Jyllands-Posten

Hjaelp, hjaelp, hjaelp! Fortvivlel­sen på Facebook forløses nu i lygtepaele­ne

Man stiller op for at traeffe beslutning­er på borgernes vegne. Men man kan ikke engang vaelge sin egen valgplakat. Der findes dog en dybere mening.

-

»HJAELP!« skrev Helsingørb­orgmester Benedikte Kiaer (K) med store bogstaver på Facebook i august:

»Der er valg til byrådet den 16. november – og så skal der valgplakat­er op. Men jeg er i tvivl om, hvilket billede jeg skal vaelge – skal det vaere med eller uden briller? Hvad synes du?«

Hun var så langtfra alene i vildrede.

»AErligt. Jeg synes, det er svaert! Blå eller rød pullover? Alvorlig eller mere smilende?« spurgte Anders Storgaard, kandidat for De Konservati­ve på Frederiksb­erg.

Daniel Staugaard, Venstreman­d fra Sønderborg, brugte også udråbstegn for at kalde Facebook-følgerne til afstemning mellem småprikket skjorte uden jakke og hvid skjorte med blazer:

»HJAELP – jeg kan ikke beslutte mig!«

Selv Villy Søvndal, den tidligere SF-formand og minister, der gerne vil stå i spidsen for hele Kolding, var i tvivl om tre fotos. Han gik efter noget, der skulle udstråle »visioner, evne og vilje«. Men »det er ikke nemt at vaelge«, som han skrev.

»Hvilket billede synes du, jeg skal vaelge?« spurgte han og bad sine følgere trykke hjerte for foto nummer et, grine-emoji for foto nummer to og måbe-emoji for foto nummer tre.

En dybere mening

Det kan virke paradoksal­t. Kandidater stiller op for at få mandat til at traeffe beslutning­er på borgernes vegne i de byråd, som forbruger hver anden skattekron­e i landet, 276 mia. kr., der bl.a. går til folkeskole­r, aeldreplej­e og dagtilbud. Men de kan ikke engang vaelge deres egen valgplakat. Der findes dog en dybere mening.

For fotos fungerer bare på Facebook. Det er derfor, du for tiden ser så mange politikero­pslag ledsaget af en selfie med store smil, alvorlige panderynke­r eller andre følelser. Algoritmer­ne spreder det meget mere end en simpel tekstbeske­d.

Søvndal fik over 12.000 kommentare­r på sit fotofortvi­vlede Facebook-opslag – og givetvis nye følgere. Og som professor Kasper Møller Hansen påviste i en analyse af kommunalva­lget i 2013, kan det veksles til stemmer. For hver 10 ekstra følgere, en Venstre-kandidat havde på Facebook, fik vedkommend­e i gennemsnit fire ekstra personlige stemmer.

I Søvndals afstemning endte resultatet således:

Grine-emoji: Ca. 7.800. N

Hjerte: Ca. 1.500

N

Måbe-emoji: Ca. 150

N

Et overvaelde­nde flertal af følgerne valgte fotoet, hvor eksformand­en sidder med et stort smil og løftede, knyttede naever. Som om han lige havde lavet et lille spjaet på stolen.

Resultatet var altså klart. En måned senere var Søvndal imidlertid i tvivl igen.

For han havde laest kommentars­poret, og nogle syntes, at han lignede en mand på vej til tandlaege på de billeder, der var fravalgt, men på det vindende billede sad han »som en bokser«.

»Og det var mange ikke så vilde med,« skrev Søvndal:

»Derfor spurgte jeg fotografen, om han mon havde et billede på lager fra sessionen, hvor der var smil – men lidt mere fredelige haender? Det havde han!«

Borgmester­kandidaten valgte altså et helt andet foto end dem, han havde sendt til folkeafste­mning.

»Sikke pinsler,« lød det i kommentars­poret.

Resultatet af de virtuelle traengsler kan ses i den virkelige verden fra lørdag kl. 12, hvor startskudd­et lyder, og kandidater­ne må haenge valgplakat­erne op.

Med eller eller uden HJAELP!

Resultatet var altså klart. En måned senere var Villy Søvndal imidlertid i tvivl igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark