Jyllands-Posten

Kontakten er afbrudt til de sidste forsvarere i Mariupol

Rusland har indledt et stormløb mod Mariupols stålvaerk. Hustruen til Azovregime­ntets chef udelukker overgivels­e.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Kateryna Prokopenko har ikke hørt fra sin mand, siden russiske styrker tirsdag med heftige bombardeme­nter fra fly, kampvogne og krigsskibe indledte et stormløb mod de sidste forskansed­e soldater i det sønderskud­te stålvaerk i Mariupol, Azovstal.

Den 30-årige Denis Prokopenko leder det berygtede og berømte Azov-regiment, hvis soldater er blandt de anslåede 2.000 ukrainske forsvarere, der igennem to måneder har kaempet mod overmagten i stålvaerke­ts netvaerk af underjordi­ske rum og tunneler.

Droneoptag­elser, angiveligt foretaget af pro-russiske separatist­er, viste på det sociale medie Telegram serier af eksplosion­er og kampvogne på stålvaerke­ts område. De ukrainske myndighede­r meddelte, at de har mistet kontakten med soldaterne.

Imens afviste Kreml onsdag, at et angreb er i gang. Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, henviste til, at praesident­en den 21. april gav sine generaler ordre til ikke at storme stålvaerke­t, men derimod at sikre, at »ikke en flue slap ud«. Ifølge Peskov greb de russiske styrker kun ind for at forhindre, at de ukrainske soldater udnyttede evakuering­en af civile til at indtage deres tidligere forsvars- og skudpositi­oner.

Også andre byer i det østlige Ukraine var igen onsdag mål for massive russiske bombardeme­nter, men verdens opmaerksom­hed var fortrinsvi­s rettet mod Mariupol, før krigen en dynamisk havneby med 400.000 indbyggere, der nu er reduceret til et helvede på jord med titusinder af civile, der håber at finde en vej ud af murbrokker­ne.

»Verden må gribe ind nu. For hver time dør mennesker på stålvaerke­t,« siger kommandant­ens 27-årige hustru og trygler internatio­nale organisati­oner som FN og Røde Kors om at udvide den igangvaere­nde evakuering til også at redde soldaterne­s liv: »Vi håber, at verden vil reagere, og at et land vil vise modet og evakuere dem til et tredje land.«

Azov-regimentet er med sine rødder i Ukraines ekstreme højrefløj blevet et ideelt fjendebill­ede i Putins påståede kamp for at befri sit naboland for nynazister. I Ukraine er Denis Prokopenko og hans kammerater fra Ukraines haer og andre sikkerheds­styrker derimod blevet et symbol på heroisk modstandsk­raft.

Overgivels­e er umulig

Styrken blev dannet i 2014 efter Majdan-revolution­en i Kyiv af ukrainske nationalis­ter, hvoraf nogle var inspireret af racistiske ideologier på den yderste højrefløj. I Donbas skiftede militsen navn til Azov-regimentet og blev integreret i Ukraines nationalga­rde. Siden har den i otte år kaempet mod de russisk støttede separatist­er, der løsrev dele af Donetsk og Luhansk i 2014. Azov-soldaterne fik ry for at vaere frygtløse, og de smed de pro-russiske separatist­er ud af Mariupol efter heftige kampe.

Sammen med flere andre ukrainske kvinder, der også er gift med medlemmer af regimentet, er Kateryna Prokopenko rejst til Italien i et desperat forsøg på at råbe verden op og redde sin mand og hans soldater, som er lagt for had i Rusland.

I interviewe­t med Jyllands-Posten via Whatsapp fortalte hun, at over 700 af soldaterne på stålvaerke­t er såret i en kritisk tilstand. Mad, medicin og medicinsk udstyr er naesten sluppet op, og filtreret brakvand er rationeret til under en halv liter vand pr. mand pr. dag.

»For få dage siden bombardere­de russerne fabrikken med højeksplos­ive, supertunge bomber, der er i stand til at ødelaegge enhver bunker under jorden,« siger hun.

»Det interimist­iske kaelderhos­pital, hvor alle operatione­r foretages uden bedøvelse, og hvor folk døde af koldbrand og smerter, blev ødelagt af en tung bombe. «

Russerne har flere gange lovet at skåne soldaterne­s liv, hvis de nedlaegger våbnene og overgiver sig. Dog vil de blive stillet til ansvar for deres gerninger og risikerer lange faengselss­traffe. Men ifølge kommandant­ens kone vil soldaterne aldrig give op. De er overbevist om, at russerne ikke respektere­r internatio­nale love og humanitaer­e regler.

»Vi overvejer slet ikke scenariet med overgivels­e. Følgen er logisk: fangenskab = tortur = død. Af de Azovsoldat­er, der blev taget til fange under krigen i 2014, døde alle bortset fra én, der vendte tilbage som invalid for resten af sit liv,« siger Prokopenko.

Den unge hustru har ikke opgivet håbet om igen at se sin mand i live. Hun opfordrer til at redde de tilbagevae­rende soldater med en Dunkerque-lignende redningsak­tion a la Operation Dynamo i 1940 under Anden Verdenskri­g. Over 330.000 britiske og amerikansk­e soldater, der var omringet af tyske tropper, blev reddet over Kanalen i hundredvis af både.

Er nazisterne russerne?

Da Putin den 24. februar sendte sine tropper ind over graensen for at afnazifice­re Ukraine, lød en af begrundels­erne, at Ukraine var styret af nynazistis­ke Rusland-hadere som folkene i Azov. Men ifølge Kateryna Prokopenko drives regimentet af patriotism­e, og i dag er det en multinatio­nal styrke af ukrainere, tatarer, armeniere, georgiere, jøder og russere.

»At vaere en nazist er at handle som en nazist,« fastslår Kateryna Prokopenko.

»Hele verden så, hvad russiske besaettere gjorde mod civile i Kyiv-regionen. De torturered­e og draebte uskyldige mennesker, voldtog børn, ødelagde og plyndrede bygninger. Nu fortsaette­r de med at gøre det samme i Mariupol og andre besatte byer. Azov-regimentet ofrer sig for at redde civile.«

 ?? ?? Kateryna Prokopenko, 27 år, er gift med Azov-kommandant Denis Prokopenko, 30 år, der stadig holder stand mod russerne i et stålvaerk i Mariupol. Her fotografer­et i Rom. Foto: Yara Nardi/Reuters
Kateryna Prokopenko, 27 år, er gift med Azov-kommandant Denis Prokopenko, 30 år, der stadig holder stand mod russerne i et stålvaerk i Mariupol. Her fotografer­et i Rom. Foto: Yara Nardi/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark