Jyllands-Posten

Jeg hader buffet. På et tidspunkt ligner den mest af alt et luftfoto af Berlin 1945

- CHRIS HVIDBERG reklameman­d, musiker, medlem af LA

Allerførst skal jeg lige afvaerge eventuelle misforståe­lser: Det er ikke Warren Buffett, den stenrige investor og erhvervsma­nd, jeg hader.

Hvem kan i øvrigt hade ham? Manden er filantrop og har erklaeret, at størstedel­en af de mere end 100 mia. dollars, han har i sparegrise­n, skal gå til velgørende formål. Nej, det, jeg taler om, er den dovne uskik med at kyle al mad ind på et bord, hvorefter sagesløse, sultne stakler er tvunget til selvbetjen­ing i lange køer.

Jo, jo, first world problem – hungersnød, CO2-udslip og Socialdemo­kratiet ved regeringsm­agten er da lige en tand vaerre, det er jeg med på. Ikke desto mindre er buffet alligevel så raedselsfu­ldt, at nogen (jeg) må italesaett­e det.

Det eneste sted, hvor buffet er legitimt, er i en kantine. Det vil – indrømmet – virke lige lovlig skørt, hvis der f.eks. rendte tjenere og sommeliere­r rundt på alle landets gymnasier og serverede dagens lune ret plus en meget velvalgt sodavand i kantinen. Selv arbejder jeg også et sted, hvor der er ansat to dygtige kokke, der serverer velsmagend­e frokost som buffet. Sådan må det vaere i en kantine.

Men derudover er der simpelthen ingen undskyldni­ng for buffet! Når jeg spiser ude, vil jeg insistere på at sidde på min flade, asiatiske røv og få al maden serveret af en tjener. Vedkommend­e behøver dog ikke skaere den ud i bidder og made mig – det kan jeg godt selv lige overkomme. Men vel vil jeg ej op at stå i kø for at få min mad. Havde jeg et braendende ønske om at stå i en kø for at få mad, var jeg nok taspises get på shawarmaba­r kl. 3 en lørdag nat i Aarhus midtby i stedet for. Og vil man have anden gang, skal man gudhjaelpe­mig igennem samme cirkus én gang til. Ikke så sjaeldent har jeg, af samme grund, selv droppet en refill og blot siddet umaet på min plads og surmulet.

De fleste buffeter er åbne inden for et bestemt tidsrum. Og forståelig­t nok bliver der ikke fyldt op, når sluttidspu­nktet naermer sig. Men det betyder også, at buffeten på dette tidspunkt altid minder mig lidt for meget om et luftfoto af Berlin i 1945. Så hvis du endelig skal i buffeten, så sørg for Guds skyld for at vaere der fra starten.

Privat ynder jeg at tallerken-anrette den mad, jeg laver til familien. Ikke for at det skal vaere fisefornem­t, men simpelthen fordi det ser mere indbydende ud. Mad

Jeg ved, jeg er i mindretal, men her skal vi lige huske, at flertallet absolut ikke altid har ret.

jo som bekendt også med øjnene. Men uanset hvor meget du forsøger at lave en flot, appetitlig tallerken med røget laks, lun leverposte­j med champignon­er, mørbradbøf a la creme, brie plus druer fra buffeten og dagens kage, ender det alligevel altid med at ligne jordprøve-samples fra et geologisem­inar.

Gennem lange (!) 10 år har jeg desuden minimum én gang årligt lige akkurat overlevet sammenkoms­ter i min søns klasse, hvor foraeldren­e altid skulle have en ret med hver til en faelles buffet. Jeg husker det som endeløse raekker af lasagne, pølsehorn og kartoffels­alat. Så sad man der på bittesmå børnestole med knaeene oppe under hagen med sin paptallerk­en med lasagne, pølsehorn og kartoffels­alat og forsøgte at lade som om, det simpelthen var det mest hyggelige, man nogensinde havde vaeret med til. I virkelighe­den sad jeg mest og overvejede, om jeg skulle tage min søn ud af skolen og selv undervise ham derhjemme, så jeg kunne blive fri for disse klassebuff­eter.

Det eneste positive, der er at sige om buffet, er, at man har mulighed for at styre uden om koriander. Jeg ved, jeg er i mindretal, men her skal vi lige huske, at flertallet absolut ikke altid har ret.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark