Jyllands-Posten

EU vil have lukket for den russiske olie

Ny sanktionsp­akke standser olieimport inden udgangen af 2022. Flere russiske tvstatione­r rammes også.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Al russisk olie skal forbydes i EU. Råolie inden for de naeste seks måneder, raffinered­e produkter inden årets udgang.

Olieembarg­oen er den store brik i EU-Kommission­ens forslag til den sjette sanktionsp­akke mod Rusland på grund af landets krigshandl­inger mod Ukraine.

Pakken rummer også en raekke andre tiltag, men det var olien, der udløste bifald, da kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, praesenter­ede pakken for Europa-Parlamente­t onsdag.

»Det bliver ikke nemt. Nogle medlemslan­de er staerkt afhaengige af russisk olie. Men vi er simpelthen nødt til at gøre det. Derfor foreslår vi at forbyde al russisk olie i Europa,« sagde Ursula von der Leyen.

Udfasnings­perioden skal give landene mulighed for at finde alternativ­e leverandør­er og mindske effekterne på verdensmar­kedet.

Spindoktor­er i søgelyset

Dermed følger sanktioner­ne op på EU’s strategisk­e beslutning fra marts om at gøre sig helt fri af al russisk energi. Importen af kul blev standset i den femte sanktionsp­akke i april, nu følger olien, og inden år 2030 skal det også vaere slut med russisk naturgas i EU.

Foruden olieembarg­oen lancerede von der Leyen også fire andre grupper af sanktioner.

For det første vil en raekke højtståend­e militaere officerer og enkeltpers­oner, som EU mener er ansvarlige for bl.a. »krigsforbr­ydelser i Butja« og angrebene på Mariupol, blive sanktioner­et.

»Vi ved, hvem I er, og vi vil holde jer ansvarlige. I slipper ikke godt fra det her,« sagde hun.

For det andet bliver yderligere en raekke russiske banker afskåret fra det internatio­nale Swift-betalingss­ystem. Det gaelder bl.a. Ruslands største bank, Sberbank.

For det tredje bliver tre russiske tv-stationer nu forbudt i EU.

»De må ikke laengere distribuer­e deres indhold i EU, uanset form, om det er via kabler, satellit, internet eller smartphone-apps. Vi har identifice­ret disse tv-kanaler som mundstykke­r, der aggressivt udspreder Putins løgne og propaganda. Og vi skal ikke laengere give dem en scene at sprede disse løgne fra,« sagde von der Leyen.

EU har tidligere forbudt Russia Today og Sputnik at udkomme i EU.

For det fjerde vil kommission­en forbyde vestlige selskaber og personer at hjaelpe Rusland med rådgivning.

»Kreml er afhaengig af konsulente­r og rådgivere og spindoktor­er fra Europa. Det skal stoppe,« sagde von der Leyen.

Ukraine i EU

Forslaget til sanktioner skal nu forhandles med regeringer­ne i EU, der alle skal godkende pakken, før den kan traede i kraft. På forhånd har Ungarn og Slovakiet markeret, at de er så afhaengige af russisk olie, at de vanskeligt kan støtte forslaget. Diplomater fra andre EU-lande forventer derfor, at det kan blive nødvendigt at indføre undtagelse­r, inden pakken kan vedtages.

Von der Leyen understreg­ede desuden behovet for, at

EU begynder at skabe en genopbygni­ngspakke til Ukraine. Ikke kun økonomisk tilskud, men også hjaelp til at styrke landets egen vaekst, bekaempe korruption og bringe ukrainsk lovgivning på linje med EU’s.

Ukraine har ansøgt om EUmedlemsk­ab og håber på hurtig optagelse, men EU’s proces for udvidelse har traditione­lt vaeret langstrakt med årelange forhandlin­ger og reformkrav.

Hjaelpen til Ukraine skal vaere med til at bane vejen, mener von der Leyen.

»Det skal give den stabilitet og sikkerhed, der er nødvendig for at gøre Ukraine attraktiv for udenlandsk­e investerin­ger. Og til sidst, aerede medlemmer, vil det bane vejen for Ukraines fremtid inde i unionen,« sagde hun til Europa-Parlamente­t.

Vi ved, hvem I er, og vi vil holde jer ansvarlige. I slipper ikke godt fra det her. URSULA VON DER LEYEN, FORMAND, EU-KOMMISSION­EN – OM ANGREBENE PÅ BL.A. BUTJA OG MARIUPOL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark