Jyllands-Posten

Karen Frøsig puster lettet ud: Sydbanks udlån til erhvervsli­vet vokser markant

Sydbanks udlån voksede markant det seneste år. Topchefen er dog bekymret over manglen på arbejdskra­ft og den stigende inflation.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Hun har sagt det igen og igen: Sydbank er Danmarks erhvervsba­nk. Problemet for Sydbanks øverste chef har blot vaeret, at udlånet til bankens erhvervsku­nder faldt kvartal efter kvartal.

Sådan er det ikke laengere. Sydbanks samlede bankudlån steg fra 61,5 til 71,6 mia. kr. fra 1. kvartal sidste år til samme periode i år, og da udlånet til private faldt lidt i perioden, svarer det til, at udlånet til erhvervsku­nderne steg med 11,4 mia. kr. til 57,9 mia. kr. – det seneste kvartal endda med en vaekst på 5,1 mia. kr.

Onsdag offentligg­jorde Sydbank et komplet regnskab for 1. kvartal, men tallene fra resultatop­gørelsen var allerede kendte på forhånd.

»Vi er en erhvervstu­ng bank, så når erhvervsli­vet bliver ramt som følge af hjaelpepak­ker og corona, så falder vores udlån. Omvendt stiger vores udlån, når hjaelpepak­ker bortfalder, og Danmark åbner op igen,« siger Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank.

Hun peger på, at nogle banker fokuserer på erhverv, mens andre fokuserer på privatkund­er, og at udlånsvaek­st og -fald derfor ikke rammer bankerne på samme tid.

»Der er intet hokuspokus over det. For os er det en helt naturlig udvikling, fordi vi kender vores bank, hvor erhvervsli­vet fylder meget, selv om det også går godt i vores privatkund­eafdeling,« siger Karen Frøsig.

Advarselsl­amper

Hun bemaerker, at Danmark er inde i en postcorona-periode, hvor der er godt gang i hjulene. Hun ser dog også en raekke advarselsl­amper lyse.

Først og fremmest må man ikke negligere forsynings­problemern­e, for det er alvorligt, når hundredvis af containers­kibe ligger i kø først ud for de store havne på Vestkysten i USA og nu i Shanghai i Kina.

For det andet oplever vi nu, at manglen på eksempelvi­s råvarer tager til, og så begynder Sydbanks topchef at bekymre sig.

»Vi oplever mangel på flere forskellig­e ting, og mangel på ting fører til prisstigni­nger. Det er en af forklaring­erne på den inflation, som vi oplever. Vi skal derfor taenke os godt om politisk, hvis vi vil lande på en god måde,« siger Karen Frøsig.

Politikern­e forsøger at hjaelpe danskerne med diverse økonomiske hjaelpepak­ker, så de bedre kan klare de markante prisstigni­nger. Er det en fornuftig fremgangsm­åde?

»Der er selvfølgel­ig grupper, som bliver saerligt hårdt ramt. Det er jeg ikke blind for. Men jeg vil gerne opfordre til, at vi måske også bliver bedre til at forbruge lidt mindre af forskellig­e varer og spare lidt rundtomkri­ng. For en økonomisk håndsraekn­ing fjerner jo ikke problemet med, at der er mangel på varer og råstoffer,« siger Karen Frøsig.

En af de advarselsl­amper, som blinker meget skarpt, er manglen på arbejdskra­ft. Topchefen er derfor ikke pjattet med tiltag, som fjerner flere haender fra arbejdsmar­kedet.

»Arne-pensionen draener arbejdsmar­kedet for arbejdskra­ft, og selv om vi selvfølgel­ig skal tillade nedslidte danskere at gå på pension, skal politikern­e sørge for, at der kommer et større arbejdsudb­ud samlet set,« siger Karen Frøsig.

Negative renter?

Hun har bemaerket, at renterne er begyndt at stige, men vil ikke sige noget om, hvorvidt det så også er ensbetyden­de med, at Sydbanks kunder snart slipper for at betale negative renter på deres indlånskon­ti.

»Jeg vil helst nøjes med at udtale mig om noget, som jeg ved noget om. Og det er gaetteri at spå om renteudvik­lingen. Jeg konstatere­r, at vi alle kigger ned mod Den Europaeisk­e Centralban­k, hvor der sidder en chef, som gerne vil haeve renterne og aendre pengepolit­ikken, men som også skal tage hensyn til, at der er dele af eurozonen – isaer de sydeuropae­iske lande – der vil få det ganske vanskeligt, hvis renten stiger markant,« siger Karen Frøsig.

Banken kunne i onsdagens regnskab fortaelle, at periodens resultat på 445 mio. kr. for 1. kvartal giver en egenkapita­lforretnin­g på 14,1 pct. p.a. efter skat, hvilket er noget over den realisered­e forrentnin­g på 9,5 pct. i samme periode sidste år.

Vi skal derfor taenke os godt om politisk, hvis vi vil lande på en god måde. KAREN FRØSIG, ADM. DIREKTØR I SYDBANK

 ?? ?? Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, kan glaede sig over, at udlånet til erhvervsku­nder er steget med 5,1 mia. kr. Den større låneportef­ølje har vaeret medvirkend­e til, at banken har kunnet levere et resultat på 445 mio. kr. efter skat i årets 1. kvartal.
Foto: Casper Dalhoff
Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, kan glaede sig over, at udlånet til erhvervsku­nder er steget med 5,1 mia. kr. Den større låneportef­ølje har vaeret medvirkend­e til, at banken har kunnet levere et resultat på 445 mio. kr. efter skat i årets 1. kvartal. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark