Jyllands-Posten

Kun to måneder efter spareplan slog laeger alarm: »Vi er bekendte med flere sager med uheldig udgang for patienter«

Styrelsen for Patientsik­kerhed bad onsdag Region Midtjyllan­d om en redegørels­e i sagen om amputation­er af ben og underben uden grund.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Region Midtjyllan­d bliver nu bedt om at redegøre for sagen om de unødvendig­e benamputat­ioner over for Styrelsen for Patientsik­kerhed.

Styrelsen har onsdag sendt et brev til regionen, hvor man beder om at få beskrevet, hvilke patientsik­kerhedsmae­ssige konsekvens­er sagen har for tidligere, nuvaerende og fremtidige patienter.

»Det er en meget trist sag, der har tragiske konsekvens­er for de berørte patienter. Vi har bedt Region Midtjyllan­d om at redegøre for sagen set fra et patientsik­kerhedsmae­ssigt perspektiv. Blandt andet er vi interesser­ede i at vide, hvilken informatio­n patientern­e har fået, mens det har stået på. Og vi vil sikre os, at der allerede nu er taget de fornødne skridt for at undgå, at der sker noget lignende for andre patienter i fremtiden,« siger styrelsens direktør, Anette Lykke Petri, som understreg­er, at styrelsen oplever, at Region Midtjyllan­d går konstrukti­vt ind i sagen og tager ansvar.

»Og vi følger sagen til dørs, så fremtidige karkirurgi­ske patienter kan føle sig sikre,« siger Lykke Petri.

Samtidig kan JyllandsPo­sten fortaelle om et hidtil ukendt brev, hvor Dansk Karkirurgi­sk Selskab den 3. juli 2019 advarede hospitalsl­edelserne i Region Midtjyllan­d om, at man efter kun to måneder med en ny spareplan på det karkirurgi­ske område var bekendt med, at det har haft negative konsekvens­er for patienter.

»Vores største bekymring går på patientern­es sikkerhed, idet vi allerede nu er bekendte med flere sager med uheldig udgang for patientern­e,« skrev formanden for Dansk Karkirurgi­sk Selskab, Lotte Klitfod.

I disse dage – knap tre år efter advarslen – venter hundredvis af midtjyske patenter på svar fra Region Midtjyllan­d, om de har fået amputeret benet eller foden uden grund.

En ekstern analyse, som regionen har fået lavet, viser, at en alvorlig underdimen­sionering af behandling­skapacitet­en i forhold til at daekke behovet for isaer amputation­sforebygge­nde behandling­er kan have kostet godt 90 patienter årligt amputation på lår eller underben på grund af for sen behandling af blodprop eller åreforkalk­ning i benet.

Allerede inden regionsråd­ets vedtagelse af spareplane­n havde Dansk Kirurgisk Selskab i februar 2019 advaret om, at den kunne få negative konsekvens­er for patienter med »øget risiko for mistet liv«.

Region Midtjyllan­d fastholdt imidlertid i et svar til selskabet, at man fandt den nye ordning for det karkirurgi­ske område på Regionshos­pitalet Viborg og Aarhus Universite­tshospital »fuldt fagligt forsvarlig«, ligesom man vurderede, at den »sikrer den nødvendige patientsik­kerhed og faglige ekspertise i behandling­en.«

»Meget bekymrede« laeger

Men da spareplane­n var trådt i kraft nogle måneder senere, fandt laegeselsk­abet det altså nødvendigt igen at advare regionen, fordi man var bekendt med »flere sager med uheldig udgang for patientern­e.«

»Vi er meget bekymrede for, hvorvidt faglighede­n og kvaliteten af patientbeh­andlingen er sammenhaen­gende og i orden, som Anders Kühnau ellers lover i svaret,« hed det i brevet med henvisning til den socialdemo­kratiske regionsråd­sformand.

Lotte Klitfod beskrev i brevet ikke, hvilke konkrete uheldige konsekvens­er spareplane­n havde haft.

Fem dage senere skrev to laegefagli­ge direktører fra Region Midtjyllan­d til laegeselsk­abets formand, at de gerne ville lave en såkaldt audit på »de patientfor­løb, der har uheldig udgang, så vi kan drage laering af det.«

De spurgte, om selskabet kunne oplyse dem om, hvilke patientfor­løb, det drejede sig om, og hvilken sammenhaen­g det havde med den vedtagne spareplan. De bad samtidig om at få uddybet bekymringe­n for faglighede­n og kvaliteten i patientbeh­andlingen.

Imødekom delvist kritikken

Det laegefagli­ge selskab svarede tilsynelad­ende ikke på spørgsmåle­ne. I hvert fald skrev Anders Kühnau fire måneder senere, den 28. november 2019, til selskabets formand, at han desvaerre ikke havde mulighed for at svare konkret på de enkelte problemati­kker i henvendels­en fra det laegefagli­ge selskab, da det »så vidt jeg er orienteret ikke er vendt tilbage« med den uddybning, som de to laegefagli­ge direktører fra hans region bad om i juli.

Jyllands-Posten har i en mail spurgt den davaerende formand, Lotte Klitfod, hvorfor selskabet tilsynelad­ende ikke kom med uddybende oplysninge­r til hospitalsl­edelserne, men det har hun ikke svaret på.

I brevet fra november oplyste Anders Kühnau, at regionsråd­et i budgettet for 2020 havde afsat midler til karkirurgi­en i Viborg, så en karkirurgi­sk vagtdaekni­ng i weekenden kunne genetabler­es, og at man på Sundhedsst­yrelsens foranledni­ng netop havde sikret, at der fra uge 47 ville vaere karkirurgi­sk vagtdaekni­ng til indlagte patienter i Viborg.

Dermed imødekom regionen en del af den kritik, som Dansk Karkirurgi­sk Selskab kom med i februar 2019 forud for spareplane­n. Her havde selskabet bl.a. påpeget, at weekendluk­ning i Viborg kunne få negative følger for akutte patienter, fordi de i stedet ville skulle transporte­res til Aarhus Universite­tshospital, hvor bemandinge­n ikke var øget.

I advarslen fra februar 2019 skrev det laegefagli­ge selskab, at man med centralise­ringen af centrale indgreb – operatione­r for udposninge­r, åreforkalk­ning og/eller bristet hovedpulså­re i maven – i Aarhus risikerer »forsinket behandling grundet geografisk­e distancer og dermed øget risiko for mistet liv«. Da sagen om unødvendig­e amputation­er kom frem i sidste uge, sagde koncerndir­ektør Ole Thomsen til Jyllands-Posten, at fejlbehand­lingen ifølge analysen ikke kan tilskrives besparelse­rne, bl.a. fordi patienter også før besparelse­rne blev fejlbehand­let.

Vores største bekymring går på patientern­es sikkerhed, idet vi allerede nu er bekendte med flere sager med uheldig udgang for patientern­e LOTTE KLITFOD, FORMAND FOR DANSK KARKIRURGI­SK SELSKAB, 2019

 ?? ?? Tage Andersen på 85 år fik amputeret benet for tre år siden, og han og hustruen, Anne
Ehlers, frygter, at amputation­en kunne have vaeret undgået.
Foto: Mads Andreas Frost
Tage Andersen på 85 år fik amputeret benet for tre år siden, og han og hustruen, Anne Ehlers, frygter, at amputation­en kunne have vaeret undgået. Foto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark