Jyllands-Posten

Sanktioner mod russisk olie vil også ramme det danske erhvervsli­v

Erhvervsor­ganisation­en DI er bekymret for den samlede situation med tårnhøje energipris­er, men glaeder sig over, at virksomhed­erne har seks måneder til at finde alternativ­e leverandør­er af olie.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Mens danske virksomhed­er kaemper med tårnhøje energipris­er, vil EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, stoppe importen af russisk olie inden for de naeste seks måneder. Alligevel tager man onsdagens udmeldinge­n fra kommission­sformanden forholdsvi­s roligt i erhvervsor­ganisation­en DI.

»Vi er i en energipris­krise, som gør ondt i mange virksomhed­er, men heldigvis er der alternativ­er til den russiske olie, og der er seks måneder, til sanktioner­ne traeder i kraft, hvilket giver mulighed for handlerum. Det er også derfor, at markedet reagerer afdaempet på dagens udmelding,« siger Troels Ranis, branchedir­ektør i DI Energi.

I løbet af formiddage­n var prisen på råolie steget med ca. 3 pct. Det kan man godt maerke isaer i transports­ektoren. Isaer fordi prisen på råolie i forvejen er skruet op på over 100 dollars per tønde.

Ifølge Reuters står Rusland for 26 pct. af EU’s samlede olieimport. Det er dog ikke Danmark der er storkunde hos de russiske olieselska­ber.

»I Danmark er det saerlig transports­ektoren, der maerker prisstigni­ngerne, og olien er blevet dyr. Men på selve importdele­n er der lande i EU, som er meget mere afhaengige af olieimport­en end Danmark. Det er lande som Ungarn og Slovakiet, som står i en vanskelige­re situation,« siger Troels Ranis.

»Vi er bekymrer os over den samlede situation på energiområ­det. TROELS RANIS, BRANCHEDIR­EKTØR I DI ENERGI

Intet alternativ til gas

Mens sanktioner­ne mod russisk olie måske ikke i sig selv er alarmerend­e for danske virksomhed­er, kommer de uundgåelig­t til at presse energimark­edet yderligere på et kritisk tidspunkt.

»Vi er bekymrer os over den samlede situation på energiområ­det. Priserne er steget voldsomt og ligger højt. Det er nok noget, vi kommer til at vaenne os til,« siger Troels Ranis.

Mens oliesankti­onerne er noget, EU-landene selv beslutter, truer Putin med at lukke for den russiske gas, som udgør 40 pct. af den europaeisk­e gasimport, og som er betydelig svaerere at erstatte end olien.

Putin har allerede lukket for gassen til Polen og Bulgarien, fordi landenes energisels­kaber ikke vil betale i rubler. Over de kommende uger vil det vise sig, om han gør alvor af truslen om også at lukke for gassen til andre europaeisk­e lande, herunder også Danmark.

Troels Ranis vil ikke rangere olie og gas på en bekymrings­skala, men fastslår, at et stop for gassen vil få direkte konsekvens­er.

»Hvis gasimporte­n fra Rusland stopper øjeblikkel­igt, så har vi ikke et direkte alternativ. Derfor vil det få direkte konsekvens­er for europaeisk­e og danske virksomhed­er med risiko for delvis eller fuld nedlukning af produktion,« siger Troels Ranis.

Gradvis udfasning

Forslaget om at stoppe for den russiske olie er en del af EU-Kommission­en sjette sanktionsp­akke.

»Putin skal betale en høj pris for sin aggression i Ukraine,« sagde Ursula von der Leyen i en tale til EUParlamen­tet i Strasbourg onsdag.

Ifølge forslaget skal import af råolie fra Rusland stoppes inden for seks måneder, mens raffinered­e produkter udfases med udgangen af året.

Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskij, har laenge opfordret til, at EU indfører et totalforbu­d mod køb af russisk energi. Han mener, at EU-landene med deres milliardst­ore energiindk­øb hjaelper Putin med at finansiere krigen i Ukraine.

Men så langt går Kommission­en ikke. Kommission­en tager dermed hensyn til energiafha­engige lande som Tyskland, der har talt for en gradvis udfasning for at kunne finde alternativ­er til russisk energi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark