Jyllands-Posten

Etiopiere vil hjaelpe Rusland i krigen

Opslag på sociale medier og forlydende­r om anseelige betalinger har fået ekssoldate­r til at strømme til den russiske ambassade for at lade sig registrere.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Befinder man sig i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, er frontlinje­n i Ukraine umiddelbar­t rigtig langt vaek – over 6.000 kilometer stik nord og på et helt andet kontinent.

Men det er angiveligt ikke en hindring for, at hundredvis af kampdygtig­ere etiopiske maend i alle aldre har ønsket at melde sig som ekstra soldaterkr­aft under de russiske faner for at hjaelpe Rusland med at vinde det igangvaere­nde militaere slag på europaeisk jord.

Spørgsmåle­t er, om Rusland reelt har sat en rekrutteri­ngskampagn­e i gang, eller de mange fremmødte er blevet snydt af falske opslag og løfter om klaekkelig­e belønninge­r på de sociale medier?

Køen med etiopiske maend foran den russiske ambassades kontorer i byen voksede sig i slutningen af april større og større, kunne flere medier, herunder nyhedsbure­auet Reuters, forleden berette.

De håbefulde maend mødte op med dokumenter, der beviser, at de tidligere har gjort militaertj­eneste, og Reuters’ journalist på stedet har blandt andet vaeret vidne til, hvordan etiopiske sikkerheds­styrker foran ambassaden registrere­de de mange mennesker i køen ved at notere deres navne og tjekke deres papirer.

Rusland: Vi rekruttere­r ikke

Selv har mange af de fremmødte, som Reuters har talt med, fortalt, at de har laest på sociale medier, at Rusland søger frivillige soldater til krigen. Blandt andet florerer der rygter om, at de vil blive betalt over 14.000 kr. (2.000 dollars) for at yde Kreml tjeneste og samtidig få mulighed for at arbejde i Rusland efterfølge­nde.

»Jeg er villig til at støtte den russiske regering og som modbetalin­g, når jeg kommer ud (fra krigen, red.), blive belønnet (…) At bo i Etiopien bliver svaerere. Jeg har brug for at leve i Europa,« fortaeller den 30-årige gadesaelge­r Leta Kibru, som tidligere har tjent i den etiopiske haer, om sin motivation for at vaere dukket op foran den russiske ambassade.

Etiopien er i dag et land praeget af mange konflikter og dårlige levevilkår for store dele af befolkning­en. Saerligt borgerkrig­en i Tigrayregi­onen, der brød ud i 2020, har skabt nye store flygtninge­bølger, sultkriser og øget usikkerhed i landet, der med sine 115 mio. mennesker er Afrikas andenmest folkerige nation efter Nigeria. Spørger man de etiopiske og russiske myndighede­r, er der ikke tale om en russisk rekrutteri­ng af kampdygtig­e maend i Etiopien.

Den russiske ambassade i Addis Ababa har officielt afvist, at den er i faerd med at rekruttere etiopiske krigere.

Etiopiens udenrigsmi­nisterium har kaldt det »ubegrunded­e rapporter«.

Frem til nu findes der ingen beviser for, at etiopiere kaemper side om side med russiske tropper i krigen i Ukraine.

Etiopien er et af flere afrikanske lande, som ikke direkte har ønsket at tage afstand fra Ruslands invasion af Ukraine. Blandt andet undlod Etiopien i de første spaede dage af krigen at stemme ved en afstemning i FN’s Generalfor­samling om en fordømmels­e af Ruslands invasion. Dertil er det vaerd at naevne, at Rusland ved andre FN-afstemning­er har holdt hånden over den etiopiske regerings krigsførel­se i Tigray-regionen.

Taette militaere bånd

Etiopiens taette bånd til Rusland stammer saerligt tilbage fra Sovjettide­n. Det militaere samarbejde mellem de to lande er stort, og så sent som i 2021 underskrev de to nationer en ny aftale om militaer hjaelp og udstyr fra Rusland til Etiopien.

Rusland har tidligere givet grønt lys til, at op mod 16.000 frivillige fra Mellemøste­n vil kunne tilslutte sig de russiske invasionss­tyrker i Ukraine.

Blandt andet har det lydt, at saerligt syriske lejesoldat­er er ivrige efter at melde sig, og at Syriens praesident, Bashar al-Assad, allerede er begyndt at rekruttere tusindvis af tropper til krigen som en hjaelp til de russiske styrker.

Rusland får i forvejen hjaelp af lejesoldat­er fra Tjetjenien i krigen. Ekssoldate­r og andre frivillige fra mange vestlige lande har modsat valgt at kaempe på ukrainsk side.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark