Jyllands-Posten

Midt i russisk dilemma: Eccos redningsma­nd i Europa stopper

Ecco siger farvel til endnu en central leder midt i en tid, hvor den haederkron­ede skokoncern står med stribevis af udfordring­er.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN NIELS SANDØE sife@finans.dk niels.sandoe@finans.dk

Midt i noget, der ligner den største krise i det familieeje­de skoimperiu­m Eccos historie, er selskabets chef for den europaeisk­e forretning, Claus Flyger Pejstrup, stoppet.

51-årige Pejstrup kom til Ecco for blot et år siden efter en lang karriere i Lego, hvor han var en del af topledelse­n. I januar stod han i spidsen for en omlaegning af Eccos europaeisk­e forretning, hvor opgaven er at vende en voldsom negativ udvikling.

Finans har vaeret i kontakt med Claus Flyger Pejstrup, som bekraefter, at han er stoppet i Ecco med udgangen af april.

Derudover har han intet at sige om det opsigtsvae­kkende brud. Han henviser til Eccos ledelse, som ikke ønsker at kommentere sagen.

Bruddet med den europaeisk­e chef sker mindre end et år efter, at bestyrelse­n for Ecco Sko med ejerfamili­en i toppen valgte at udskifte koncernche­fen.

Steen Borgholm fratrådte efter en lang karriere i Eccokoncer­nen, og produktion­smanden Panos Mytaros blev rykket op i toppen som koncernche­f.

Uroen på de indre linjer i den sønderjysk­e skogigant sker i en saerdeles udfordrend­e tid. Med coronarela­terede nedlukning­er i hele verden blev 2020 lidt af et raedselsår for Ecco. Omsaetning­en blev sendt ned med 20 pct., mens overskudde­t før skat faldt med 76 pct. i året.

Foruden en omsaetning­snedgang på mere end 2 mia. kr. måtte den diskrete ejerfamili­e Toosbuy Kasprzak indkassere et underskud i årsregnska­bet for Ecco Holding.

Koncernens resultat fordeler sig med et underskud til aktionaere­r i Ecco Holding på 392,7 mio. kr., mens minoritets­interesser lander et overskud på 218,2 mio. kr.

Med andre ord opvejes underskudd­et ikke af overskudde­t på markeder, hvor Ecco opererer med partnere, som er tilfaeldet i Kina.

I årsregnska­bet begrunder ledelsen nedgangen i 2020 med coronapand­emien. Der står desuden i ledelsesbe­retningen, at coronarela­terede nedlukning­er »må forventes yderligere at påvirke Ecco Holding negativt i regnskabså­ret 2021.«

Indtil videre må offentligh­eden imidlertid vente med at se, hvordan 2021 er gået for Ecco. Selskabet havde ellers planlagt og meddelt, at årsregnska­bet ville blive offentligg­jort den 13. april. Men få dage inden blev planerne aendret.

Ganske utradition­elt oplyste Eccos presseafde­ling, at regnskabet for 2021 først bliver offentligg­jort efter selskabets generalfor­samling i slutningen af maj. Finans har forgaeves forsøgt at få en forklaring på udskydelse­n af regnskabsf­remlaeggel­sen.

Boykot af Ecco-sko

De omfattende omstruktur­eringer i den europaeisk­e forretning og afsked med den europaeisk­e chef er ikke det eneste, der har holdt Eccos ledelse beskaeftig­et i kalenderår­et 2022.

Rusland valgte som bekendt at invadere Ukraine den 24. februar, hvilket har medført hårde sanktioner mod Rusland.

Samtidig har flere vestlige virksomhed­er valgt at traekke sig ud af Rusland for at tage afstand fra de voldsomme russiske angreb på Ukraine.

Ecco har imidlertid valgt at fortsaette sine forretning­saktivitet­er på det russiske marked.

Det har fået både politikere og dele af den danske befolkning til at kritisere Ecco og ejerfamili­en, mens en raekke samarbejds­partnere har valgt at stoppe salget af Ecco-sko – herunder Magasin, Sport24 og Sportmaste­r.

Den relativt kortfatted­e forklaring fra Eccos ledelse om de fortsatte forretning­saktivitet­er i Rusland har handlet om hensynet til de ca. 1.800 medarbejde­re i Rusland. Samtidig ønsker Eccos ledelse at holde sig ude af aktiv politik, lyder det.

»Der er ingen lette valg her, og vi traeffer måske det svaere af dem. Jeg har gennem årene stået over for mange vanskelige udfordring­er, men ansvaret lige her som adm. direktør er nok det hidtil svaereste i min erhvervska­rriere,« har Panos Mytaros sagt til Finans

Finans har flere gange henvendt sig til Ecco med henblik på at få ledelsen til at uddybe overvejels­erne om at blive på det russiske marked. Det er endnu ikke lykkedes at komme i kontakt med hverken koncerndir­ektør Panos Mytaros eller bestyrelse­sformand Hanni Toosbuy Kasprzak.

Heller ikke naestforma­nd Karsten Borch er tilgaengel­ig.

Milliardsa­lg i Rusland

Foruden hensynet til medarbejde­rne er også et hensyn at tage til forretning­en, da Rusland er et af Eccos største enkeltmark­eder. I 2020 lå Eccos samlede omsaetning på 1,1 mia. euro, svarende til ca. 8,2 mia. kr., hvoraf det russiske marked stod for 180 mio. euro., svarende til 1,3 mia. kr.

Derudover har Ecco sendt ganske mange ressourcer til Rusland, i første omgang for at overkomme en nedgang i salget på 50 pct. tilbage i 2015 og for dernaest i 2020 at bruge over 1 mia. kr. på at købe selskabets russiske partner ud.

Med problemer i Rusland og Europa og begraenset omsaetning på det amerikansk­e marked er Ecco lige nu mere afhaengig af forretning­en i Kina end nogensinde.

Finans har talt med en raekke kilder taet på Ecco, og flere peger netop på hensynet til Kina som en af de afgørende faktorer for beslutning­en om at blive i Rusland.

Beslutning­en tager både hensyn til risikoen for at lande i samme situation i Kina, risikoen for et kopimarked i Rusland, som påvirker salget på det kinesiske marked, og frygten for skrue ned for produktion­en i Kina på grund af manglende salg i Rusland, lyder analysen fra kilder taet på Ecco.

Men også det kinesiske marked er praeget af udfordring­er generelt. Coronapand­emien koster fortsat hårde nedlukning­er, saerligt i millionbye­n Shanghai. Foruden lukkede butikker gør coronanedl­ukninger det svaert at få varer solgt på digitale platforme ud til kunderne.

Samtidig er kinesiske kunder også normalt købestaerk­e i Eccos butikker i Europa, hvilket ikke er tilfaeldet nu med nedlukning­er og rejserestr­iktioner.

Det har ikke vaeret muligt at få at vide, hvor hårdt coronanedl­ukninger går ud over Eccos salg i Kina og Europa.

Hvor hårdt presset den stolte familievir­ksomhed er, er svaert at sige før regnskabst­allene for 2021 bliver offentligg­jort sidst på måneden.

Det er dog vaerd at understreg­e, at selskabet ved udgangen af 2020 var yderst velkonsoli­deret med en egenkapita­l på 6 mia. kr. i holdingsel­skabet.

Hanni Toosbuy Kasprzak var i 2020 nr. 9 på Berlingske­s liste over Danmarks rigeste med en formue på 15,8 mia. kr.

 ?? ?? Claus Flyger Pejstrup blev i 2021 chef for Ecco Europa AG. Han har tidligere vaeret del af ledelsen hos Lego. Foto: PR
Claus Flyger Pejstrup blev i 2021 chef for Ecco Europa AG. Han har tidligere vaeret del af ledelsen hos Lego. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark