Jyllands-Posten

Pandora har indledt året staerkt

Smykkekonc­ernen Pandora bliver ramt på flere fronter, men vokser alligevel ganske paent i årets første tre måneder. Det gaelder saerligt de store markeder i Europa og i USA.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Smykkesels­kabet Pandora er kommet flyvende igennem årets første tre måneder og leverer vaesentlig­t bedre end forventet.

De paene tal er opnået, selv om selskabet er ramt af en del negative eksterne faktorer i form af alt fra stigende råvarepris­er, krigen i Ukraine og en kinesisk nedlukning i bl.a. Shanghai.

»Man kan konstatere, at vores strategi virker,« siger Alexander Lacik, adm. direktør i Pandora.

Centralt står en strategi, der har fokuseret på at investere i varemaerke­r, produktdes­ign og digitale tiltag som e-handel, samtidig med at der er kommet styr på omkostning­erne.

»Det er et rekordkvar­tal, og det er også rigtig staerkt sammenlign­et med samme periode 2019, der er det seneste ”rene” år,« siger Alexander Lacik.

2020 og 2021 var påvirket af store nedlukning­er verden over, hvorfor det har vaeret svaert egentlig at se, hvad der reelt virker i Pandora, og hvad der ikke gør.

Det kan man bedre se nu, hvor selskabet i årets første tre måneder vokser med 21 pct. sammenlign­et med samme periode året før, men selskabet vokser også med 18 pct. sammenlign­et med samme periode i 2019.

Det klart største marked for Pandora er fortsat USA, der står for lige knap en tredjedel af selskabets samlede omsaetning, mens ikke mindst Storbritan­nien og Italien også fylder meget. De to sidstnaevn­te daekker naesten en fjerdedel af den samlede omsaetning.

Vaekst i naesten alle lande

»Det vigtige er, at vaeksten er bredt funderet. Vi vokser i stort set alle lande foruden Kina, og der er også vaekst på stort set alle vores produktpla­tforme,« siger Alexander Lacik.

Han erkender dog samtidig, at usikkerhed­en i verden er vaesentlig­t højere end ved indledning­en af året.

»Ekspertern­e taler om stagflatio­n. Én ting er, hvad der slår igennem i form af stigende renter og stigende energipris­er. Arbejdsløs­heden er lav i det meste af verden, og lønningern­e er også steget i hele verden. Det betyder, at en del af de stigende omkostning­er, vi har som individer, også bliver modsvaret,« siger Pandora-topchefen.

»Det er ikke livsnødven­digt at købe smykker på samme måde, som det er at sove og spise. Vi kan dog se, at kategorier som juveler har klaret sig rigtig godt igennem de seneste kriser, uanset om vi ser på finanskris­en eller coronakris­en,« siger Alexander Lacik.

Han understreg­er, at folk trods den stigende inflation forsat vil fejre maerkedage som bryllupsda­ge og fødselsdag­e.

»Vi absorberer omkring 200 mio. kr. i omkostning­er, hvor ca. 100 mio. kr. er som følge af prisstigni­nger på fragt og råvarer, og så er der ca. 100 mio. kr. som følge af blandt andet Rusland,« siger Alexander Lacik.

»Når man ser på inflatione­n generelt, har vi ikke kunnet se så store effekter af det endnu for vores forretning, men det betyder ikke, at det ikke kan komme, siger Pandora-topchefen.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark