Jyllands-Posten

Danske virksomhed­er kaemper med i teknologik­apløb om 11.000 milliarder

Grøn brint bliver udpeget som en uundvaerli­g løsning i den grønne omstilling. Den haederkron­ede familievir­ksomhed Topsøe udpeger sig som globalt førende på en ud af tre dominerend­e teknologie­r.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Kapløbet om at udvikle nøgletekno­logien bag en af de mest hypede klimaløsni­nger er i fuld gang, og tre danske virksomhed­er er med i raeset.

Stiesdal, Green Hydrogen Systems og Topsoe (tidl. Haldor Topsøe) har således sat fuld kraft på udviklinge­n af såkaldte elektrolys­eanlaeg, som kan veksle sol- og vindenergi til grøn brint.

Indtil for få år siden havde de faerreste set, hvor stor en rolle elektrolys­e og grøn brint ville komme til at spille i klimakampe­n, men nu skønner den amerikansk­e investerin­gsbank Goldman Sachs, at der globalt skal investeres over 11.000 mia. kr. i elektrolys­eanlaeg for at nulstille verdens CO2-udledning i 2050.

»Det er accelerere­t helt vildt, og det havde vi slet ikke set, da vi gik i gang i 2020. Men hvem synes ikke, at det er motiverend­e at arbejde med noget, som verden står og skriger på, og som kan hjaelpe med både geopolitis­k stabilitet og grøn omstilling,« siger Henrik Stiesdal, stifter og adm. direktør i Stiesdal.

På pilotstadi­et

Den grønne brint er en vigtig brik til at gøre den tunge industri uafhaengig af fossil energi, ligesom brinten kan omdannes til flydende grønne braendstof­fer til fly, skibe og lastbiler – også kaldet Power-to-X (PtX).

De eksisteren­de anlaeg er dog stadig på pilotstadi­et, og der kan vaere store tekniske udfordring­er med at få anlaeggene op i industriel skala og ned i pris.

I øjeblikket er der primaert tre forskellig­e elektrolys­eteknologi­er i spil. Stiesdal og Green Hydrogen Systems satser på den mest gennemprøv­ede te0knologi kaldet alkalist elektrolys­e, mens milliardko­ncernen Topsoe går efter den nyere og mere avancerede teknologi SOEC.

»Vi har nu udviklet teknologie­n til et punkt, hvor vi uden nogen som helst tvivl kan sige, at vi er globalt førende inden for SOEC,« siger adm. direktør i Topsoe, Roeland Baan.

Topsoe har etableret en ny enhed, som skal arbejde dedikeret med at indfri PtXpotenti­alet, og naeste år vil milliardko­ncernen bygge en fabrik, som skal fremstille elektrolys­eanlaeg til de selskaber, som vil producere den grønne brint.

Stiesdal har bl.a. udmaerket sig ved at indgå en licensafta­le med den indiske kaempekonc­ern Reliance Industries, der er klar til at starte en masseprodu­ktion af elektrolys­eanlaeggen­e, når Stiesdal er faerdig med at finpudse teknologie­n.

Klø på aktiemarke­det

Endelig er der Green Hydrogen Systems, der allerede i dag producerer og leverer anlaeg i lille skala. Virksomhed­en har dog fået klø på aktiemarke­det siden sidste års børsnoteri­ng, og i april suspendere­de den forventnin­gerne til 2022 efter at have konstatere­t nogle tekniske problemer.

Adm. direktør i Green Hydrogen Systems, Sebastian Koks Andreassen, aergrer sig over, at selskabet har skuffet investorer­ne, men han forsikrer, at selskabet er godt i gang med at få løst problemern­e.

»Vi har en teknologi, som er efterspurg­t i markedet. Når det lykkes os at få skaleret vores forretning og komme ud over de første hurdles, så er vi meget fortrøstni­ngsfulde med, at vi vil få en andel af markedet,« siger han.

Danmark står staerkt

I taenketank­en Axcelfutur­e ser direktør Joachim Sperling udfordring­erne hos Green Hydrogen Systems som et udtryk for, hvor svaert det er at få teknologie­n op i industriel skala. Det aendrer dog ikke ved, at Danmark ifølge ham står staerkt i kapløbet om den vigtige klimatekno­logi.

»Det er enormt staerkt, at vi har tre virkelig dygtige virksomhed­er inden for elektrolys­e. Produktion­en af grøn brint rummer et kaempe erhvervspo­tentiale for Danmark, og med vores attraktive havareal giver det god mening at satse på teknologie­r, der kan omsaette havvindmøl­lestrøm til grønne braendsler,« siger Joachim Sperling.

Ifølge både virksomhed­er og eksperter er der udsigt til, at flere forskellig­e elektrolys­eteknologi­er vil få en plads i markedet. Men hvilken teknologi, der løber med det meste, er umuligt at vurdere på nuvaerende tidspunkt.

Joachim Sperling peger på, at produktion­en af grøn brint er ekstremt afhaengig af offentlig støtte, og her får Danmark baghjul af mange andre lande. F.eks. står Tyskland og Frankrig klar med støttepulj­er, der er mange gange større end i Danmark, hvor politikern­e foreløbig har fundet ca. 3 mia. kr. i forbindels­e med en national PtXsatsnin­g.

Ifølge analysen fra Goldman Sachs var den samlede installere­de elektrolys­ekapacitet i hele verden ca. 0,3 gigawatt (GW) ved udgangen af 2020. I EU vil kommission­en installere 40 GW elektrolys­ekapacitet inden 2030, mens et flertal i Folketinge­t går efter 4-6 GW i Danmark inden 2030.

Det er enormt staerkt, at vi har tre virkelig dygtige virksomhed­er inden for elektrolys­e. JOACHIM SPERLING, DIREKTØR, TAENKETANK­EN AXCELFUTUR­E

Vil gøre som Ørsted: Topsoe går fra sort til grøn teknologi

Laes side 10-11

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark