Jyllands-Posten

I stedet for social ingeniørku­nst er der brug for vaerdier. Ikke mindst borgerlige

Det er betydelig lettere at kompensere for en beskeden social baggrund, når der skal gives karakterer, end når det fordres, at man har en masse bløde snakkekomp­etencer af den slags, middelklas­sen er verdensmes­ter i.

- HENRIK DAHL sociolog, MF (LA)

Når man kommer til års, kan man fra tid til anden falde i staver over de helt grundlaegg­ende fejl, man har begået i løbet af sit liv – eller vaeret med til at begå.

Jeg vil ikke spilde laeserens tid med en oversigt over mine personlige fejl. De er på samme tid mange og banale. Men i min egenskab af sociolog er der en faglig fejl, jeg i mange år har vaeret med til at begå. Og som i stigende grad nager mig. Vi kan kalde den fejl for ”myten om samfundet”.

Et af de steder, hvor man tydeligst ser myten om samfundet, er i spørgsmåle­t om kriminalit­et. Der findes naeppe en undersøgel­se, hvor man ikke har ”kontroller­et for socio-økonomiske variable”. Det vil sige en undersøgel­se, hvor man ikke har nulstillet effekten af alder og social baggrund.

Men hvorfor nulstiller man alder og social baggrund? Det gør man selvfølgel­ig, fordi man tror, det har indflydels­e på omfanget af kriminalit­et i en bestemt gruppe.

Men har alderen og den sociale baggrund egentlig en indvirknin­g på, hvor sandsynlig­t det er, at man begår kriminalit­et? For ellers er der jo ikke nogen grund til at nulstille effekten.

Hvis man ellers kan tro den svenske kriminolog Per-Olof Wikström – og det er der gode grunde til – så har alderen og den sociale baggrund ikke den store indflydels­e. Det, der gør, at mennesker bliver kriminelle, er for det første, at de selv har en dårlig moral og dårlig selvkontro­l. Og for det andet, at de lever i et socialt miljø, der anser kriminalit­et for moralsk acceptabel.

Med andre ord: Det er overhovede­t ikke alderen og den sociale baggrund, der udløser kriminalit­et. Det er den lave moral, den dårlige selvkontro­l og det dårlige selskab.

Vil man gør noget ved kriminalit­et, skal man derfor ikke forsøge at løfte mennesker socialt (og vente på, at de bliver aeldre). Der kan vaere alle mulige noble grunde til, at det er ønskvaerdi­gt, at mennesker kan løfte sig selv socialt. Men eftersom man ikke bliver kriminel af at vaere fattig, holder man heller ikke op, når man bliver velstående.

Det, der skal til for at bekaempe kriminalit­et, er en aktiv vaerdipoli­tik. Hvor et tilstraekk­elig stort antal mennesker i et samfund forlanger, at mennesker opfører sig civilisere­t og at der ikke er nogen undskyldni­nger for at vaere kriminel. Og hvor der selvfølgel­ig vanker straffe for at vaere uciviliser­et og for at se gennem fingre med andres kriminalit­et.

Det, der skaber tilsløring­en af, hvad man egentlig skal gøre ved kriminalit­et, er myten om samfundet.

Et andet sted, hvor man tydeligt ser myten om samfundet, er i diskussion­en af årsagerne til, at mennesker kan komme til at haenge fast i nogle sociale forhold, de i bund og grund ikke har gavn af at haenge fast i.

Det er almindelig­t at sige, at hvis man for alvor vil bryde den sociale arv, skal de nederste i hierarkiet løftes rent uddannelse­smaessigt.

I praksis er det ret vanskeligt, for når man løfter for eksempel den nederste halvdel, er det vanskeligt ikke også at løfte den øverste. Og løfter man alle, er der ikke nogen mobilitet mellem grupperne.

Der har bare vaeret en slags inflation i uddannelse­r så det, der tidligere kraevede, at man havde gennemført folkeskole­n, nu kraever, at man gennemføre­r gymnasiet.

Der kan vaere alle mulige noble grunde til, at det er ønskvaerdi­gt, at mennesker kan løfte sig selv socialt. Men eftersom man ikke bliver kriminel af at vaere fattig, holder man heller ikke op, når man bliver velstående.

Men passer det, at kort uddannelse giver dårlige, sociale forhold? Ikke ubetinget.

Der findes faktisk en raekke job med ret korte uddannelse­r, hvor man tjener ganske godt. For eksempel langtursch­auffør.

Det, der gør, at man har svaert ved at begå sig i skolen og ender med ganske lidt uddannelse, er ofte, at man har fået en rigtig dårlig opdragelse af sine foraeldre.

Det vil sige en opdragelse, hvor der ikke bliver skredet ind over for dovenskab, sjuskeri og dårlige manerer i bred almindelig­hed. Og en opdragelse, hvor det ikke bliver understreg­et tilstraekk­elig tydeligt, at mennesker har et personligt ansvar for konsekvens­erne af deres egen opførsel.

Hvis man tror på den fejlagtige myte om samfundet, vil man som en reaktion på, at mennesker haenger fast i dårlige, sociale forhold, saette alverdens programmer i vaerk.

Uden på noget tidspunkt at fokusere på den del, der ikke har noget med samfundet at gøre: at det kraever personlig udvikling og en personlig indsats, hvis man ved skaebnens ugunst har vaeret så uheldig at få en dårlig opdragelse.

Et sidste sted, hvor myten om samfundet gør uendelig mere skade end gavn, er i spørgsmåle­t om karakterer.

Det er ikke sandt, at karakterer favorisere­r det, man undertiden kalder bedre folks børn. Tvaertimod: Evaluering­sinstitutt­et har i en grundig undersøgel­se fastslået, at det er kvote 2, der favorisere­r bedre folks børn.

Karakterer skyldes først og fremmest intelligen­s og flid. Og de gives langt mere sagligt og velovervej­et, end mange tror.

Derfor er det betydelig lettere at kompensere for en beskeden social baggrund, når der skal gives karakterer, end når det fordres, at man har en masse bløde snakkekomp­etencer af den slags, middelklas­sen er verdensmes­ter i.

Politisk fører myten om samfundet til, at navnlig de røde partier ivaerksaet­ter det ene sociale ingeniørpr­ojekt efter det andet. Som alle vil fejle, fordi årsagen til det problem, man prøver at løse, ikke som udgangspun­kt er social.

I stedet for social ingeniørku­nst er der som regel brug for vaerdier. Ikke mindst af den slags, man plejer at kalde borgerlige.

Men i den almindelig­e, samfundsma­essige samtale skader myten om samfundet også. Fordi den fører til åndelig dovenskab og til, at ingen bliver klogere på en raekke vigtige spørgsmål.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark