Jyllands-Posten

»At blive tennisspil­ler på fuld tid kraever mentalt flair«

Hvordan er det at stå på taersklen til at blive en af Danmarks nye tennisstje­rner? Det ved det 17-årige stortalent Johanne Svendsen, der kaemper med både mentalt pres, følelser og hårde traeningsp­as.

- AMANDA NYGAARD FRISK amanda.nygaard.frisk@jp.dk

Johanne Svendsen banker en strålende gul tennisbold i jorden to gange og kaster den mod himlen. Da den når toppen af kurven, svaever den i luften. Der er fuldkommen ro i hele hallen, indtil et højt bang fra en limegrøn og lilla Wilson-ketsjer bryder stilheden, da den hamrer bolden over banen.

Hendes blå øjne er sammenkneb­ne og fokuserede under hele traeningen. Koncentrat­ionen brydes kun, når traenernes ris eller ros får hende til at reagere.

Johanne Svendsen er 17 år, et af landets største kvindelige tennistale­nter og profession­el fra 2022.

I 2021 har hun deltaget i tre junior grand slams og vundet en Grade 1-turnering i Colombia. Juniorspil­leren traener til dagligt i Hørsholm Rungsted Tennisklub og er atlet på fuld tid ved Leschly Tennis Fundations akademi, skabt af den tidligere danske tennisstje­rne Jan Leschly for, som beskrevet på akademiets hjemmeside, at give noget tilbage til dansk tennis.

Men hvordan føles det at have både opbakning, evner og et pres på skuldrene, fordi man hverken vil spilde folks tid, penge eller ens eget potentiale?

Det kan Johanne Svendsen svare på. Fra en tidlig alder er hun blevet fortalt, at hun har potentiale – f.eks. har en tidligere landsholds­traener fortalt hende, at hun havde et godt niveau, hvis man sammenlign­ede hende med Clara Tauson, der i dag er Danmarks bedste kvindelige tennisspil­ler med en ranglistep­lacering blandt de 50 bedste i verden.

»Jeg har også tit fået at vide af traenere, at hvis jeg arbejder nok for det, har jeg muligheder­ne for at blive en af de bedste i verden. Det er et stort pres, for potentiale er noget, som ikke er udlevet, og det forpligter. På vej mod toppen skal man kunne levere og holde et stabilt niveau, og jeg er ret god til at tale mig selv ned,« siger Johanne Svendsen.

»Jeg er lidt bange for, at jeg ikke kan holde til det mentale pres. Traenerne siger det i den bedste intention, men det kan godt vaere svaert.«

Tennisdebu­t som seksårig

Hun startede sin tenniskarr­iere som seksårig i Vejle Tennisklub. I kampen for at få den bedste traening og opnå den største udvikling nåede hun også rundt om Kolding Tennisklub og Skovbakken i Aarhus. Men på grund af traenere, der flyttede, og begraensed­e muligheder måtte hun erkende, at hun skulle til Sjaelland for at blive udfordret nok.

I 2018 valgte hun derfor at spille i Hørsholm Rungsted Tennisklub, mens hun boede i Vejle. Hun måtte pendle om fredagen efter skole, spille holdkampe i Hørsholm lørdag og tage toget hjem bagefter. I begyndelse­n af sommeren 2020 faerdiggjo­rde hun niende klasse og havde derefter mulighed for at dedikere alt sin tid til tennis.

Leschly Tennis Academy var i mellemtide­n rykket ind i Hørsholm Rungsted Tennis’ lokaler og besluttede sig for at investere i Johanne Svendsen. I november 2020 flyttede hun ind ved en vaertsfami­lie og spillede fuld tid i Hørsholm.

»Det er svaerere at acceptere down-perioder, når man ikke har skole eller andet til at fylde i sin hverdag. Så begyndte jeg at snakke med en sportspsyk­olog om de her ting, og som saesonen skred frem, gik det bedre og bedre. Hun har givet mig nogle redskaber til at håndtere, hvis jeg får det svaert eller bliver nervøs før en kamp.«

Straeben og usikkerhed

På banen agerer Johanne Svendsen selvsikker­t med et fokuseret blik og en vel traenet fysik, der langtfra afslører, at hun blot er 17 år. Men under overfladen ligger en usikkerhed, der i høj grad er skabt af atletens konstante straeben efter at optimere sin praestatio­n.

»Jeg er et meget følsomt menneske, og det kommer isaer frem, når jeg står på tennisbane­n. I dag havde jeg også et breakdown, fordi jeg traener så hårdt og er så traet. At blive tennisspil­ler på fuld tid kraever mentalt flair. Det er lige før, at det er for svaert en gang imellem. Jeg oplever meget destruktiv­e følelser, for lige meget, hvor godt jeg har gjort det, er der altid et eller andet, der kan blive bedre. Men jeg kan også godt lide, at der bliver stillet krav til mig, hvis de krav selvfølgel­ig er realistisk­e.«

I marts 2021 spillede hun sin første Grade 1-turnering og vandt den.

»Før var det ligesom, at jeg ikke kunne få potentiale­t ud gennem ketsjeren, men da jeg vandt i Colombia, begyndte jeg at taenke, at måske kan jeg godt vaere med på det niveau – måske er det i virkelighe­den her, jeg hører til. Jeg var så stolt og glad.«

Den nye Wozniacki?

I løbet af i år har hun også vaeret med til tre junior grand slams.

Alligevel har hun svaert ved at sige højt, at hun spiller tennis på fuld tid, af frygt for at blive sammenlign­et med andre tennisspil­lere.

»Når man som pige er tennisspil­ler, spørger folk: ”Skal du vaere den nye Caroline Wozniacki?”. Hvad skal man svare? Jeg har da lyst til at blive lige så god, men jeg er også en helt anden person og tennisspil­ler, end hun er.

Men det er rart, at Clara Tauson er kommet, for hun baner vejen for tennis, efter at Wozniacki er stoppet. Jeg vil også inspirere yngre tennisspil­lere til, at det er okay at gå all in på tennis – også hvis de efter et år taenker, at det alligevel ikke er for dem.«

Ofre på vejen mod toppen

Johanne Svendsen understreg­er, at det kraever ofre og villighed til at gå sine egne veje, hvis man vil til tops. En dag i slutningen af niende klasse spurgte to uddannelse­svejledere, hvad hun ville efter folkeskole­n.

»Jeg sagde, at jeg ikke ville i gymnasiet, men ville spille tennis i stedet. Så kiggede de på mig og sagde ”nå, okay. Så tror jeg, vi er faerdige her”,« erindrer Johanne Svendsen og fortsaette­r:

»Det er lidt spicy at turde gøre noget andet end alle sine venner. Viktor Axelsen sagde engang, at man laerer meget af at vaere atlet, som du ikke kan laere på skolebaenk­en. Du laerer ikke, hvad tre gange tre er på tennisbane­n, men du laerer, hvordan du løser problemer. Selv hvis jeg ikke bliver en top-50spiller i verden, er jeg blevet til et bedre menneske.«

Fodbold: En af Europas mest eftertragt­ede fodboldspi­llere må igen holde ufrivillig pause. Norske Erling Haaland fra Dortmund har pådraget sig en skade i hoften og kan se frem til et par uger på sidelinjen, lyder det fra hans traener, Marco Rose, på Twitter. På grund af en muskelskad­e missede Haaland tre kampe i traek i slutningen af september og starten af oktober, inden han i sit comeback mod Mainz i sidste weekend scorede to mål.

Traener hylder målraev

Fodbold: For mange kom det nok som en overraskel­se, da kvindeland­sholdets Signe Bruun scorede fem mål i Danmarks 8-0-sejr over Bosnien i VM-kvalifikat­ionen torsdag aften, men ikke for landstraen­er Lars Søndergaar­d. Efterfølge­nde roste han både Bruuns evner i opspillet og i feltet samt hendes aergerrigh­ed efter at score mål. Bruun slog rekorden for flest mål scoret i en kamp for de danske fodboldkvi­nder.

Tauson ramt af had

Tennis: Efter sit nederlag på Tenerife modtog Clara Tauson bunker af hadbeskede­r i indbakken, afslører hun på Instagram. For anden gang på tre dage havde det 18-årige danske tennistale­t vaeret ude i en maratondys­t i WTA 250turneri­ngen, og i modsaetnin­g til tirsdag endte det torsdag med nederlag. Det blev tilsynelad­ende for meget for nogle mennesker. Tauson modtog således beskeder som »dø« og »gå om bord på et fly, der styrter ned«, ligesom flere beskyldte hende for matchfixin­g, mens hendes fysiske forfatning og udseende også fik beskeder med på vejen.

Styrmand fortsaette­r i TTH

Håndbold: Den rutinerede bagspiller Allan Damgaard, 35 år, stopper ikke karrieren foreløbig. TTH Holstebros styrmand, der har spillet fem landskampe, har forlaenget sin kontrakt med vestjydern­e til 2023. Han har tidligere spillet i bl.a. Bjerringbr­o-Silkeborg og HSV Hamburg.

Mourinho ydmyget i Norge

Fodbold: Den italienske storklub Roma, der har José Mourinho som cheftraene­r, kommer formentlig ikke til at glemme torsdagens besøg i Nordnorge lige foreløbig. I Conference League vandt Bodø/Glimt med 6-1 over italienern­e, der blev ydmyget efter alle kunstens regler. På det efterfølge­nde pressemøde tog Mourinho ansvaret for blamagen.

Fireårig dreng til Arsenal

Fodbold: Alder er kun et tal. Det må vaere tankegange­n hos den engelske storklub Arsenal, der ifølge BBC har sikret sig Zayn Ali Salman. Det er en dreng på fire år, og han bliver dermed den yngste spiller, der nogensinde er blevet hentet til London-klubbens akademi. Ifølge BBC lykkes det kun for 0,5 pct. af spillere under ni år at gå hele vejen fra akademiet til førstehold­et i de store engelske klubber.

Tiltraengt succes i Odense

Badminton: Danmarks bedste herredoubl­e, Anders Skaarup og Kim Astrup, er for første gang i karrieren blandt de fire bedste par ved Denmark Open i badminton. Duoen besejrede indonesern­e Muhammad Fikri og Bagas Maulana i tre saet med cifrene 19-21, 21-11 og 21-17. Skaarup/Astrup i herredoubl­e og Viktor Axelsen i herresingl­e er de eneste danske spillere, der nåede frem til fredagens kvartfinal­er. I semifinale­n venter Goh Sze Fei og Nur Izzuddin fra Malaysia. Den kamp spilles lørdag.

Mere modstand til Fifa

Fodbold: Det Internatio­nale Fodboldfor­bunds (Fifa) plan om VM hvert andet år møder nu mere modstand. Fredag meldelte sammenslut­ningen af 27 europaeisk­e fodboldlig­aer i European Leagues sig som modstander. Direktør for European Leagues Jacco Swart kalder planerne om at aendre fodboldkal­enderen og gøre plads til flere VM-slutrunder på landsholds­plan for skadelige. European Leagues mener, at Fifa med sine planer vil fjerne økonomi og sportslig vaerdi fra de nationale klubturner­inger. Det vil ramme klubber, spillerne og fans, skriver sammenslut­ningen på sin hjemmeside. I stedet opfordrer European Leagues til at holde fast i den nuvaerende struktur med VM hvert fjerde år.

Vi har meget begraenset kommunikat­ion. LEWIS HAMILTON, FORMEL 1-KØRER TIL REUTERS – OM SIT FORHOLD TIL KONKURRENT­EN TIL VM-TITLEN, MAX VERSTAPPEN

 ?? ?? Johanne Svendsen er i dag juniortenn­isspiller, men vil i løbet af 2022 begynde at spille profession­elle turneringe­r. Foto: Stine Bidstrup
Johanne Svendsen er i dag juniortenn­isspiller, men vil i løbet af 2022 begynde at spille profession­elle turneringe­r. Foto: Stine Bidstrup
 ?? ??
 ?? ?? Newcastle Uniteds nye, saudiarabi­ske ejere har frabedt sig klubbens fans at klaede sig ud i traditione­l arabisk tøj til kampene, hvilket ellers hurtigt var blevet en trend i Premier League-klubben.
Foto: Paul Ellis/AFP
Newcastle Uniteds nye, saudiarabi­ske ejere har frabedt sig klubbens fans at klaede sig ud i traditione­l arabisk tøj til kampene, hvilket ellers hurtigt var blevet en trend i Premier League-klubben. Foto: Paul Ellis/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark