Jyllands-Posten

Ukraine-krig saetter sydøstasia­tiske lande på prøve

De fleste sydøstasia­tiske lande ser ingen fordele ved at markere sig i konflikten i Ukraine, og de reagerer derfor neutralt i spørgsmål, der splitter Kina og USA.

- JOHN NIELSEN senioranal­ytiker, DIIS, tidl. ambassadør i Vietnam, Laos og Myanmar

Mens invasionen i Ukraine har fået en raekke vestlige lande til at fremstå mere samlet, er situatione­n i Sydøstasie­n markant anderledes. Her er landene i stigende grad splittede i reaktioner­ne på Ruslands krig i Ukraine. Siden invasionen har de slået knuder på sig selv i forsøget på at undgå at laegge sig ud med USA, Kina og Rusland.

De seneste 20 år har Rusland vaeret den absolut største våbenekspo­rtør til Sydøstasie­n, og selv om eksporten er faldende, leverer Rusland stadig op mod 30 pct. af de samlede våbenlever­ancer til regionen. Vietnam, Malaysia, Indonesien, Laos og Myanmar er de største aftagere af våben fra Rusland.

Samarbejde­t mellem Rusland og

Sydøstasie­n har vaeret fokuseret på våbenekspo­rten. Regionen har de seneste årtier ikke vaeret en politisk eller handelsmae­ssig prioritet for Rusland.

Den sydøstasia­tiske sammenslut­ning, Asean, som repraesent­erer de 10 sydøstasia­tiske lande, er verdens femtestørs­te økonomi og repraesent­erer mere end 650 millioner indbyggere.

Asean er muligvis den mest forskellig­artede regionale organisati­on i verden.

Den omfatter både autoritaer­e styrer (Vietnam, Laos og til dels Cambodia), et absolut monarki (Brunei), lande, hvor militaeret reelt sidder på magten (Thailand og Myanmar), og en raekke lande, der er mere eller mindre demokratis­ke (Malaysia, Singapore, Indonesien og Filippiner­ne).

I Asean traeffes alle beslutning­er af betydning i konsensus, og det har kendetegne­t organisati­onen, at den aldrig har vaeret i stand til at markere en klar linje, når der opstod politiske kriser.

Det viste sig sidste år i forbindels­e med militaerku­ppet i Myanmar, hvor Asean i stedet for at bidrage til en løsning har givet militaerst­yret mulighed for at konsolider­e sig. Det var ikke forventeli­gt, at Asean ville bakke op om Vestens linje i Ukrainekon­flikten, men selv efter Aseans egne standarder har udmeldinge­rne vaeret vage og udtryk for laveste faellesnae­vner. I korte pressemedd­elelser har Asean opfordret parterne til at indlede en fredelig dialog og forhandlin­g. Hverken Rusland eller ordet ”invasion” er blevet naevnt.

Ser man på de enkelte landes reaktion på invasionen, tegner der sig et broget billede. Vietnam og Laos afstod fra at stemme for FNfordømme­lsen af Ruslands invasion, mens Myanmars militaerst­yre åbent støttede invasionen. Thailand vurderede, at en fordømmels­e af Rusland kun ville gøre situation vaerre. Malaysia og Indonesien har vaeret uklare i deres udmeldinge­r.

Singapore er det eneste Aseanland, der har vaeret klar i fordømmels­en af Rusland og har fulgt kritikken op med sanktioner – i øvrigt de første sanktioner i landets historie rettet mod et andet land.

Vietnam er det Asean-land, der befinder sig i det største dilemma i forhold til Rusland. Vietnam støtter ikke invasionen og er normalt tilhaenger af en regelbaser­et internatio­nal lov og orden. Det har landet vist ved flere lejlighede­r i forbindels­e med territoria­lstridighe­derne med Kina i Det Sydkinesis­ke Hav.

Regeringen i Hanoi har imidlertid vaeret meget afdaempet i sine udtalelser i forhold til konflikten og har internt i Asean bidraget til at blokere antydninge­r af fordømmels­e af Rusland. Det skyldes bl.a., at der siden Vietnamkri­gen har vaeret taette relationer mellem de to lande, og at Vietnam mellem 1995 og 2019 købte over 80 pct. af sit militaere udstyr i Rusland.

Vietnam ønsker ikke at saette de gode relationer over styr, selv om landet også har et strategisk samarbejde med USA.

De fleste af de sydøstasia­tiske lande ser ingen fordele ved at markere sig i konflikten i Ukraine, og de reagerer naermest per instinkt neutralt i spørgsmål, der splitter Kina og USA. De sydøstasia­tiske statsleder­e ønsker ikke at vaere en del af et vestligt narrativ om, at konflikten i Ukraine er en kamp mellem demokratie­r og autokratie­r.

I forvejen kaemper landene dagligt en kamp for at undgå at blive inddraget i den strategisk­e konkurrenc­e mellem Kina og USA, der har udfoldet sig i regionen de senere år. De sydøstasia­tiske lande ønsker ikke at vaelge side og forsøger i stedet at balancere deres forhold til begge lande.

Set i det lys var neutralite­t i konflikten i Ukraine nok det bedste, USA og Vesten kunne forvente fra Sydøstasie­n.

De fleste af de sydøstasia­tiske lande ser ingen fordele ved at markere sig i konflikten i Ukraine, og de reagerer naermest per instinkt neutralt i spørgsmål, der splitter Kina og USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark