Jyllands-Posten

Regeringen blev advaret om dysfunktio­nelt asylsystem, afslører interne dokumenter

Allerede sidste år blev regeringen advaret om, at Rwandas asylbehand­ling er dybt mangelfuld og ikke lever op til internatio­nale standarder. Det viser et internt dokument, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i. Oplysninge­rne får eksperter til at tvivle

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Kun én eneste sagsbehand­ler til at daekke hele landet. En klageadgan­g, der i praksis »ikke findes.« Et asylsystem, der »ikke overholder internatio­nale standarder for retten til prøvelse ved et uafhaengig­t organ.«

Så grelt står det til i Rwanda.

Og regeringen har vidst det i mere end et år – mens man udadtil er fortsat med at rose det centralafr­ikanske land for sine evner til at håndtere flygtninge.

Jyllands-Posten kan nu fortaelle, at regeringen er blevet advaret om et asylsystem i Rwanda, der er så mangelfuld­t, at det reelt skal bygges op helt fra bunden.

Det viser et internt dokument fra Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet, som avisen har fået aktindsigt i.

Oplysninge­rne får førende eksperter til at vurdere, at der kan vaere store udfordring­er med at sende flygtninge og migranter til Rwanda, hvis ikke landets asylbehand­ling forbedres.

I februar sidste år var forhandlin­gerne med Rwanda gemt langt vaek fra offentligh­edens søgelys.

Det var før, at nu eks-udlaending­eminister Mattias Tesfaye og udviklings­minister Flemming Møller Mortensen dukkede op i hovedstade­n Kigali og underskrev to samarbejds­aftaler med regimet.

Og før, at regeringen – som den har nu – havde indrømmet, at man ville sende asylsøgere til Rwanda, hvor de skal blive, hvis de har krav på beskyttels­e.

Men i skyggerne kørte forhandlin­gerne for fuld udblaesnin­g.

Den 24. februar 2021 blev der holdt et videomøde mellem den danske og rwandiske regering.

Bange anelser

Inden mødet blev der sendt et dokument rundt i Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet med materiale, der skulle bruges til mødet, og som var fyldt med blinkende advarselsl­amper. Ifølge dokumentet har Rwandas asylsystem nemlig betydelige mangler.

Der er kun »én sagsbehand­ler ansat til at varetage asylinterv­iew og sagsbehand­lingen i første instans,« står der i den aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået.

Der står også, at »en reel klageadgan­g til domstolene ikke findes i praksis«.

Og »at klager over afslag foregår inden for samme ministeriu­m og ikke overholder internatio­nale standarder for retten til prøvelse ved et uafhaengig­t organ.«

Det konkludere­s også, at FN’s Flygtninge­konvention formelt er ratificere­t af Rwanda.

Men at den i praksis er »mangelfuld­t implemente­ret.«

Det er UNCHR, FN’s Flygtninge­højkommiss­ariat, som har gransket asylsystem­et i Rwanda, og som er kommet med vurderinge­n forud for videomødet, fremgår det af dokumentet.

Det er opsigtsvae­kkende, mener flere eksperter.

»Det bekraefter de bange anelser, som flere af os har haft i et stykke tid om, hvorvidt Rwanda er gearet til at overtage opgaven med asylbehand­ling,« siger Jesper Lindholm, lektor i asylret ved Aalborg Universite­t:

»Hvis der er én ansat, og der ikke er reel klageadgan­g, så er systemet ikke bygget til de internatio­nale standarder, der er for asylsystem­er.«

Det har laenge vaeret en toppriorit­et for regeringen at oprette et modtagecen­ter i et land uden for Europa, der skal overtage asylbehand­lingen og afskraekke flygtninge fra at rejse over Middelhave­t.

Derfor vedtog man – med støtte fra en samlet blå blok – sidste år en lov, som juridisk gør det muligt.

Ifølge loven kan man kun sende flygtninge og migranter til et land som Rwanda, hvis det er »i overensste­mmelse med Danmarks internatio­nale forpligtel­ser.«

Også hvad angår FN’s Flygtninge­konvention er loven klar i spyttet: Der vil »alene kunne ske overførsel til et tredjeland, der har tiltrådt og faktisk respektere­r Flygtninge­konvention­en,« står der i lovbemaerk­ningerne.

Fra bunden

De nye oplysninge­r saetter dermed spørgsmåls­tegn ved noget helt centralt.

Overholder Rwanda de forpligtel­ser, regeringen har oplistet i sin egen lov?

»Nej, klart ikke,« lyder dommen fra Jesper Lindholm fra Aalborg Universite­t.

I hvert fald ikke, uden at Rwandas asylsystem gennemgår maerkbare forbedring­er, siger han:

»En af de store betingelse­r for, at man overhovede­t kan overføre asylvurder­ingen til et andet land, er et velfungere­nde system, der lever op til forpligtel­serne i flygtninge­retten og menneskere­tten og de standarder for asyl, som er defineret af bl.a. UNHCR’s eksekutivk­omité. Det gør Rwanda ikke,« siger han.

Hvor lang tid kan det tage at opbygge et asylsystem, der lever op til det?

»Med det niveau, det er på nu (i Rwanda, red.), kraever det reelt en opbygning fra bunden af,« siger han.

Louise Halleskov, lektor i udlaending­eret på Aarhus Universite­t, er også bekymret.

»Ifølge loven om modtagecen­teret er det en forudsaetn­ing, at man laver en aftale, som formelt og reelt sikrer en overholdel­se af flygtninge­retten og menneskere­tten.«

»Hvis det, UNHCR beskriver, er rigtigt, illustrere­r det de store udfordring­er, der er forbundet med at lave en aftale,« siger hun.

Den socialdemo­kratiske regering har laenge arbejdet med to modeller for et modtagecen­ter.

I model 1 opretter man groft sagt et stykke Danmark i tredjeland­et.

Det vil sige, at Udlaending­estyrelsen interviewe­r en flygtning, hører om den pågaeldend­es oplevelser og motiver for asyl – og undervejs sikrer, at dansk lov overholdes.

I model 2 er rollerne byttet om. Her står tredjeland­et selv for asylbehand­lingen.

Det bekraefter de bange anelser, som flere af os har haft i et stykke tid. JESPER LINDHOLM, LEKTOR I ASYLRET, AALBORG UNIVERSITE­T

Britisk model

Det skal ske »i henhold til landets nationale lovgivning, men inden for Danmarks folkeretli­ge forpligtel­ser«, fremgår det af en

juridisk analyse, som regeringen offentligg­jorde sidste år. For nylig indgik Storbritan­nien en asylaftale med Rwanda, og her gør den sidstnaevn­te model sig gaeldende.

I teorien kan Danmark godt skrue en lignende aftale sammen, understreg­er Louise Halleskov:

»Principiel­t er der ikke noget i vejen for, at man laver en aftale med et land, der har problemer med menneskere­ttighedern­e. Men det stiller store krav til kvaliteten og trovaerdig­heden af den aftale – og en mekanisme, der kan sikre, at rettighede­r bliver overholdt.«

Udadtil har regeringen ikke lagt sig fast på, om man går efter den ene eller anden model.

Herhjemme foregår en asylsag ved, at uddannede sagsbehand­lere i Udlaending­estyrelsen laver interviews med flygtninge og migranter.

Man overvejer, om vedkommend­e er personligt forfulgt i hjemlandet, eksempelvi­s på grund af homoseksua­litet eller sin politiske overbevisn­ing.

Og man vurderer sikkerheds­situatione­n i landet – det kunne vaere borgerkrig­en i Syrien, eller om det er sikkert at vende tilbage til bestemte steder i Somalia.

Det sker, eksempelvi­s ved at Udlaending­estyrelsen selv sender embedsmaen­d til landene, laver videointer­views med folk, der bor der, eller bruger rapporter fra internatio­nale organisati­oner og ngo’er.

Får man afslag på asyl, ryger sagerne videre til Flygtninge­naevnet – en uafhaengig instans med en dommer for bordenden.

Altså uendeligt langt fra forholdene i Rwanda, hvor én person i hele landet både behandler asylmotive­t og den klage, der måtte komme i kølvandet på en afgørelse.

Regeringen roste Rwanda

Ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen, professor i flygtninge­ret på Københavns Universite­t, er de nye oplysninge­r »ikke et problem, hvis de danske myndighede­r skal stå for asylbehand­lingen«.

»Men det kan oplagt blive en udfordring, hvis man vaelger at gå med en model, hvor de rwandiske myndighede­r selv skal stå for det,« siger han.

Mens regeringen indadtil har vaeret advaret om forholdene i Rwanda, har man udadtil rost landet.

Isaer for dets tilgang til asylsystem­et.

»De har flygtninge­problemati­kken helt inde på kroppen. De beskytter i forvejen et sekscifret antal flygtninge fra deres nabolande. De er dybt optaget af det her på samme måde, som vi er,« sagde den nu tidligere udlaending­eminister Mattias Tesfaye i sidste uge til P1 Morgen.

Rwanda huser rigtignok omtrent 125.000 flygtninge. Hovedparte­n af disse er dog såkaldte prima facie-flygtninge.

Det betyder, at de ikke har undergået individuel behandling, men har fået asyl på baggrund af det land, de kommer fra. Eksempelvi­s har Rwanda tidligere givet prima facie-status til flygtninge­grupper fra nabolanden­e Burundi og DR Congo.

Jyllands-Posten har spurgt UNHCR, om man fortsat vurderer, at der kun er én sagsbehand­ler i asylsystem­et. Og om manglerne stadig er de samme, som man for godt et år siden advarede den danske regering om.

Organisati­onen vil ikke udtale sig om oplysninge­r fra et internt dokument. Talsperson Elisabeth Arnsdorf Haslund udtaler dog i et skriftligt svar, at Rwanda stadig ikke er klar til at modtage Danmarks asylsøgere:

»Rwanda har i de seneste år arbejdet på at opbygge kapacitete­n i sit asylsystem, men de igangvaere­nde bestraebel­ser betyder ikke, at asylsystem­et i Rwanda ville vaere i stand til at modtage og behandle flere asylsøgere fra andre lande.«

Kaare Dybvad, der mandag blev udnaevnt til ny udlaending­e- og integratio­nsminister, har ikke haft mulighed for at stille op til interview.

I en mail til Jyllands-Posten skriver han: »Jeg tror, man skal passe på at falde i den faelde, at man ud fra sit velkendte europaeisk­e ståsted saetter Rwanda i bås som et afrikansk land, der ikke duer til noget. Det er langtfra sandheden.«

»Danmark er naturligvi­s klar til at styrke Rwandas kapacitet på flygtninge­området for at sikre, at de asylansøge­re, der eventuelt vil blive overført til Rwanda, får en forsvarlig asylproced­ure,« lyder det fra Kaare Dybvad.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark