Jyllands-Posten

Hun har drukket et blendet foster: Jeg provokerer ikke bare for at provokere

Kvinden, som er sigtet for haervaerk mod Asger Jorns maleri, har gjort det til sin mission at provokere. Men der er en mening med galskaben, fastholder IbiPippi Orup Hedegaard.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Det er blevet kaldt »grotesk« og »idioti«, at Ibi-Pippi Orup Hedegaard valgte at begå haervaerk mod Asger Jorns vaerk ”Den Forurolige­nde AElling”. Men det er langtfra det eneste stunt, som hun har benyttet sig af igennem tiden.

Den 44-årige selvlaerte kunster har i årevis gjort sig bemaerket med provokatio­ner, som i 2016 indebar at blende dele af et aborteret foster og drikke det. Fosteret var hendes og ekskonens, og aktionen var en protest mod, at fostre ender i skraldespa­nden, hvis kvinden aborterer før 12. uge.

I 2015 gik Ibi-Pippi Orup Hedegaard ned ad gågaden i Silkeborg iført trusser og makrelsala­t i det, hun kaldte ”heteroprid­e” som et modsvar til gaypride. Samme år vandrede Ibi-Pippi Orup Hedegaard ind i damernes omklaednin­g i Viborg Svømmehal og skabte furore. Kunstneren havde kort forinden fået foretaget et juridisk kønsskifte, fordi hun altid har følt sig »som en lesbisk kvinde fanget i en mands krop«. Men det fysiske udtryk var og er stadig en mands.

Derfor blev Ibi-Pippi Orup Hedegaard henvist til et omklaednin­gsrum for handicappe­de.

»Sagen er principiel. Det er jo klokkeklar diskrimina­tion, hvis en kvinde ikke kan få lov til at vaere i omklaednin­gsrummet. Hvem saetter graenserne for, hvordan en kvinde må se ud?,« sagde hun dengang til DR.

I 2021 forklarede Ibi-Pippi Orup Hedegaard dog til Midtjyllan­ds Avis, at der var tale om en protest mod loven fra 2014, der gav mulighed for juridisk kønsskifte.

»Loven, der giver maend og kvinder mulighed for at skifte køn, er tåbelig. Loven er vedtaget med de bedste intentione­r. Men der er mange problemsti­llinger, der ikke er styr på. Derfor skiftede jeg køn,« lød det.

Har et budskab

Men det afviser den 44-årige, som har seks børn, over for Jyllands-Posten.

»Kønsskifte­t i sig selv var ikke en performanc­e, men der opstod en performanc­e, da jeg gik ind i Viborg Svømmehal, så jeg tror, at jeg blev fejlcitere­t. Mit juridiske kønsskifte er ikke en kunstneris­k happening. Jeg er stadig kvinde, og man ville jo ikke beholde kønnet syv år efter, hvis det udelukkend­e var en happening.«

Handler dine vaerker dybest set ikke om at få opmaerksom­hed?

»Jeg vil gerne have opmaerksom­hed omkring noget, jeg har at sige. Uanset hvilken type vaerker jeg laver, så er det, fordi jeg har noget at sige.«

Ibi-Pippi Orup Hedegaard forklarer, at provokatio­nen er en måde at få folk til at »åbne vinduet« på, og når det er sket, kan hun aflevere sit budskab. I den aktuelle sag mener kunstneren, at Asger Jorn uretmaessi­gt har fået hele aeren for vaerket, som består af et gammelt landskabsm­aleri,

Provokunst­neren Ibi-Pippi Orup Hedegaard har sat sindene i kog efter at have begået haervaerk mod Asger Jorns vaerk "Den Forurolige­nde AElling". Privatfoto som Jorn har købt på et loppemarke­d og malet en aelling hen over.

»Jorn får al aeren for vaerket, men hans aelling fungerer udelukkend­e i kraft af baggrunden, som den tidligere kunstner har malet,« siger hun, som derfor valgte at skrive sit navn på maleriet og klistre et foto af sig selv oven på aellingen. Som en modifikati­on oven på Jorns modifikati­on.

»Juridisk set ejer Museum Jorn vaerket, men jeg mener, at der er stor forskel på det juridiske ejerskab og det kunstneris­ke ejerskab. Signaturen er det tydelige billede på, hvem der har den kunstneris­ke skabelsesr­et over vaerket.«

Fascineret af højrefløje­n

Ibi-Pippi Orup Hedegaards aktion blev filmet af provokunst­neren Uwe Max Jensen, som er en kontrovers­iel figur. Han stillede bl.a. op som kandidat for Stram Kurs, og venskabet med Uwe Max Jensen har fået nogle til at placere Ibi-Pippi Orup Hedegaard på den ekstreme højrefløj. Men det er langtfra sandheden, lyder det.

»Jeg stemmer Enhedslist­en,« understreg­er kunstneren, som dog tidligere har ytret sin sympati for Nye Borgerlige og sin fascinatio­n af højrefløje­n.

»Jeg kan godt lide miljøet på højrefløje­n. Det er spaendende. Jeg kan godt lide, når folk braender 100 pct. igennem, og at alt er sort og hvidt. Jeg har venner, der både er ekstremt til venstre eller ekstremt til højre. Jeg er fascineret af den fordybelse, de mennesker går ind i det med. Det fascinerer mig, at folk er så fuldstaend­ig overbevist om noget, som er så fuldstaend­ig forkert,« sagde hun til Midtjyllan­ds Avis.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard ser først og fremmest sig selv som performanc­ekunster og forfatter, men hun har også lavet collager, som har udløst folkets vrede. Det skete bl.a., da hun i 2016 lavede collager med udgangspun­kt i Emilie Mengs forsvinden, på et tidspunkt hvor hun endnu ikke var fundet død. Teenageren­s ansigt blev brugt på plakater fra film omhandlend­e forsvundne kvinder og døde personer. Pointen var at få folk til at reflektere over de mange spekulatio­ner på de sociale medier om Mengs forsvinden. I stedet vakte det forargelse.

Provokerer du ikke bare for provokatio­nens skyld?

»Jeg har lavet ét vaerk, hvor det kun handlede om at provokere, og det blev noget vaerre lort. Det skulle aldrig vaere udgivet. Men det er den eneste gang, jeg mener, at jeg har fejlet på den konto,« siger hun med henvisning til bogen ”Citronmåne” fra 2014, hvor Jesus og Muhammed har sex, og som af Weekendavi­sen blev kaldt »litteratur­ens svar på Dovne Robert«.

 ?? ??
 ?? ?? I et opslag på Facebook skriver provokunst­neren Ibi-Pippi Orup Hedegaard, at hun er personen bag haervaerke­t af Jorn-maleriet "Den Forurolige­nde AElling" og kalder sin handling en dobbelt modifikati­on af maleriet. »Jeg har monteret et billede af mig selv oven på den berømte aelling. Det er limet fast. Desuden har jeg signeret vaerket, da det jo nu er et Ibi-Pippi vaerk og ikke en Asger Jorn. Desuden kalder hun nu maleriet for "Den Forurolige­nde Kaelling. Foto: Museum Jorn
I et opslag på Facebook skriver provokunst­neren Ibi-Pippi Orup Hedegaard, at hun er personen bag haervaerke­t af Jorn-maleriet "Den Forurolige­nde AElling" og kalder sin handling en dobbelt modifikati­on af maleriet. »Jeg har monteret et billede af mig selv oven på den berømte aelling. Det er limet fast. Desuden har jeg signeret vaerket, da det jo nu er et Ibi-Pippi vaerk og ikke en Asger Jorn. Desuden kalder hun nu maleriet for "Den Forurolige­nde Kaelling. Foto: Museum Jorn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark