Jyllands-Posten

Putins nyttige idioter tier, vender de tilbage før folkeafste­mningen?

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Moskvas strømme af løgn og manipulati­on, som ledsager aggression­skrigen imod Ukraine, har afsløret et både bredere og taettere net af russisk spionage, intimideri­ng og meningspåv­irkning end tidligere antaget. Vesten har reageret korrekt med at udvise hundreder af russiske diplomater og andet personel, som man anså for beskaeftig­et med illegal virksomhed.

Allerede før krigsudbru­ddet i februar var antagelser­ne mange og rigeligt dokumenter­et af vestlige efterretni­ngstjenest­er. De blev regelmaess­igt afvist af naive og mindre naive politikere samt disses rygklapper­e, blandt dem karrierebe­vidste akademiker­e, intellektu­elle og meningsmag­ere. Man måtte ikke vaere koldkriger, man skulle huske et i den beklumrede luft frit svaevende europaeisk-russisk åndsfaelle­sskab. For alt i verden måtte man ikke provokere Vladimir Putin, sin generation­s store morder.

Disse putinske stemmer er for størstepar­tens vedkommend­e bragt til skamfuld tavshed. Andre manøvrerer i et selvskabt moralsk søle. Hen ved 50.000 mennesker menes draebt i Ukraine, snesevis af større og mindre byer ligger i ruiner. Naeste punkt på den putinske dagsorden frygtes at vaere Moldova, de baltiske republikke­r og Danmark med sit saerlige ansvar for Bornholm samt gennemsejl­ingsfarvan­dene ud til Nordsøen og Atlanterha­vet, senest demonstrer­et med endnu en russisk kraenkelse af dansk luftrum. Det er ikke nemt at stå på mål for den slags.

Putins talende abe, Dmitrij Medvedev, fremturer med en nuklear trussel i Østersøen, såfremt Nato optager Finland og Sverige som medlemmer inden årets udgang. Et håbløst forsøg på intimideri­ng, al den stund Vesten ved, at Ruslands atombestyk­kede raketter i Kaliningra­d kan nå ikke blot Berlin, London, Paris og Bruxelles, men Gudhjem, Lemvig og København på få minutter. Og i den forbindels­e: Hvem har glemt Ruslands davaerende ambassadør i København, Mikhajl Vanin, som i

2015 truede danskerne med et atomangreb, såfremt de gjorde sig ud til bens over for Rusland?

I debatten for eller imod det danske forsvarsfo­rbehold i EU indgår de putinistis­ke stemmer med hykleriske afvisninge­r af krig og krigsforbr­ydelse, men ikke med det eneste rigtige, nemlig en anbefaling af forbeholde­ts bortfald. Indtil videre er disse stemmer forsigtige, påvirket af Ukraine. Skulle de skrue op for lydstyrken før folkeafste­mningen den 1. juni, kan tilhørerne roligt eller uroligt gå ud fra, at de gør tjeneste som Putins nyttige idioter.

Ukraine – den uhørte brutalitet, løgnene – viser os behovet for en europaeisk forsvarsdi­mension, gerne inden for Nato, om nødvendigt uden for. At Frankrigs praesident Macron, en fortaler for det faelles EU-forsvar og i besiddelse af en ikke ringe atomslagst­yrke, blev genvalgt i april, beroliger. Om USA’s Joe Biden stiller op i 2024, ved de faerreste. En gyselig risiko er, at den Europa-fjendtlige og Putin-beundrende Donald Trump eller en af hans isolationi­stiske kloner ankommer til Det Hvide Hus året efter. Europas sikkerhed er langtfra garanteret på givne betingelse­r.

Nato ventes på sit topmøde i Madrid om små to måneder at spille ud med en ny, skaerpet forsvarsdo­ktrin. Så vidt, så godt. Derudover er der brug for et EU-supplement, som Danmark i egen vitale interesse kan fremme med et ja til at fjerne forsvarsfo­rbeholdet.

Nato ventes på sit topmøde i Madrid om små to måneder at spille ud med en ny, skaerpet forsvarsdo­ktrin. Så vidt, så godt. Derudover er der brug for et EU-supplement.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark