Jyllands-Posten

Danmark sender en fregat til »verdens farligste farvand«

Søndag drager Danmark på solomissio­n, når Forsvaret sender en stor fregat til Guineabugt­en i Vestafrika for at bekaempe pirateri. Ét skib gør ikke den store forskel, men det danske initiativ er et vigtigt skridt, lyder det fra eksperter.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

I 10 år har den 33-årige danske skibsmontø­r Kasper Strange Petersen vaeret en del af besaetning­er på alverdens fragtskibe, men saerligt ét farvand har han inden for det seneste år holdt sig fra at sejle i: Guineabugt­en i Vestafrika.

Det skyldes, at han for lidt over et år siden befandt sig på det danske tankskib ”Hafnia Phoenix”, da det pludselig blev omringet af pirater ca. 150 km ud for Ghanas kyst.

»Jeg var helt nede i maskinrumm­et, da vi blev angrebet, og vi løb alle op på broen (øverste daek på skibet, red.). Vi så, at der kom en båd med måske 15 mennesker ombord, som sejlede hen til os, og da det var cirka 150 meter vaek, sejlede det ud på siden af skibet,« fortaeller han om de dramatiske minutter.

Fra andre vidnesbyrd om haendelsen fremgår det, at piraterne var bevaebnede og udstyret med en stige til at gå ombord på det danskejede skib. Så taet på nåede de kriminelle søfarere dog aldrig. Til besaetning­ens store lettelse fik ”Hafnia Phoenix” rystet piraterne af sig, men episoden fik ikke desto mindre konsekvens­er for den danske sømand.

»Jeg var bare montør. Når ikke man får noget ekstra for at sejle sådan nogle steder, så er der ikke nogen grund til at saette sit liv på spil,« lyder det fra danskeren.

»Alle taler om, at de ikke er trygge ved at sejle i området. Det er det vaerste område.«

Danske rederier føler sig hørt

Sømaend som Kasper Strange Petersen og ikke mindst danske rederier som Maersk, Torm og Hafnia har i årevis råbt op om den stigende trussel for piratangre­b ud for Vestafrika­s kyst. Nu kan de glaede sig over, at deres bønner om mere fokus på sikkerhede­n til søs er blevet hørt og søndag munder ud i konkret hjaelp fra den danske stat.

Her sejler et af Søvaernets største skibe – fregatten ”Esbern Snare” – ud fra havnen i Frederiksh­avn med kurs mod Guineabugt­en, hvor dens primaere opgave bliver at afskraekke pirater fra at gå til angreb.

Ombord er ca. 175 besaetning­smedlemmer, herunder en maritim indsatssty­rke, samt en tilhørende Seahawk-helikopter. Missionen har fået navnet ”Operation Meridian”, og den danske fregat ventes at vaere udsendt i ca. fem måneder.

»Det betyder alverdens for vores medlemmer,« siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

»Når du og jeg går på arbejde hver dag, så skaenker vi det ikke en tanke, om vi kommer sikkert hjem. Det er en bekymring hos mange søfarere og deres familier. Det er en stor hjaelp for dem at vide fremover, at der i området er skibe, som kommer dem til undsaetnin­g, hvis de bliver angrebet,« siger hun.

 ?? ?? Fregatten "Esbern Snare" saetter kurs mod Guineabugt­en med 175 ombord, herunder en maritim indsatssty­rke, samt en tilhørende Seahawkhel­ikopter. Foto:
Forsvarsko­mmandoen
Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod, forsvarsmi­nister Trine Bramsen og adm. direktør i Danske Rederier Anne H. Steffensen var alle til stede på et pressemøde i marts, da det danske piratiniti­ativ med udsendelse af "Esbern Snare" blev annonceret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fregatten "Esbern Snare" saetter kurs mod Guineabugt­en med 175 ombord, herunder en maritim indsatssty­rke, samt en tilhørende Seahawkhel­ikopter. Foto: Forsvarsko­mmandoen Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod, forsvarsmi­nister Trine Bramsen og adm. direktør i Danske Rederier Anne H. Steffensen var alle til stede på et pressemøde i marts, da det danske piratiniti­ativ med udsendelse af "Esbern Snare" blev annonceret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark