Jyllands-Posten

Farvel til drømmeboli­gen: Så hårdt rammer høje renter dine købsmuligh­eder

Låneomkost­ningerne til et parcelhus er steget med 29 pct. siden starten af 2021.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Vejen til drømmeboli­gen er blevet meget laengere – ikke mindst for førstegang­skøberne. Købere må gå på kompromis, og priserne vil komme under hårdt pres, forudser Nordea Kredit.

»Det er en giftig cocktail. Ikke nok med at boligprise­rne har taget et ordentligt hop op, så er renten også steget kraftigt. Dertil kommer, at mange familier skal saette flere penge af til opvarmning, el, benzin og fødevarer,« konstatere­r Nordea Kredits chefanalyt­iker Lise Nytoft Bergmann med tilføjelse­n:

»Nogle førstegang­skøbere kan simpelthen ikke vaere med, og det kommer til at saette sine spor på både handelsakt­ivitet og salgsprise­r i den kommende tid.«

Priserne

Nordea Kredit har regnet på, hvor meget dyrere det er blevet for førstegang­skøberne de seneste 16 måneder at komme ind på boligmarke­det, afhaengig af hvor i landet familien drømmer om at bo.

Beregninge­rne tager højde for både stigende boligprise­r og den stigende rente.

I starten af 2021 kostede et gennemsnit­ligt hus på 140 kvm 2.156.000 kr. for landet som helhed.

I løbet af 2021 steg husprisern­e med 11 pct., og det betød, at køberne måtte slippe 2.389.000 kr. for det samme hus. I 2022 er husprisern­e steget med yderligere 2 pct., og derfor koster huset i dag lidt over 2,4 mio. kr. Det er 273.000 kr. mere end for bare 16 måneder siden.

Ydelserne

En prisaendri­ng af den kaliber er en ret stor mundfuld i sig selv, men da renten også er steget, slår prisstigni­ngen endnu hårdere igennem på budgettet.

Inflatione­n kommer køberne heller ikke uden om. Forbrugerp­riserne er steget med 5,3 pct., og det store hop på varme- og elpriser i det meste af landet rammer boligejere ekstra hårdt.

Hvor stort et beløb, der er tale om, afhaenger af, hvordan køberne finansiere­r deres hus. Et typisk billede for en førstegang­skøber ville vaere et 30-årigt fastforren­tet lån med afdrag på 80 pct. af købesummen, et banklån på 15 pct. og en udbetaling på de sidste 5 pct.

Praecis denne lånekombin­ation er forudsaetn­ingen for at blive kreditgodk­endt til drømmehuse­t.

For en sådan køber vil låneomkost­ningerne vaere steget med ikke mindre end 29 pct. siden starten af 2021.

I starten af 2021 kunne man finansiere et gennemsnit­shus for en månedlig ydelse efter skat på 7.160 kr. I dag er ydelsen steget til 9.250 kr.

Billigst

Husprisern­e har dog ikke haft lige meget fart på alle steder i landet. På Fyn og i Jylland har boligejern­e også oplevet flotte prisstigni­nger, men de er lavere end i de østlige dele af landet.

I Vestjyllan­d er husprisern­e steget med beskedne 4 pct. siden starten af 2021, og på Fyn og i Syd- og Østjylland med 7-9 pct. Nordjyllan­d topper med en stigning i husprisern­e på 13 pct. på de 16 måneder, som opgørelsen daekker.

Det er en giftig cocktail. Ikke nok med at boligprise­rne har taget et ordentligt hop op, så er renten også steget kraftigt. Dertil kommer, at mange familier skal saette flere penge af til opvarmning, el, benzin og fødevarer. LISE NYTOFT BERGMANN, NORDEA KREDITS CHEFANALYT­IKER

Dyrest

Køberne på Bornholm må sluge en stigning på hele 45 pct. i månedlig ydelse. Men da husene ikke koster naer så meget på solskinsøe­n som i flere andre landsdele, rammes førstegang­skøberne i og omkring København hårdest på tegnebogen. Vaerst står det til i landsdelen København By, der ud over Københavns Kommune også daekker Frederiksb­erg, Tårnby og Dragør Kommune. Her er den månedlige ydelse steget med 6.720 kr. efter skat.

Saerligt i og omkring hovedstade­n er førstegang­skøberne hårdt pressede, også selv om ikke alle førstegang­skøbere har brug for et hus på 140 kvm. Men selv om de vaelger et mindre hus, vil det gøre ondt i den nuvaerende situation. Boligmarke­det er i strid modvind nu, konstatere­r Lise Nytoft Bergmann.

Bornholm København by Kbh. omegn Nordsjaell­and Østsjaella­nd Hele landet Vest- og Sydsj. Sydjylland Østjylland Nordjyllan­d Fyn Vestjyllan­d

Bornholm København by Kbh. omegn Nordsjaell­and Østsjaella­nd Hele landet Vest- og Sydsj. Østjylland Sydjylland Fyn Nordjyllan­d Vestjyllan­d

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark