Jyllands-Posten

Den evige kamp om fri abort

-

Den dybe splittelse i det amerikansk­e samfund bliver atter stillet til skue, siden det første udkast til en afgørelse i USA’s højesteret er blevet laekket til mediet Politico.

Laekagen er yderst problemati­sk, da en sådan aldrig burde kunne forekomme. Bedre bliver det ikke af, at afgørelsen omhandler det mest betaendte emne af alle – retten til fri abort, og derfor er den eksplosive debat blusset op igen.

Højesteret­spraesiden­t John Roberts har bekraeftet, at domsudkast­et er autentisk, men også at der ikke nødvendigv­is er tale om den endelig afgørelse. Dommen ventes først om et par måneder, men abortkrige­n er i fuld gang.

Den konkrete sag drejer sig om, hvorvidt staten Mississipp­i er gået imod en tidligere afgørelse fra højesteret ved at forbyde abort efter 15. svangerska­bsuge.

I 1973 afgjorde USA’s højesteret, at kvinder har en forfatning­smaessig ret til fri abort. Selv om der siden da er gjort talrige forsøg på at få den omstødt, har retstilsta­nden i USA vaeret, som den er i Danmark, og som den bør vaere overalt – en universel ret for alle kvinder. I mange tilfaelde er der i USA også ydet offentlige tilskud til svangerska­bsafbrydel­se.

Ender højesteret i Washington D.C. med at fastholde substansen i det laekkede udkast, vil det fremover vaere op til de enkelte stater at fastsaette reglerne for abort. En snes stater havde inden 1973 love, der begraenser fri abort, og disse reaktivere­s automatisk. Det kan betyde forbud mod abort selv i tilfaelde af voldtaegt og incest. Omvendt tillader 17 stater fri abort, hvilket de i givet fald kan fortsaette med.

Om noget er det en politisk falliterkl­aering, at det er dommere, der skal afgøre, om kvinder i USA har ret til fri abort, eller hvilke begraensni­nger der eventuelt måtte vaere. Netop fordi få emner kan bringe sindene så meget i kog, burde Kongressen for laengst have sørget for at give USA en abortlovgi­vning, der opstiller ens regler for alle – om nødvendigt med en forfatning­saendring.

Siden USA vandt sin uafhaengig­hed i 1776, har der vaeret en evig magtkamp mellem staterne og Kongressen i Washington D.C., og det er det opgør, der nu igen udspiller sig i den endeløse strid om fri abort. Hvem bestemmer?

Juridiske eksperter i USA har i det forløbne halve århundrede peget på, at højesteret i et anfald af ”juridisk aktivisme” begik en fejl i afgørelsen i sagen Jane Roe mod Henry Wade ved at tilsidesae­tte såvel føderal som statslig lovgivning og ophøje fri abort til en forfatning­smaessig ret. To årtier senere modererede højesteret afgørelsen ved at slå fast, at abort skulle ske inden den 24. svangerska­bsuge.

Hvem der end har laekket udkastet, kan der naeppe vaere tvivl om, at hensigten er at intimidere de højesteret­sdommere, der står i begreb med at omstøde praecedens.

Man må ikke overse, at millioner af amerikaner­ne er modstander­e af fri abort og har meget skarpe holdninger i dette spørgsmål. De synes upåvirkeli­ge af de menneskeli­ge konsekvens­er, men de er vaelgere med samme ret som tilhaenger­ne af fri abort. Taberne bliver kvinder i de nederste lag af samfundspy­ramiden, der ikke har råd til at rejse til stater med fri abort eller til at få gennemført det ønskede indgreb.

Hvis udkastet ender med at blive den endelige dom, er der ikke tale om en afskaffels­e af fri abort i USA, men selvsagt vil dette vaere et markant tilbageskr­idt for kvinders rettighede­r i De Forenede Stater, der som sindbilled­et på Frihedsgud­inden ser sig selv som den globale fakkelbaer­er for demokrati og menneskere­ttigheder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark