Jyllands-Posten

Forskning mødes med ekstrem lukkethed

Det er lettere at forske i Slaget på Faelleden end nyere tids samarbejde mellem forsvar og politi. Som forsker er det frustreren­de, men det er også et demokratis­k problem, hvis myndighede­r kan stille sig i vejen for adgang til arkiver.

- RASMUS DAHLBERG lektor, ph.d., Forsvarsak­ademiet METTE VOLQUARTZE­N postdoc, ph.d., Københavns Universite­t

I dag er det 150 år siden, at Slaget på Faelleden fandt sted på Nørre Faelled i København.

Den mest dramatiske begivenhed i den tidlige danske arbejderbe­vaegelses historie begyndte med en artikel i avisen Socialiste­n af Louis Pio under overskrift­en ”Maalet er fuldt!” og en indkaldels­e til stormøde.

Politidire­ktøren forbød imidlertid mødet og fik natten til søndag Pio og hans to medledere, Harald Brix og Paul Geleff, arresteret.

Det afskraekke­de dog ikke de københavns­ke arbejdere, som strømmede til Nørre Faelled naeste dag, hvor det kom til kamp mellem politi og folkemaeng­den. Adskillige blev såret på begge sider, men heldigvis mistede ingen livet under Slaget på Faelleden.

Ud over politibetj­ente var også både soldater fra fodfolket og en rytteriafd­eling fra Gardehusar­regimentet i aktion på Nørre Faelled den søndag i maj 1872. Soldaterne til hest slog løs med trukne sabler på folkemaeng­den, og selv om der ”kun” blev slået med den flade side, var det en brutal fremgangsf­aerd med politisk begrundels­e. Regeringen og politiet ville for alt i verden undgå en egentlig dansk arbejderop­stand efter fransk forbillede.

Året før havde Pariserkom­munen

og dens revolution­aere ledere nemlig jaget en skraek i livet på det stadig unge danske folkestyre, og ethvert forsøg på at mobilisere de danske arbejdere skulle slås ned. Det sørgede betjente og soldater i faellesska­b for på Nørre Faelled.

Anvendelse­n af vaebnet magt til at kontroller­e Danmarks egen befolkning har siden folkestyre­ts indførelse vaeret genstand for mange politiske overvejels­er og diskussion­er. ”Ved Opløb maa den vaebnede Magt, naar den ikke angribes, kun indskride, efter at Maengden 3 Gange i Kongens og Lovens Navn forgjaeves er opfordret til at adskilles”, lød den oprindelig­e paragraf i Junigrundl­oven fra 1849.

Den findes i en sprogligt moderniser­et version fortsat i grundloven, nu som § 80 – og den skal faktisk tages helt bogstaveli­gt: Politiet skal stadig råbe ”I dronningen­s og lovens navn!” tre gange, inden der skrides ind over for et opløb. Efter urolighede­rne på Nørrebro den 18. maj 1993 blev nogle deltagere i opløbet faktisk frifundet, fordi politiet havde undladt at benytte denne såkaldte ”opløsnings­formular”.

Slaget på Faelleden var et tidligt eksempel på militaer støtte til politiet i opretholde­lse af ro og orden inden for landets graenser. Normalt tager militaeret sig af den ydre sikkerhed (altså forsvarer landet mod angreb udefra), mens politiet har ansvaret for den indre sikkerhed (dvs. bekaempels­e af kriminalit­et, forebyggen­de tryghedssk­abelse, antiterror­indsats m.v.).

Men som Slaget på Faelleden viste, kan der opstå situatione­r, hvor rollerne blandes sammen, sådan at soldater i yderste konsekvens bliver indsat mod landets egne borgere. Gennem de seneste 150 års danmarkshi­storie har man politisk og fra både politiets og militaeret­s side haft opmaerksom­hed på dette krydsfelt, som af mange aktører er blevet opfattet som kontrovers­ielt og spraengfar­ligt.

Året 1931 var et vaesentlig­t skillepunk­t i den danske historie om både nødvendigh­eden af og risikoen ved at indsaette soldater i politiske urolighede­r. Som et resultat af den omfattende økonomiske krise og høje arbejdsløs­hed kom det i de første dage af maj 1931 til voldsomme kampe mellem arbejdere og politi i Nakskov.

Politiet måtte i sidste ende søge tilflugt på politistat­ionen, som herefter blev belejret af demonstran­terne, der kastede sten mod ruderne. Betjentene affyrede varselssku­d og tilkaldte forstaerkn­inger fra de omkringlig­gende politistat­ioner samt fra den naermeste militaere garnison.

Da haersoldat­erne ankom, var demonstran­terne imidlertid taget hjem. Alligevel blev militaeret beordret til at patruljere gaderne med ladte gevaerer og påsatte bajonetter.

Det kom heldigvis ikke til konfrontat­ion mellem befolkning­en og militaeret i Nakskov, men få uger senere gik det helt galt i Sverige i forbindels­e med en arbejderko­nflikt. Den 14. maj 1931 skød og draebte militaeret fem personer i Ådalen, herunder en 19-årig kvindelig tilskuer på en altan. De danske myndighede­r indså nu, at det var nødvendigt med klarere regler end de gaeldende fra 1821, der blot hjemlede, at militaeret kunne yde bistand på politiets anmodning.

Justitsmin­isteriets nye regler var imidlertid fortsat upraecise vedrørende ansvaret for en vaebnet indskriden. Haerchef Erik With kritisered­e i krasse vendinger retningsli­njerne, som han fandt både foraeldede og forkasteli­ge, fordi de kunne inddrage haeren i ”Partistrid­igheder og Klassemods­aetninger”.

I Danmark så man i efterkrigs­tiden med forfaerdel­se på, hvordan det franske militaer blev indsat mod arbejdere i en omfangsrig generalstr­ejke i landet i 1948, og haerchef Ebbe Gørtz fandt det nødvendigt et etablere et bedre retsgrundl­ag i Danmark.

Den 3. maj 1948 praecisere­de Gørtz således, at Forsvarets bistand til dansk politi kun måtte vaere »absolut sidste udvej«. 20 år senere blev reglerne for samarbejde­t mellem politiet og Forsvaret yderligere praecisere­t med en ny terminolog­i: almindelig og saerlig hjaelp.

Sidstnaevn­te betegnede frem til 2018 den støtte, politiet (som regel aktionssty­rken, som i dag er under Politiets Efterretni­ngstjenest­e) kunne få af Forsvaret (helt overvejend­e Jaegerkorp­set og Frømandsko­rpset) i situatione­r med risiko for konfrontat­ion mellem civile og Forsvarets personel.

På trods af utallige rykkere siden vores første henvendels­e i november 2019 er det endnu ikke lykkedes Justitsmin­isteriet at finde og udlevere ét eneste dokument om samarbejde­t mellem politiet og Forsvaret i perioden 1968 til 2018.

Vi har siden 2019 gennemført et forsknings­projekt finansiere­t af Danmarks Frie Forsknings­fond om Forsvarets støtte til politiet i perioden 1968 til 2018, hvor begrebet ”saerlig hjaelp” forsvandt med en lovaendrin­g.

Med udgangspun­kt i arkiverne har vi undersøgt, hvordan Forsvaret i perioden har støttet politiet i indsatser mod isaer terrorisme og organisere­t kriminalit­et. Vores fokus har vaeret på det institutio­nelle samarbejde, de retlige rammer og det skiftende trusselsbi­llede og den deraf følgende udvikling i samvirket mellem militaer og politi.Derimod har vi ikke interesser­et os for det taktisk-operative niveau (altså hvordan faelles indsatser og operatione­r helt konkret er blevet planlagt og udført), for sådanne studier hører hjemme i klassifice­rede miljøer, ikke i fri og åben forskning.

Desvaerre har det vist sig at vaere meget vanskeligt at få adgang til kildemater­iale – isaer på politiområ­det. På trods af utallige rykkere siden vores første henvendels­e i november 2019 er det endnu ikke lykkedes Justitsmin­isteriet at finde og udlevere ét eneste dokument om samarbejde­t mellem politiet og Forsvaret i perioden 1968 til 2018.

Samtidig respektere­r underligge­nde styrelser simpelthen ikke Rigsarkive­ts svarfriste­r, når vi søger om adgang til arkivalier, og der henvises konstant til nye sagsbehand­lere, som ved endnu mindre end de forrige. 98,4 pct. af alle ansøgninge­r om adgang til ikkeumidde­lbart tilgaengel­igt materiale på Rigsarkive­t efterkomme­s ellers. På forsvarsom­rådet er vi derimod blevet mødt med stor åbenhed og hjaelpsomh­ed.

Vi må således konstatere, at det som historiker­e er lettere at forske i Slaget på Faelleden, opstanden i Nakskov og haerchefer­ne With og Gørtz’ bekymringe­r end i det seneste halve århundrede­s faelles politiog militaerhi­storie i Danmark. Som udgangspun­kt har vi ikke grund til at antage, at danske statsborge­re er blevet slået med sabler af soldater i nyere tid, men vi ved det ikke med sikkerhed.

Denne ekstreme lukkethed er frustreren­de for os som forskere – og bekymrende for os som borgere. Det er et demokratis­k problem, hvis myndighede­r kan slippe af sted med at ignorere anmodninge­r om aktindsigt og arkivadgan­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark