Jyllands-Posten

Danskere investered­e rekordmege­t under pandemien

-

Mens verden lå lukket og folk havde mere tid og penge mellem haenderne, kom danskerne i gang med at investere i aktier.

I 2020 steg antallet af aktieinves­torer med 93.000, hvilket svarer til en stigning på 8 pct. i forhold til året før. Det viser en analyse lavet af Finans Danmark.

Antallet har i mange år ligget stabilt på omkring 1,15 mio., men steg til knap 1,25 mio. i det første år af coronakris­en. Det svarer til, at 27 pct. af befolkning­en investerer. Det er det højeste antal i syv år. Mellem 2015 og 2019 var andelen på 25 pct.

»Den øgede interesse hos danskerne for at investere skal ses i sammenhaen­g med den kraftige stigning i danskernes opsparing under nedlukning­en og de begraensed­e forbrugsmu­ligheder. Men også det lave rentenivea­u har spillet ind. Mere fritid under nedlukning­erne kombineret med flere år i traek med vaekst på de finansiell­e markeder har også vaeret en medvirkend­e faktor,« siger Birgitte Søgaard Holm, adm. direktør i Investerin­g Danmark og direktør for investerin­g og opsparing i Finans Danmark.

Hver investor har også flere penge stående på investerin­gskontoen end før. I 2020 havde en gennemsnit­lig investor investeret 423.000 kr., hvilket er en stigning på 9 pct. fra året før.

Aktier udgjorde i 2020 39 pct. af danskernes frie opsparing, mens bankindest­ående stod for det resterende. Det mener Finans Danmark er en indikation på, at investerin­gskulturen forsat kan styrkes.

»Det er fornuftigt at have en del af sin frie opsparing på en bankkonto som et sikkert aktiv og som en buffer i hverdagen til uforudsete udgifter. Men når en stor del af opsparinge­n står inaktivt på en bankkonto igennem en laengere årraekke, kan det koste dyrt,« siger Birgitte Søgaard Holm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark