Jyllands-Posten

Til masser af levende lys blev et 77 år gammelt frihedsbud­skab moderniser­et i gul-blå farver

Mange hundrede mennesker mødte op i Aaarhus og København for at markere både Danmarks befrielse og støtte Ukraines kamp mod den aktuelle besaettels­e.

- JOAKIM BØJGAARD FRANDSEN HANNE FALL NIELSEN joakim.b.frandsen@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

I forårssole­ns sidste stråler samledes mange hundrede mennesker både i Aarhus og København for at knytte et bånd i tid og rum. Og sjaeldent har de mange kilometers afstand mellem Danmark og det krigshaerg­ede Ukraine vaeret kortere, og aldrig har et tidsrum på 77 år føltes som en slags nutid.

For netop sammenfald­et mellem Danmarks befrielse den 4. maj 1945 og den aktuelle besaettels­e af Ukraine var et gennemgåen­de tema ved de to arrangemen­ter, som er kommet i stand i et samarbejde mellem Jyllands-Posten og Politiken.

Den helt store attraktion var selvsagt Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, der talte til danskerne fra et hemmeligt sted i sit plagede hjemland - og hans ord blev sammen med de øvrige talere i skikkelse af statsminis­ter Mette Frederikse­n og udenrigsmi­nister Jeppe Kofod transmitte­ret retur på de nationale kanaler til i Ukraine.

Praesident­en lagde ud med netop forbindels­en mellem befrielsen i Danmark og besaettels­en af Urkaine:

»I dag fejrer i den drøm om fred og frihed, som blev realiseret efter fem lange år. Nazisterne tabte, freden og livet og vandt. Og vi håbede, at det var den sidste krig i Europ.

Men krigen er her, og den er grusom,« sagde Zelenskyj.

Statsminis­teren glaedede sig over, at der blev viftet både med danske og ukrainske flag i forsamling­en.

»For denne gang er krigen tilbage i Europa. Brutal. Umenneskel­ig. Ubaerlig. Krig i Europa. Taenk, at vores generation skulle konfronter­es med det,« lød fra Mette Frederikse­n, og tilhørerne kvitterede med klap og pift.

Både danskerne og ukrainere kunne høre den ukrainske nationalhy­mne stige mod forårshiml­en, og Jyllands-Postens chefredakt­ør, Jacob Nybroe, knyttede i Aarhus båndet til Danmarks befrielse - akkurat som chefredakt­ør Christian Jensen, Politiken, gjorde i en enslydende tale i København.

»Danmark blev befriet, fordi verden stod sammen mod en barbarisk despot og tyran. Det er det sammenhold, vi gerne i aften vil manifester­e overfor vores brødre og søstre i Ukraine.«

I god tid før der kom ild i faklerne og folk på scenen havde pensionist Svend Jacobsen, 74 år, fra Højbjerg fundet vej til Bispetorve­t i Aarhus, og hans baggrund for at møde op var klar og kontant:

»Jer kommer for at vise solidarite­t med Ukraine, ene og alene. Det er vigtigt, vi kommer mange. Så ukrainere også føler, der er andre, der kerer sig om dem. Det er første gang, han (Ukraines praesident Volodymyr

Zelenskyj, red.) taler. Det er stort af ham,« lød det fra den 74 årige, der sagtens kunne forstå referencen til Danmarks befrielse i 1945 - ikke mindst, når det gaelder Ruslands praesident Vladimir Putin.

»Han er leder i Rusland, som får mig til at taenke på Hitler og Stalin, og det siger lidt om, hvilken situation Ukraine er i,« lød det efra Svend Jacobsen, som ikke lagde skjul på, at han og hele familien er meget påvirkede af situatione­n i det besatte land.

For kontorassi­stent Mette Andersen, 57 år, har 4. maj altid vaeret noget saerligt

»Fordi vi er fra Sønderjyll­and. Det er en vigtig sag, så når det nu var her, var det nemt. Det er et fint arrangemen­t. Der skal stadig kaempes for frihed, den kan man ikke tage for givet. Ukrainerne kaemper. Det er en gentagelse af, hvad vi selv har oplevet. Noget jeg ikke troede, vi skulle opleve igen,« sagde kvinden med de sønderjysk­e rødder.

Også mange unge mennesker havde fundet vej til både Rådhusplad­sen i København og Bispetorve­t i Aarhus, hvor den 25-årige Anton Lynge Nielsen, der arbejder som omsorgshja­elper, var mødt op.

»Det er selvfølgel­ig til dels et ønske om, at jeg gerne markere befrielsen og komme ud og aktivt vaere en del af højtidelig­gørelsen. Og så er det meget aktuelt i en tid, hvor krig igen er i Europa. På samme måde, som vi mindes vores egen befrielse, viser vi vores støtte for nogen, der er i samme situation.«

Der skal stadig kaempes for frihed, den kan man ikke tage for givet. Ukrainerne kaemper METTE ANDERSEN, AARHUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark