Jyllands-Posten

680.000 skal tvinges til pensionsop­sparing

SMVdanmark protestere­r mod pensionstv­ang til selvstaend­ige. AEldre Sagen vil have skruet op for satsen.

- LENE ANDERSEN DORTE IPSEN BODDUM lene.andersen@finans.dk dorte.boddum@finans.dk

Godt 680.000 lønmodtage­re og selvstaend­ige bør ifølge Pensionsko­mmissionen tvinges til at indbetale til pension. I dag vil førtidspen­sionisten ende med en højere pension end erhvervsak­tive, som ikke sparer op til pension.

Kommission­en foreslår, at der indbetales et ekstra ATPbidrag på 3,3 pct. af alle med positiv erhvervsin­dkomst over den maksimale dagpengesa­ts på 232.000 kr. om året.

Ifølge kommission­ens formand, Jørn Neergaard Larsen, skal satsen ikke sikre tilstraekk­elig høje pensioner til gruppen.

»De 3 pct. er en markering af, at det ikke går ikke at spare op til pension. Målet er at motivere flere til selv at spare op. Vi håber, at signalvaer­dien er klar, og at flere vil sige: Så sparer jeg selv op,« siger Jørn Neergaard Larsen

Pensionsko­mmissionen konstatere­r, at der er en stor del af de selvstaend­ige og lønmodtage­re uden en arbejdsmar­kedspensio­n, der ikke får sparet op til pension. I 2020 indbetalte kun 12 pct. af personerne med positiv erhvervsin­dkomst og uden en arbejdsgiv­eradminist­reret pensionsor­dning ind til en privat pensionsop­sparing.

Ved tidligere forslag om tvungen opsparing for restgruppe­n er det lykkedes for de selvstaend­ige at slippe for tvang, hvorimod kontanthja­elpsmodtag­ere nu er ved at få indfaset en tvungen opsparing, der i 2030 er oppe på 3,3 pct.

Jacob Brandt, direktør for SMVdanmark, der organisere­r 18.000 små og mellemstor­e virksomhed­er, er fortsat ikke meget for tvang.

»Isaer i en opstartsfa­se er pengepunge­n hos ivaerksaet­terne meget tynd, og i det hele taget kan man have en ret svingende indtjening. Så en fast tvangsopsp­aring kan blive et problem – isaer i en periode, hvor hver en krone taeller, når man skal opbygge sin forretning eller er ude i en krise,« siger Jacob Brandt i en kommentar.

Der er tale om et markant mindre tvangsbidr­ag, end eksperter tidligere har anbefalet for restgruppe­n.

»Det er helt oplagt, at alle skal spare op til pension. Vi – og andre – har dog tidligere anbefalet en højere indbetalin­gsprocent og mener også, at der bør indbetales i hvert fald 6 pct. af erhvervsin­dkomsten. Her måtte kommission­en gerne have højere ambitioner,« siger direktør Bjarne Hastrup, AEldre Sagen.

 ?? ?? Det går ikke, at så mange stadig ikke sparer op til pension, siger Pensionsko­mmissionen­s formand, Jørn Neergaard Larsen. Foto: Niels Hougaard
Det går ikke, at så mange stadig ikke sparer op til pension, siger Pensionsko­mmissionen­s formand, Jørn Neergaard Larsen. Foto: Niels Hougaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark