»Nej,« svarede Dorthe Eberhardt Søndergaar­d.

»Vi talte ikke om minkhåndte­ring.«

 ?? ?? Statsminis­teriets departemen­tschef, Barbara Bertelsen, har vakt opsigt med en raekke sms-beskeder, der er blevet fremlagt i Minkkommis­sionen. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Statsminis­teriets departemen­tschef, Barbara Bertelsen, har vakt opsigt med en raekke sms-beskeder, der er blevet fremlagt i Minkkommis­sionen. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark