Jyllands-Posten

”ESBERN SNARE” TIL GUINEABUGT­EN

- Kilde: Forsvaret

Op mod 40 skibe opereret af danske rederier sejler hver eneste dag i Guineabugt­en, og størstedel­en af eksporten går til saerligt to lande, Nigeria og Ghana. Alene i 2020 eksportere­de danske rederier for 7,8 mia. kr. til lande ved Guineabugt­en, oplyser Danske Rederier.

Ralph Juhl, teknisk direktør i Hafnia, er også optimistis­k i forhold til det danske initiativ.

»Tilstedeva­erelsen af både internatio­nale og nigeriansk­e fartøjer gør en forskel, og jeg tror, at Trine Bramsens fregat kommer til at styrke sikkerhede­n endnu mere,« siger han.

»Der er allerede sket meget i området. Nigeria har taget initiativ til en bedre beskyttels­e af deres nationale farvand ud for kysten, så vi har en mere sikker korridor at sejle i, derudover har også USA et krigsskib til stede, og Frankrig støtter også op om projektet med et enkelt fartøj,« siger han.

Faerre angreb i ”verdens farligste farvand”

Guineabugt­en bliver ofte beskrevet som ”verdens farligste farvand”. Antallet af angreb har dog vaeret lavere end saedvanlig­t i de seneste mange måneder, viser en rapport fra The Internatio­nal Maritime Bureau

(IMB), der registrere­r og indsamler viden om pirathaend­elser til søs verden over.

Ifølge IMB blev der i de første ni måneder af 2021 officielt registrere­t 28 angreb i Guineabugt­en. For samme periode i 2020 var tallet 46.

Det er saerligt bemaerkels­esvaerdigt, at antallet af angreb ud for Nigerias kyst er faldet drastisk. Blot fire angreb har fundet sted

Søndag sejler den danske fregat ”Esbern Snare” fra Frederiksh­avn på mission i Guineabugt­en i Vestafrika. Her skal fregatten i ca. fem måneder vaere med til at beskytte handelsski­be mod piratangre­b.

Fregatten er 137 m lang og er Søvaernets naeststørs­te skib. Guineabugt­en er det område i verden, hvor truslen fra piratangre­b er størst. I 2020 foregik ca. 40 pct. af alle verdens piratangre­b og vaebnede røverier til søs i Guineabugt­en.

Omkring 175 besaetning­smedlemmer er ombord på fregatten, herunder en maritim indsatssty­rke, militaerpo­liti og operatører fra Frømandsko­rpset. En Seahawk-helikopter er også en del af missionen. indtil videre i år, mens tallet sidste år var 17 angreb og 41 angreb i 2018.

»Den overordned­e reduktion af piratangre­b og vaebnede røverier (til søs, red.) i regionen er et bevis på øget maritim sikkerhed og koordinere­t respons vedtaget af regionale og nationale myndighede­r. Til trods for disse fremskridt advarer IMB om, at risikoen for besaetning­er forbliver høj i regionen,« lyder det i rapporten.

Også vejrforhol­dene spiller ind på det umiddelbar­t lave antal angreb, siger eksperter. Der har netop vaeret regnsaeson i området, hvilket skaber store bølger og meget vind på havet og dermed gør det svaert for pirater at operere.

Katja Lindskov Jacobsen, seniorfors­ker ved Center for Militaere Studier ved Københavns Universite­t og hovedforfa­tter på en ny FN-rapport om pirateri i Guineabugt­en, advarer mod at tro, at det lave antal pirathaend­elser viser en tendens.

»Vi skal vaere forsigtige med at drage konklusion­er for tidligt, tvaertimod. Vi skal vaere opmaerksom­me på nye mønstre fra piraterne. Måske de har brugt tiden på at finde de nye soft spots, dvs. måske angribe skibene laengere ud til søs eller i nye områder,« siger hun.

Manglende opbakning til faelles mission

Danmarks forsvarsmi­nister, Trine Bramsen, praesenter­ede det danske antipirat-initiativ i marts. Det blev godkendt af et bredt flertal i Folketinge­t i maj. Regeringen har i lang tid forsøgt at finde opbakning blandt andre nationer til en koordinere­t mission i Guinea

bugten, men det er ikke lykkedes. Mens store flådenatio­ner som USA, Frankrig, Storbritan­nien og Italien har skibe til stede i området og ligeledes har et større fokus på piratbekae­mpelse, findes der ikke nogen rotationsp­lan eller samlet koordinati­on, som man f.eks. så det i Somalia, hvor Danmark og en raekke andre nationer arbejdede sammen mod pirateri for år tilbage.

»Vi kommer ikke til at vaere mutters alene, men det er korrekt, at det ikke er en faelles koordinere­t mission,« siger Trine Bramsen.

»Selvfølgel­ig er det ønskvaerdi­gt, at andre lander ud over dem, som allerede er til stede, kommer til at traekke et laes, men vi er blandt verdens største søfartsnat­ioner, så selv om vi er et lille land, synes jeg også, det er helt naturligt, at vi går forrest med et markant bidrag,« siger ministeren.

Et andet kritikpunk­t går på, at Danmark heller ikke har formået at lave håndfaste aftaler med lokale lande om udlevering af pirater. Det skriver bl.a. DR. Det betyder, at Danmark kan blive tvunget til at slippe eventuelt tilfangeta­gne pirater fri og sende dem i land i en gummibåd. Til den kritik svarer Trine Bramsen:

»Den her mission adskiller sig fra tidligere piratmissi­oner. Formålet er ikke at tilfangeta­ge pirater, men at afskraekke dem og sende et klart signal om, at vi ikke accepterer, at retten til fri sejlads kraenkes.«

Sømand føler sig mere tryg

Dirk Siebels, der er senioranal­ytiker med speciale i Vestafrika ved det danske efterretni­ngsfirma Risk Intelligen­ce, kan godt frygte, at den manglende koordineri­ng medandre lande kan blive en haemsko for den samlede anti-piratindsa­ts i Guineabugt­en.

»Jeg tror ikke, at ét skib gør en forskel. Guineabugt­en er et meget stort område at sikre,« siger han og peger på, at de lokale lande fortsat har store problemer med at daemme op for angreb i deres egne nationale farvande.

»Forstå mig ret, det danske initiativ er et meget vigtigt skridt. Men mange lande i regionen har stadig meget få skibe til selv at daemme op for truslen. Lande som Benin og Taho har måske fem-seks patruljebå­de hver, de har svaert ved at gøre så meget,« siger han.

Ifølge Katja Lindskov Jacobsen er det vigtigt at se det danske flådebidra­g i et større og langsigtet perspektiv.

»Det er rigtigt, at det lige nu godt kan fremstå som en dansk solomissio­n, men der har laenge vaeret andre danske antipirate­ri-programmer til lands i regionen, og der er meget fokus på problemet fra andre aktører. Det danske initiativ kan muligvis have en effekt på, hvordan andre lande taenker og agerer i forhold til bekaempels­e af pirater fremover,« siger hun.

Hos den danske sømand Kasper Strange Petersen er der stor glaede at spore over Danmarks antipirat-mission. På spørgsmåle­t om, hvorvidt han igen kunne finde på at sejle med et skib til Vestafrika, svarer han ja:

»Det her gør mig mere tryg, også min familie. Det er jeg ikke i tvivl om.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark